25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Temna stran steroidov

5. 1. 2012

Zadnje desetletje medicinski medij preklinja steroide zaradi povzročanja bolezni z enakim entuziazmom, kot jih je prej hvalil za proizvajanje moči. Steroide so obtožili odgovornosti za nastanek ogromno primerov raka na prostati, ledvičnega raka, srčnih obolenj, jetrnih obolenj, impotentnosti, poškodb kit in duševnih motenj.

Steroidi pa imajo tudi nekatere kozmetične stranske učinke, ki so bolj komični kot pa življenjsko nevarni. Uporaba steroidov povzroča povečano izpadanje las pri nekaterih posameznikih. Pri večini mladih športnikov, ki se brijejo po glavi, je to verjetno posledica mode, in ne poskusa zakrivanja nagle plešavosti.

Povečane količine testosterona ali testosteronskih derivatov v telesu pogosto povzročajo akne po obrazu in po telesu, pri ženskah pa povečano poraščenost po obrazu in telesu. Pa kaj potem, če dobite par mozoljev ali pa imate punco z brki.

Ginekomastija (ženske prsi) je dobro poznan učinek visoko androgenih steroidov, kot je metandrostenolon (Dianabol). To težavo smo opazili pri mladih športnikih že po eni kuri jemanja sterodiov. Nekateri hkrati jemljejo antiestrogene droge za preprečitev tega učinka, vendar so največkrat neuspešni. Pojav ginekomastije pri nekaterih bodibilderjih je boljše znamenje njihovega jemanja steroidov kot pa testiranje. Edina rešitev pri hujši obliki ginekomastije je plastična kirurgija.

Rak na prostati

V določeni fazi vsi steroidi napadejo prostato, ker je androgen tkivo in zato tarča steroidov, tako kot prsa. Vsako uživanje steroidov povzroči najmanj vnetje prostate.

Dolgotrajno uživanje steroidov pa povzroči nepovratno povečanje prostate, kar je glavni rizični faktor za nastanek raka na prostati. Latentno obdobje do izbruha rakavosti prostate pa lahko traja nekaj desetletij. Kljub temu je veliko primerov zelo hitrega pojava raka na prostati pri bodibilderjih.

Srčna obolenja

Steroidi pa zelo močno vplivajo na srce in kardiovaskularni sistem. V začetku poglavja sem omenil nekaj znanih imen in njihove težave s srcem.

Steroidi povzročajo izjemen padec HDL holesterola, 'dobrega' holesterola, ki čisti vaše arterije. Ob manjši uporabi steroidov je ta učinek reverzibilen. Kljub temu ne postavljajte svojega življenja na kocko; nizki nivoji HDL so glavni vzrok za srčni napad.

Steroidi lahko povečajo tudi krvni tlak. Ob minimalni uporabi steroidov je tudi ta učinek povračljiv. Steroidi lahko povečajo krvni tlak pri manjšemu številu občutljivih posameznikov, tako da to ni velik problem.

Steroidi pa lahko patološko (bolezensko) povečajo srce. Veliko dokazov obdukcij je, da steroidi odebelijo levi prekat in spremenijo delovanje ter ritem srca do te mere, da je zelo izpostavljen srčnemu napadu. Nekateri ljudje pravijo, da trening z utežmi prav tako odebeli srce. To je sicer res, vendar spremembe na srcu zaradi vadbe z utežmi niso patološke.

Z uporabo steroidov se možnost srčnega napada še poveča zaradi učinkovanja na platelete v krvi. Ti mini diski so življenjsko pomembni za strjevanje krvi po poškodbah, ker imajo pravilno količino lepljivosti, da zaprejo prelomljeno krvno žilo.

Steroidi pa povzročajo preveliko lepljivost plateletov, in povečujejo nevarnost nastajanja krvnih strdkov v arterijah. Ker prisotnost steroidov običajno ne testirajo pri avtopsijah, veliko strokovnjakov verjame, da je precej nerazložljivih srčnih napadov povezanih z zamolčano uporabo steroidov.

Bolezni jeter

Steroidi zagotovo poškodujejo jetra. Povečna serumska glutamična oksaloacetična transminaza (SGOT) in serumska glutamična piruvična transaminaza (SGPT) pri SMAC 26 krvnem testu sta pokazatelja vnetja jeter. Če športnik ni bolan in izgleda v vrhunski formi, je vzrok povečanih SGOT in SGPT jemanje steroidov.

Oralni steroidi še posebej obremenjujejo jetra. Tisti, ki na veliko uživajo steroide, pogosto zbolijo za zlatenico oziroma hepatitisom (rumenkasta obarvanost kože, sluznic in beločnic zlasti zaradi povečanja žolčnih barvil v krvi). Rumenkasto kožo lahko enostavno skrijejo s svojo zagorelo barvo, obarvanost beločnic pa jih razkrinka.

Naslednja stopnja za večkratne uživalce oralnih steroidov je nastanek jetrnih cist, ki se lahko spremenijo v rakave tumorje. Med uživalci steroidov je dokumentiranih na stotine obolenj za jetrnim rakom. Napredovanje teh rakov se včasih ustavi, ko pacienti prenehajo z jemanjem steroidov, sicer pa jih večino žal pelje v grob. Če cenite svoja jetra in svoje življenje, pustite steroide pri miru.

Impotentnost

V primerjavi z rakom izgleda impotentnost manjša neprijetnost uporabe steroidov. Vendar precej navideznih mačotov porabi veliko denarja za povrnitev svoje moškosti. Povprečno število spermijev pri bodibilderjih med obdobjem uporabe steroidov in še veliko mesecev po njej, je okoli 25% normalnih nivojev.

Učinek impotentnosti je tako zanesljiv, da Svetovna zdravstvena organizacija preizkuša steroide kot obliko moške kontracepcije za zmanjševanje prevelike natalitete v nerazvitih državah. Zdaj veste, zakaj je veliko uživalcev steroidov neplodnih.

Poškodbe kit

V primerjavi z rakom in kemično kastracijo, poškodbe kit, ki jih povzročajo steroidi, ne izgledajo prevelika težava, kar pa je zmotno. Poškodovane kite so najpogostejši problem pri jemanju steroidov. So zelo resna težava, ne toliko zaradi same poškodbe, ampak zaradi takojšnjega uničenja vašega programa treniranja.

Športniki pogosto zanikajo, da je njihova poškodba kakorkoli povezana z uporabo steroidov. Vendar so raziskave pokazale jasno ter konstantno poškodovanje spoja mišic in kit pri telesni vadbi ob jemanju steroidov. Težava se pojavi zato, ker povzročijo steroidi preveliko proizvodnjo kolagena v telesu. Kolagen je bela želatinasta snov, ki oblikuje vlakna kit.

Steroidi zmanjšajo natezno trdnost novega kolagena, dokler ne postane celotna kita slabotna. En velik dvig ali napor pri treningu oziroma nastopu na tekmi in adijo – pretrganje, ki lahko za vedno zmanjša vaš športni potencial.

Za vedno je napisano zato, ker si veliko športnikov ne more privoščiti tri mesece počitka, dokler se kita ne zaceli. Skrivnost do optimalnega telesa je doslednost. Veliko športnikov smo opazovali, ki so na veliko uporabljali steroide. Ko jih prične boleti kita, najprej uporabijo kolenske in zapestne obveze. Nato pričnejo jemati velike doze protivnetnih medikamentov, komolčnih povojev, povojev za gležnje, velike povoje okoli stegen in na koncu zbogom kariera.

V literaturi je opisanih zelo malo primerov, ki povezujejo steroide in pretrganje kit pri športnikih. Vzrok je v tem, da veliko poškodb kit ne registrirajo, ali pa jih registrirajo in zraven zamolčijo uporabo steroidov. Steroidi so zelo nevarni za kite pri vsakomur, ki hoče maksimalni mišični učinek.

Duševne motnje

Skoraj v vsakem večjem fitnesu boste opazili razjarjene dvigalce uteži. Vzhodnonemškim športnikom so dajali steroidne nosne razpršilce, da so jim povečali agresivnost. Nivoji testosterona so tudi dober napovedovalec agresivnosti pri zdravih fantih, nasilnih posiljevalcih in pri zapornikih. Igralci hokeja, ki so bolj poznani po udarjanju igralcev nasprotnega moštva kot hokejskega paka, imajo zagotovo precej povišane nivoje testosterona.

Bistvena razlika pa je med povečano agresivnostjo in duševnimi motnjami. Večina poročil o nasilnosti športnikov, ki jemljejo steroide so zgodbice prijateljev in družinskih članov.

Ker so bile takšne zgodbice na veliko objavljene, je še večja verjetnost, da se bodo športniki, ki jemljejo droge, obnašali agresivno, ker to od njih pričakuje okolica. Takšno obnašanje pa nima veliko skupnega z duševnimi motnjami, kjer človek sploh ni sposoben nadzorovati svojega obnašanja.

Zato tudi ni nobenih strokovnih dokazov, ki bi povezovali norost in jemanje steroidov pri športnikih. Dejstvo je samo, da je pri uživalcih steroidov povečana razdražljivost.

Verjetno ste sedaj že ugotovili zakaj profesionalni športniki uporabljajo steroide in druge anabolne stubstace. Šport je njihov poklic in dober rezultat je njihov biznis. Biti najboljši je glavni cilj tega posla. Uporaba nelegalnih substanc pa je dilema.

Dilema, ki se morda z leti in leti treninga, spremljanja konkurence na dopingu, poškodbah, pa spet treningu, odpovedovanju morda počasi pretehta na nelegalno stran. Vrhunski šport je biznis. Je moderno gladiatorstvo – je poglavje za sebe.

Članek je namenjen predvsem tistim mladim fantom, ki ste s treningom začeli. Vsak dan nadobudno opazujete prirastek mišične mase v ogledalu. Radi bi bili mišičasti, postavni. Če vam kdo govori, da steroidi ne delujejo, mu ne verjemite!

Vendar pa steroidov kljub temu ne uporabljajte. NE, tudi čisto malo ne. Izobražujte se, pametno trenirajte, se zdravo ter ustrezno prehranjujte in vaši športni dosežki bodo precej boljši brez steroidov.

Hkrati pa boste imeli veliko bolj zdravo, daljše in ponosnejše življenje. Droge delujejo, o tem ni nobenega dvoma. Vendar optimalna dietetika deluje enako učinkovito, in nima negativnih vplivov na zdravje niti na človeškega duha.

Mito Šinkovec

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri