TO je najpogostejši vzrok za nastanek Alzheimerjeve bolezni

TO je najpogostejši vzrok za nastanek Alzheimerjeve bolezni (foto: Profimedia) Profimedia
2. 1. 2023

Stroka je odkrila nov, najpogostejši dejavnik tveganja za Alzheimerjevo bolezen. 

Alzheimerjeva bolezen je vse bolj pogosta v sodobnem svetu. Kljub številnim raziskavam ni še točno jasno, kako se bolezen začne in kako bi jo lahko zaustavili. Vseeno pa strokovnjaki vedo, s katerimi dejavniki možnost za nastanek bolezni povečamo.

Zakaj pride do Alzheimerjeve bolezni?

Stroka do sedaj ve, da je za bolezen lahko zaslužna genetika, vendar k pojavu pripomorejo tudi drugi dejavniki, kot so neustrezna prehrana, visok krvni tlak, kajenje, celo okužbe dlesni.

Leta 2011 je stroka ocenila, da je največji dejavnik tveganja za nastanek omenjene bolezni pomanjkanje gibanja, sledita ji kajenje in depresija.

A nove raziskave so odkrile, da je najpogostejši dejavnik tveganja za nastanek Alzheimerjeve bolezni v resnici debelost - tudi v srednjih in mlajših letih.

To ne pomeni, da je debelost nujno neposreden vzrok za Alzheimerjevo bolezen, nakazuje pa, da lahko vzdrževanje zdrave telesne teže zmanjša možnosti za razvoj bolezni – vsaj do neke mere.

Nekateri raziskovalci menijo, da lahko debelost vpliva na krvni obtok v možganih, kar povzroča zmanjšano količino kisika na nekaterih področjih. Drugi verjamejo, da lahko debelost povzroči kronično vnetje v možganih, ki lahko razgradi belo snov in poškoduje nevronske povezave.

Vsekakor je torej pomembno, da poskrbimo za ustrezno telesno težo z uravnoteženo prehrano ter zadostno količino gibanja.

Vir: n1info.hr