TO so neobičajni simptomi, ki nakazujejo na rakava obolenja

TO so neobičajni simptomi, ki nakazujejo na rakava obolenja (foto: Profimedia) Profimedia
29. 3. 2023

Nikar jih ne ignorirajte! To so znaki raka, ki jih ne smete spregledati.

Če na sebi zatipate bulico, vam je morda jasno, da je čas za obisk zdravnika. A obstajajo tudi manj očitni znaki raka, na katere morate biti obvezno pozorni.

Srbečica

Nekatere oblike raka, kot je denimo limfom, lahko pri ljudeh povzročajo močno in dolgotrajno srbenje. Če ste bili pri dermatologu in ta ni odkril vzroka za vašo srbečico, je morda čas, da obiščete še kakšnega drugega strokovnjaka.

Bolečina v ušesu

Če vas neprestano boli uho, vzrok pa ne tiči v okužbi oziroma vnetju, gre lahko za bolečino, ki prihaja preko živcev iz glave ali vratu. Med drugim do take bolečine lahko pride zaradi raka ustne votline.

Vaginalna krvavitev

Neredne menstruacije so lahko posledica hormonskega neravnovesja, včasih pa do njih pride zaradi polipov. V redkejših primerih pa so vaginalne krvavitve ali neredne menstruacije lahko tudi znak raka rodil.

Povešena veka

Do povešenih vek pogosto pride zaradi staranja, včasih pa vzrok tiči drugje. Nekateri ljudje s pljučnim rakom lahko razvijejo Hornerjev sindrom, ki vključuje tudi povešeno veko.

Slabokrvnost

Kri v blatu je klasičen rak debelega črevesa, zaradi krvavitev v prebavnem traktu pa lahko pride do anemije oziroma slabokrvnosti. Včasih gre za mikroskopske krvavitve, ki jih s prostim očesom niti ne opazimo, zaradi česar lahko ravno zaradi anemije odkrijemo obolenje.

Napihnjenost

Do napihnjenosti lahko pride zaradi neustrezne prehrane ali težav s prebavili, v redkejših primerih pa je lahko napihnjenost tudi znak raka jajčnikov.

Težave s sečili

Tudi težave s sečili, kot je pogosto uriniranje, lahko nakazujejo na rakava obolenja, najpogosteje na raka mehurja. V redkih primerih je tudi kri v urinu lahko simptom raka na mehurju ali ledvicah.

Kdaj je čas za obisk zdravnika?

Seveda vsak simptom ni nujno simptom raka, vendar je pomembno, da smo pozorni na svoje telo ter morebitne spremembe.

O vseh spremembah se posvetujte z zdravnikom, ki vas bo po potrebi napotil na nadaljne preiskave. Prav tako ne pozabite na redne preventivne preglede. Ozdravljivost rakavih obolenj je veliko večja, če je slednje odkrito zgodaj.

Vir: n1info.hr

Morda bi vas zanimalo tudi:

dr. Ana Debevc Prašnikar o pomenu vitalnosti

V novi epizodi Aktivni podkasta je z nami specialistka interne medicine, ki že vrsto let raziskuje načine, s katerim lahko podaljšamo mladostno delovanje našega telesa. 

V pogovoru pa nam je Ana zaupala, zakaj je skrb za vitalnost tako zelo pomembna, kako zanjo poskrbimo, katere napake najpogosteje počnemo, katera živila delujejo pomlajevalno, kakšne prehranske dodatke izbrati zase, kakšno vlogo pri našem zdravju igra miselnost ter še veliko več.

Celotni epizodi prisluhnite tukaj: