Vadba na trampolinu ni primerna niti za ženske niti za deklice

Vadba na trampolinu ni primerna niti za ženske niti za deklice (foto: Profimedia) Profimedia
21. 6. 2016

Vadba na trampolinu se odsvetuje prav vsem ženskam, tudi tistim, ki še niso rodile, so v opozorilu medijem zapisali na Ginekološki kliniki UKC LJubljana. 

Vodena vadba na trampolinu je ena izmed skupinskih vadb, ki se v zadnjem času oglašuje kot zelo koristna za ženske po porodu in celo za tiste, ki imajo težave s hrbtenico. Na to se je v opozorilu odzvala Ginekološka klinika UKC Ljubljana, ki takšno vadbo odsvetuje prav vsem ženskam, saj "vodena vadba na trampolinu prinaša večje tveganje za nastanek nehotenega uhajanja urina, vetrov in spolnih motenj".

Mag. Darija Šćepanović, višja fizioterapevtka z ginekološke klinike, podpisana pod opozorilom, navaja raziskavo, opravljeno na športnicah, ki trenirajo na trampolinu. Kar 67 do 80 odstotkov teh športnic je imelo težave z urinsko inkontinenco in preostale zgoraj navadene zaplete. Šlo je za dekleta, ki še niso rodila, kar pomeni, da lahko dolgotrajna uporaba trampolina (tudi domača) pri deklicah sčasoma povzroči trajne, doživljenjske težave. 

"Vadba na trampolinu povzroča čezmerne obremenitve mišic medeničnega dna in ostalih struktur v medenici, ki se sčasoma zaradi kroničnega pritiska v medenici lahko pokodujejo," še navaja Šćepanovićeva z ljubljanske ginekološke klinike.

Uroginekološka stroka zato vadbo na trampolinu odsvetuje vsem ženskam.

"Za ženske po porodu, ki imajo oslabljene mišice, za ženske, ki jim nehoteno uhaja urin ali pa imajo težave z zdrsom medeničnih organov, pa je vadba na trampolinu škodljiva," v opozorilu zaključuje mag. Darija Šćepanović.

Da je vadba na trampolinu izjemno in še posebej škodljiva za ženske po porodu, je že pred časom na opozorila tudi strokovnjakinja za vadbo žensk po porodu, fitnes trenerka Nuša Gnezda. "Le kako lahko nekdo reče, da je takšna vadba koristna za ženske po porodu," se je v objavi spraševala Nuša Gnezda, ki v članku 5 varnih vaj po porodu, objavljenem na Aktivni.si, med drugim odsvetuje vse vaje, ki ustvarjajo veliko silo, ki jo občutite kot pritisk navzdol v medeničnem dnu.

"Ob tem čutite, da nikakor ne morete dovolj stisnit medeničnega dna, zato vam uhaja urin, imate bolečine v križu in kolkih, čutite pritisk na organe v medeničnem dnu. Te vaje so tek, skoki in pliometrične vaje."

Opozorilo ginekološke klinike je bilo sicer izdano po oglaševanju skupinske vadbe na trampolinu, imenovane 'jumping fitnes' kot vadbe, ki odpravlja urinsko inkontinenco, tudi po porodu.