Vnetje - kako lahko pomagate telesu?

2. 10. 2014

Vnetja naj bi pravzaprav ščitila naše zdravje. Na žalost se lahko zgodi tudi nasprotno. Vročina, rdečica, bolečina, oteklina – s temi štirimi simptomi je rimljanski zdravnik Celsus v 1. stoletju označil najpomembnejše obrambne reakcije telesa. Dejansko šele vnetje pripravi imunski sistem do obrambe. Svetujemo vam, kaj lahko naredite, ko se pojavi vnetje.

Vnetje ušes – nežna pomoč pri mučnih bolečinah

Samopomoč: Če pogosto zbolevate za vnetji srednjega ušesa (Otitis media), lahko že ob nastajajočem prehladu posežete po ušesnih svečkah (dobite v lekarni). Kapljice echinacee bodo okrepile obrambne mehanizme telesa in preprečile, da bi se povzročitelji razširili do ušes.

K zdravniku: Nujno pri akutnih bolečinah. Pri nezdravljenih vnetjih srednjega ušesa imamo lahko trajne posledice. Zdravnik večinoma predpiše kapljice za nos in zdravila proti bolečinam. Bolečine blažijo tudi obloge iz čebule. Če se stanje po dveh dneh ne izboljša, so potrebni antibiotiki.

Vnetje oči – kapljice ustavijo pekočo bolečino

Samopomoč: Prehladni virusi pogosto povzročijo tudi vnetje veznice (konjunktivitis). Gnoj in krastice lahko odstranite s čisto vodo. Pekočo bolečino blažijo kapljice smetlike (na voljo v lekarni).

K zdravniku: Če težave naraščajo in se pojavijo predvsem ob lepem vremenu, so vzrok za težav lahko bakterije, herpes virusi ali alergije. Pomagajo antibiotične, antivirusne ali antialergijske kapljice, ki vam jih predpiše zdravnik in jih lahko dobite le na recept.

Vnetje grla – balzam za praskajoče grlo

Samopomoč: Žajbljev čaj dezinficira in takoj zatre povzročitelje vnetja. Protivnetno deluje tudi med. Kapljice Symbioflor (dobite v lekarni) vsebujejo dobre klice, ki spodrinejo slabe. Težave s požiranjem blaži grgranje astringentnih zelišč (na primer sleza ali pa njegovih korenin).

K zdravniku: Pri večji pogostosti pojavljanja ali pri izrazitih oblogah na jeziku. Če se povzročitelji

(večinoma streptokoki) razširijo, lahko pride do vnetja srčne zaklopke ali pa celo do zastrupitve krvi! V tem primeru pomagajo le antibiotiki.

Gastritis – blaži ga dieta

Samopomoč: Ko stres, okužba ali pa preveč alkohola agresivno načne zaščitni kislinski plašč želodca, se pojavi gastritis. Omejite obilne in mastne obroke, alkohol, cigarete in pitje kave. Čaj s kumino, janežem ali

komarčkom pomirja želodčno sluznico.

Alternativa: kapljice z osmimi rastlinskimi izvlečki (Iberogast).

K zdravniku: Če težave kar trajajo ali pa se pojavijo vedno znova. Vzrok je lahko želodčna klica Helicobacter pylori. V tem primeru pomaga posebna terapija.

Bronhitis – konec kašljanja

Samopomoč: Dva litra vode ali zeliščnega čaja dnevno preprečujeta izsušitev sluznice bronhijev. Redne inhalacije slane vode pomirjajo že razdražene dihalne poti. Izvleček afriške pelargonijine korenine (na primer Umckaloabo) pospešuje izločanje sluzi in deluje proti virusom in bakterijam.

K zdravniku: Pri nenehnem kašlju z izpljunki. Trajen kašelj lahko namreč uniči drobne pljučne mehurčke.

Vnetje sklepov – pomoč pri artrozi

Samopomoč: Kopriva in vrbovo lubje sta skoraj vedno sestavna dela čajev, ki blažijo revmo. Pri vnetju sklepov so se kot zelo učinkovite izkazale tudi skutne obloge. Vsekakor pa je najpomembnejše gibanje.

K zdravniku: Kadar bolečine v sklepih trajno ovirajo gibljivost.