Zmanjšajte tveganje za pojav rakave bolezni

25. 2. 2009

V Sloveniji za rakom vsako leto na novo zboli približno 10. 000 ljudi – v približno dveh tretjinah primerov pa bi lahko bolezen celo preprečili.

Izkoristite preventivo

1 Testiranje

Najnovejše študije dokazujejo, da lahko pregledovanje dojk po dopolnjenem 50. letu starosti za kar 90 odstotkov izboljša možnosti ozdravitve, redni pregledi kože po 35. letu pa celo za skoraj 100 odstotkov. Kombinacija posebne preiskave z ogledalcem in novega NMP22 testa odkrije rak sečnika v 93, 7 odstotka primerov. Kdor pa si po dopolnjenem 55. letu redno pregleduje tudi črevesje, zniža tveganje za pojav raka tudi do 70 odstotkov.

2 Cepljenje proti raku

Cepljenje proti humanim papiloma virusom lahko zaščiti ženske pred rakom na materničnem vratu, ki velja za drugo najpogostejšo obliko raka pri ženskah. Cepljenje pa seveda ni nadomestilo za redne letne preventivne preglede. Zaščitite se lahko tudi pred rakom na jetrih, in sicer s cepljenjem proti hepatitisu B.

Jejte bolj zdravo

3 Sadje in zelenjava

Strokovnjaki ocenjujejo, da bi lahko v Evropi z ustrezno vitaminsko bogato prehrano preprečili med 30 in 40 odstotki rakavih bolezni. Pet porcij sadja in zelenjave dnevno ne zmanjša le tveganja za pojav raka na želodcu, požiralniku in črevesju, temveč velja enako celo za raka na pljučih.

4 Balastne snovi

Konec leta 2008 so britanski znanstveniki dokazali, da balastna snov pektin (najdete ga v jabolkih) nase veže beljakovine, ki igrajo pomembno vlogo pri nastanku rakave bolezni. S pomočjo genske tehnike so vzgojili lilaste paradižnike (na fotografiji), ki vsebujejo trikrat toliko antioksidantov kot rdeči. Z njimi so pred pojavom rakave bolezni uspešno obvarovali laboratorijske živali.

5 Zdrava maščoba

Veliko živalske maščobe dobesedno obleži na bokih. Prekomerna teža pa ni nevarna le za srce. Obilnejše ženske dva- do trikrat pogosteje zbolijo za rakom dojk kot vitke. Vzrok je izločanje estrogena v maščobnem tkivu. Čisto drugačen učinek imajo rastlinske maščobe. Oljčnemu in lanenemu olju zaradi omega 3 maščobnih kislin že dolgo pripisujejo zaviralne učinke pri nastajanju rakavih bolezni.

Spremenite življenjski stil

6 Proč s cigareti

Za 85 odstotkov smrtnih primerov raka na pljučih je krivo prav kajenje. Nikotin pa ogroža tudi organe, ki niso neposredno povezani s kajenjem, to so na primer mehur, ledvice, želodec, kostni mozeg in trebušna slinavka.

7 Manj alkohola

Alkohol ne škodi le jetrom, temveč zvišuje tudi tveganje za pojav raka na črevesju. Tako je pokazala nedavno opravljena vseevropska študija. Ženske naj ne bi zaužile več kot 10 gramov alkohola (= 0, 25 l piva ali 0, 1 l vina), in še to najbolje ne vsakodnevno.

8 Redno gibanje

Trikrat tedensko po 30 minut gibanja in znižali boste tveganje za pojav raka na debelem črevesju in dojkah.

Pregledujte se

9 Redno mesečno pregledovanje

Sami lahko odkrijete 80 odstotkov vseh sprememb na dojkah. Strokovnjaki zato močno svetujejo redno mesečno samopregledovanje. Najbolje je, da to naredite med 3. in 7. dnem po menstruaciji, saj je takrat žlezno tkivo pod najmanjšim vplivom hormonov in tudi bolj mehko. Tri četrtine vseh zatipanih vozličkov je večinoma nenevarnih.

Dejavniki tveganja

  • Kajenje 30 %
  • Poklicni dejavniki 5 %
  • Prehrana/prekomerna
  • telesna teža 30 %
  • Družinska
  • anamneza 5 %
  • Sedeči življenjski stil 5 %
  • Virusi, plesen 5 %
Test: Kako močno ste izpostavljeni tveganju za raka?