Previdno pri izbiri zdravil

Izberite pravo zdravilo (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
5. 2. 2012

Slovenci radi kupujejo zdravila brez recepta in zanje mesečno porabijo kar zajeten kupček denarja. Ljudje najpogosteje kupujejo zdravila proti bolečinam – lekadol, ibuprofen, aspirin ... No, zelo malo pa nas ve, katero zdravilo je najboljše za določeno bolečino.

Zdravniki svetujejo, da je veliko bolje, da uporabljamo prava zdravila za bolečine, saj hitreje in boljše pomagajo.

Glavobol
 • Vzrok: Manjši glavoboli zaradi pritiska in stresa, premalo spanja, preveč alkohola, dehidracije ... so nekaj normalnega in običajnega.
 • Prva pomoč: Glavobol in migreno lahko uspešno preprečujemo in odpravljamo z več kot tri tisoč let staro vedo – akupresuro.

  Za tenzijski glavobol lahko uporabite tudi preprosto metodo – zmočite krpo z vročo vodo, jo ožemite ter položite na čelo ali zadnji del vratu, da se zategnjene mišice sprostijo. Za lajšanje vaskularnega glavobola (posledica širjenja krvnih žil v določenih predelih možganov) ravnajte podobno, samo da namesto vroče vode uporabite mrzlo.
 • Kaj kupiti v lekarni: Uporabite lekadol direkt ali aspirin. Zdravil za lajšanje glavobola ne jemljite več kot deset dni na mesec, če vas boli dlje, nujno obiščite zdravnika.
Boleča kolena
 • Vzrok: Vzrok za nenadno bolečino v kolenu se lahko skriva v poškodbi mišične tetive ali ligamentov, vzrok za dolgotrajne bolečine pa je običajno vnetje sklepov oziroma artritis.
 • Prva pomoč: Če ne želite jemati tablet, potem uporabljajte kreme ali gele z grelnim učinkom. Tako mišico hitreje segrejemo in bolečina je manjša. Kreme in geli navadno vsebujejo tudi protibolečinska sredstva. Lahko kupite tudi posebne protibolečinske obliže – ActiPatch. Pomaga seveda tudi mirovanje.
 • Kaj kupiti v lekarni: Hitro in učinkovito pomaga nalgesin, dober je tudi Lekov lekadol.
Migrena
 • Vzrok: Migrena je ponavljajoči se glavobol, ki bolnika navadno popolnoma onesposobi za opravljanje vsakodnevnih opravil ali dejavnosti. Pojavlja se pri 10 do 20 odstotkih odraslih; pri ženskah je kar trikrat pogostejši kot pri moških. Gre za nevrološko motnjo, povezano z bleščanjem pred očmi ali pojavljanjem slepih točk v vidnem polju. Redkeje se pojavi tudi zvonjenje v ušesih ali občutek otrplosti.
 • Prva pomoč: Izognite se dejavnikom, ki lahko sprožijo migrenski napad. Živite urejeno in uravnoteženo, dovolj spite. Ukrepajte ob prvih migrenskih znakih; privoščite si počitek (najbolje spanje) v mirnem in zatemnjenem prostoru.

  Če je migrena blažja in se ne pojavlja pogosto, jo lahko zdravite sami z analgetiki, ki jih brez recepta dobite v lekarni. Vzeti jih morate takoj, ko začutite prve znake migrenskega napada.
 • Kaj kupiti v lekarni: Hitro delujejo aspirin migren, lekadol direkt, tudi nalgesin ...
Slovenci in zdravila

Raziskava, v kateri je lani sodelovalo 222 naključno izbranih Slovenk in Slovencev, je pokazala, da ti informacije o samozdravljenju najpogosteje iščejo pri zdravniku (73 odstotkov) in lekarniškem farmacevtu (72 odstotkov).

Pri iskanju verodostojnih nasvetov vprašani bolj zaupajo prijateljem in znancem kot spletu.

V raziskavi se je tudi izkazalo, da je kar 50 odstotkov vprašanih zdravila na recept, ki so jih imeli doma še na zalogi, že (enkrat ali večkrat) uporabilo kar po svoji presoji.

Najpogostejša oblika samozdravljenja med Slovenci je uporaba zdravil brez recepta, ki jih je v zadnjih 12 mesecih večkrat uporabilo 76 odstotkov vprašanih. Sledijo jim zdravilna zelišča, ki jih je večkrat uporabilo 62 odstotkov vprašanih.

Statistika

Ob zadnjem statističnem merjenju je v Sloveniji bilo izdanih 15,7 milijona receptov, kar pomeni v povprečju osem receptov na posameznega prebivalca, zaradi bolezni ali poškodb pa dnevno z dela izostane od 38.500 do 39.000 ljudi Sloveniji. V letu 2009 je bil vsak slovenski delavec na bolniškem dopustu povprečno 11,7 dneva na leto.