Privoščite si medeno nego

Privoščite si medeno nego (foto: shutterstock, promo) shutterstock, promo
26. 2. 2015 Vir: liza.aktivni.si

Med je brez dvoma eden od vladarjev kozmetičnih izdelkov, saj poživi in hidrira kožo ter jo dodatno nahrani. Prav tako je močan antioksidant, kar pomeni, da uspešno deluje proti staranju kože, sredi zime pa ji povrne tudi nekaj poletnega sijaja.

Med je bogat vir naravnih sredstev za nego kože. Njegova moč, tako za zdravje kot lepoto, je bila znana že antičnim civilizacijam – egipčanske, grške in rimske ženske so cenile njegovo zdravilno, vlažilno in mehčalno delovanje. Poln mineralov, vitaminov in aminokislin jo mehča in hrani. Med obožujejo pravzaprav vse generacije žensk – mladim dekletom pomaga pri mozoljavosti, v srednjih letih oskrbi kožo s prepotrebno vlago, starejšim damam pa zmanjšuje pore.

Mali hišni laboratorij

Imate težave s kožo. Med lahko uporabite tako pri mastni kot pri suhi koži. Maska iz medu in avokada je idealna za mastno kožo ter zelo enostavna za narediti v domačem laboratoriju. Zmešajte zmečkani avokado in vanj dodajte veliko žlico medu. Masko nanesite na obraz in vrat ter pustite delovati 15 minut. Po negi bo koža neverjetno mehka. Odlična je tudi maska iz kvasa, nekaj kapljic limone in žlice medu. Pustite delovati 15 minut in velike nepravilnosti kože bodo vsaj malce zabrisane.

Kraljevski matični mleček

Matični mleček je izloček hipofaringealnih in mandibularnih (žrelnih) žlez, ki ležijo ob čebelji glavi tik ob možganih. Izločajo ga mlade čebele dojilje, stare od pet do dvanajst dni, katerih naloga je skrbeti za zarod – matico, čebele delavke in trote.

Njihove žleze začnejo delovati šele po četrtem dnevu življenja in prenehajo izločati hranilni mleček po enajstem dnevu. Je bele do bledo rumene barve in gosto tekoč, značilnega vonja ter kiselkastega, rahlo pekočega in nekoliko sladkastega okusa.

S staranjem postaja gostejši, v stiku z zrakom pa se lahko spremeni tudi barva. Matični mleček krepi imunski sistem, možganske celice in deluje kot antioksidant ... Matični mleček povečuje razvoj in rast las, zato ga ženske s slabimi lasmi obožujejo.

Značke: med nega obraz