Prvi december – svetovni dan boja proti AIDSu

Prvi december – svetovni dan boja proti AIDSu (foto: projekt Virus) projekt Virus
27. 11. 2012

Prvi december – svetovni dan boja proti AIDSu je javnozdravstvena, preventivna akcija, ki jo Projekt VIRUS organizira že petnajstič zapored, letos pod sloganom 'Od zdaj NIČ VEČ aidsa, HIV-a, diskriminacije, predsodkov'.

Akcija, ki se bo pričela 1. decembra 2012, z glavnino dogajanja na Prešernovem trgu v Ljubljani, bo potekala vse do 5. decembra.

Glavni namen akcije je ozaveščanje ljudi o spolnih prenosljivih okužbah (SPO) s poudarkom na virusu HIV in aidsu, reproduktivnem zdravju ter motivacija za odgovorno spolno vedenje.

Prvi december - glavni del akcije

Dogajanje bo razdeljeno na dva dela:

  • od 9. do 18. ure se bo na stojnicah na Prešernovem trgu mimoidoče ozaveščalo o pomenu SPO, zaščiti, varni spolnosti in se jim delilo promocijski material (rdeča pentljica, brošura z informacijami, kondom). Prav tako bodo na stojnicah potekale zabavne igre, po bližnjih ulicah pa se bodo sprehajale maskote.
  • ob 18. uri pa bodo nastopili znani slovenski komiki Jernej Celec, Boštjan Gorenc – Pižama, Aleš Novak, Vida Valič ter Tin Vodopivec s točko Stand up against aids!

V ponedeljek, 3. decembra 2012, dopoldne se bodo organizatorji projekta skupaj s prostovoljci in vsemi, ki bodo to želeli, brezplačno in anonimno testirali za virus HIV na infekcijski kliniki v Ljubljani.

Zaključek akcije pa bodo organizatorji skupaj z vsemi drugimi proslavili s tematsko zabavo v sredo, 5. decembra 2012, v eni izmed ljubljanskih diskotek.

Več podrobnih informacij o poteku dogajanja najdete na spletni strani projekt Virus.