Puder - prekrije nepravilnosti in ščiti kožo

Puder - prekrije nepravilnosti in ščiti kožo (foto: profimedia) profimedia
28. 6. 2019 Vir: liza.aktivni.si

Umetnost nanašanja pudra in izbira pravega odtenka sta ključ do dobrega make upa.

Puder prekrije nepravilnosti, poleg tega pa tudi ščiti kožo in upočasnjuje njeno staranje. Pudri nove generacije so veliko več od običajnega make upa. Obogateni so z vitamini, minerali, hialuronsko kislino, aktivatorji naravnega kolagena in elastina ... Lahko se prilagodijo barvi vašega tena in je dovolj, da jih nanesete čisto na tanko. Prekrijejo lahko odvečni sijaj in uravnavajo izločanje sebuma, nepravilnosti, preprečijo dehidracijo in zaščitijo pred zunanjimi vplivi. Naučite se prepoznati puder, ki bo za vaš ten popolna podlaga.

Tekoči, v kamnu, v prahu ...

Uporaba tekočega, kompaktnega ali pudra v prahu je odvisna od tipa vaše kože, pa tudi od sestavin te podlage. Tekoči, kremni in kompaktni pudri so po sestavi namreč emulzije s pigmenti in različnimi aktivnimi sestavinami. Zato je zelo pomembno, da puder izberete skrbno, tako kot izberete dnevno ali nočno kremo.

Tekoči pudri najbolje ustrezajo normalni, mešani in mastni koži. Kremni pudri so obogateni z aktivnimi učinkovinami vlažilnega delovanja in silikoni, ki gladijo površino kože. Pudri v kamnu pa so primerni za vse tipe kože. Najboljši izbor so podlage, ki ne vsebujejo olj, saj ne bodo zamašile por in povzročile nastanka mozoljev. Puder v prahu je najlažja podloga, ki se nanaša najhitreje, pa še naravno so videti. Tekoči puder ne naredi maske na obrazu in lepo prikrije nepopolnosti. Če želite prikriti madeže, brazgotine in popokane kapilare, izberite kremni ali puder v prahu, če pa želite naravni videz, izberite tekoči puder.

Barva je odvisna od podtona kože

Bolj pomembno kot to, ali je puder pol tona svetlejši ali temnejši od vaše polti,
je to, da ustreza vašemu poltonu, kar je odvisno od količine melanina in karotena, ki ima lahko rumenkast in rožnat sijaj. Obstaja nekaj načinov, kako ugotoviti, kakšen je vaš podton kože.
Poglejte krvne žile na svojem zapestju. Če so zelenkaste barve, ima vaša koža rumenkast podton, če pa so bolj modrikaste, je podton rožnat.
Drugi način je, da svoj nenaličeni obraz pogledate na naravni svetlobi. Najprej obrazu približajte papir ali tkanino rumene barve, potem pa rožnate. Ena vam bo bolje pristajala, druga pa vam bo naredila utrujeno kožo. Če vaš obraz zablesti z rumeno barvo, potem je vaš podton rumen, sicer pa rožnat. Če vam obe barvi pristajata, pomeni, da je vaš podton nevtralen.
Tretji način je, da pred ogledalom opazujete beločnico, tako da spodnjo veko povlečete dol. Če ima beločnica siv ali rožnat podton, ima vaša koža rožnat podton, če pa je beločnica rumenkasta, je podton rumen.

Ko odkrijete podton svoje kože, boste hitro našli puder, ki vam ustreza. Če imate nevtralen podton, potem vam bodo pristajali skoraj vsi odtenki pudrov, tiste z rumenim podtonom pa naj uporabijo pudre z rumeno osnovo. Rožnat podton zahteva puder z rožnatimi ali rdečimi pigmenti.
Pazite, da uporabljate puder, ki je istega odtenka kot vaša koža. Če uporabljate za odtenek temnejši puder, vas bo postaral, presvetel puder pa vas bo naredil utrujene in blede. Kateri odtenek je najboljši, lahko preizkusite na bradi in nikakor na zapestju, kot je veljalo do zdaj. Puder dobro razmažite tudi na robovih, da se ne vidi razlika.

Kako ga nanesti?

Puder nanašajte s čopičem, saj je tak nanos najhitrejši in omogoča naraven videz. S čopičem boste tudi puder lažje dozirale in ga nanesle na gube in pregibe.

Pred nanosom pudra nanesite dnevno kremo, počakajte, da se vpije, ostanek pa odstranite s papirnatim robčkom. Tekoči ali kremni puder najprej nanesite na zgornji del dlani in potem od tam s čopičem na obraz. Bodite pozorne, da boste nanesle tudi ob lasišču, obrvmi, okoli oči in na gube okoli ustnic in nosu. Če želite popolnoma naravni sijaj, puder zmešajte z malo hidratantne kremo. Če imate problematično kožo, kremni puder nanesite z gobico. Za nanos pudra v prahu je najboljši čopič.

KOREKTOR - Ključ do prekrivanja podočnjakov

Če želite prekriti rdečico, podočnjake, madeže ali mozolje, uporabite korektor. Vizažisti priporočajo korektorje rumenega tona, ker najbolje nevtralizirajo podočnjake. Bež, beli in rožnati korektorji bolj poudarijo podočnjake. Korektor mora biti za odtenek svetlejši od pudra.
Korektor z dobro strukturo lahko prekrije skoraj vse nepravilnosti. Ženske, ki imajo okoli oči občutljivo kožo, naj uporabijo korektor s kremno teksturo. Enako priporočajo tudi za zrelo kožo, saj so gube po uporabi manj vidne. Tekoči korektorji so za suho kožo in za prekrivanje temnih predelov okoli oči. Korektorji v stiku so najboljši za mozolje in brazgotine.

KAKO NANAŠATI KOREKTOR

Nanesite ga samo na področje pod očmi in nikar čez zunanji rob oči, saj bodo v nasprotnem primeru gubice bolj vidne. Korektor v stiku je treba najprej malce ogreti na dlani, da tekstura ne postane kot krema. Če je iste temperature kot koža, se izdelek bolje prime. Manj ga boste porabile in enakomerno razmazale. Korektor se najbolj fiksira, če ga nanašate tako, da tapkate s prsti.
Korektor nanesite na predel celotnih podočnjakov pa tudi na predel med očmi, da se obraz vizualno dvigne. Predel med očmi je izpostavljen rdečici in izsušitvi.

Če uporabljate tekočo in čvrsto podlogo, potem je bolje, da korektor nanesete po pudru, če pa uporabljate kremni puder ali puder v prahu, pa ga uporabite prej.

Pred nanosom senčila, posebno tistega v prahu, obvezno na področje podočnjakov na korektor nanesite tudi puder v prahu. Ostanek tega pa odstranite z velikim čopičem.

MINERALNI PUDER - Mastna koža ga ne mara

Pri nanosu mineralnih ličil nikar ne pretiravajte z nanosom. Po nanosu kreme se s čopičem nanesejo tekoči puder in nato kompaktni puder za normalno in mastno kožo in ta v prahu, če imate normalno ali suho kožo. Če se puder nanaša s prsti, ženske velikokrat naredijo napako, da ga najprej nanesejo na ličnice in ga poskušajo nanesti na ostanek obraza. V tem primeru puder ostane na ličnicah, kar se lahko zelo vidi. Pigmenti se zalepijo, ker so v gelu, in ne v maščobi in vazelinu kot pri ostali kozmetiki, zato lahko hitro pride do nepravilne uporabe mineralne kozmetike. Mineralni puder se lahko nanaša s prsti, a mora biti koža takrat vlažna. Male količine pudra je treba nanesti po celem obrazu in nato razmazati. Ko ga nanesete, počakajte, da se vpije, in nato nadaljujte ličenje. Pomembno je vedeti, da mineralni pudri ne prekrivajo močno in niso primerni za mastno kožo.

KAKO IZBRATI PUDER ZA PROBLEMATIČNO KOŽO

Če se nepravilnosti na problematični koži ne zdravijo pravilno, se težko prikrijejo s pudrom. Obstajajo pudri, ki so namenjeni problematični koži, to so izdelki, ki so dermatološko in alergeno testirani. Najbolje je, da uporabite mat puder.