Rastline, ki pomlajujejo celice, ščitijo pred boleznimi in povečujejo elastičnost kože!

Rastline, ki pomlajujejo celice, ščitijo pred boleznimi in povečujejo elastičnost kože! (foto: Shutterstock) Shutterstock
9. 10. 2016 Vir: liza.aktivni.si

Te rastlinice v sebi nosijo kopico močnih hranilnih nabojev.

Alge so prave umetnice preživetja in rastejo celo v arktičnem ledu. Večino pa vendarle najdemo v morjih.

Kilogram alg vsebuje toliko aminokislin, mineralnih snovi, mikroelementov in vitaminov kot 100.000 litrov morske vode – in to v obliki, ki jo lahko naše telo izkoristi do 95 odstotkov!

Znanstveniki že desetletja raziskujejo več kot 30.000 različnih vrst alg, šele v zadnjih letih pa so razkrili skrivnost njihove prvobitne moči.

Hitreje do vitkosti

Alge fucus (v obliki prahu) vsebujejo zelo veliko joda, s pomočjo katerega spodbudijo presnovo in pomagajo pri hitrejšem hujšanju.

Vendar to še ni vse: dobro znana alga spirulina (v obliki prahu ali tablet) vsebuje aminokislino fenilalanin, ki zatre občutek lakote. Zadostuje že pet gramov dnevno. Namesto alg v prahu ali pa v obliki tablet priporočamo kar solato iz alg (recept najdete spodaj) – sveža ima okus po morskem vetrcu.

Vitaminska injekcija: morske alge vsebujejo zelo veliko A, B, C, D, E in K vitamina.

Zelena medicina

Neka nedavna ameriška študija je razkrila, da alge našega telesa ne oskrbijo zgolj z novo energijo. Izvleček iz modrozelenih alg krepi imunski sistem in učinkovito ščiti pred prehladi, okužbe in celo pred rakavimi obolenji. Poleg tega maščobne kisline omega 3 vseh alg znižujejo vsebnost maščob v krvi.

Naravni antibiotiki

Nemški znanstveniki so ugotovili, da modre alge izločajo obrambne snovi, ki so se v testnih poskusih proti bakterijam izkazale za enako učinkovite kot antibiotiki.

Pomoč za želodec in črevesje

Rdeča alga pomiri razdraženo sluznico in blaži vnetja. Uporaba: 50 g posušenih alg za 5 minut namočite v hladni vodi. Nato jih kuhajte 30 minut – in pojejte tople!

Droben namig za dobro počutje: rjave alge wakame okrepijo okus črnega fižola (na primer v čiliju in nevtralizirajo encim, ki povzroča napihnjenost).

Lepota iz morja

Struktura alg spominja na človeško krvno plazmo, zato so alge idealno transportno sredstvo, da substance prodrejo v globlje celične sloje. Poleg tega imajo identične pH-vrednosti kot naša koža, zaradi česa so idealne lepotne partnerice.

Maska iz alg (uporabljajte jo redno 2 tedna) bo poskrbela za mladosten žar vaše kože! Modre alge oskrbijo naše kožne celice z novo energijo, stimulirajo biološke obnovitvene procese kože in omogočajo hitrejšo in temeljitejšo regeneracijo.

Navodilo za pripravo maske iz alg

Naša lepotna skrivnost: zvečer si na dlan dajte majhen kupček kreme za obraz, primešajte noževo konico alg v prahu in nanesite kremo na obraz. Kot bi se vaša koža potopila v zdravilno morje!

Solata z algami

Posušene alge namočite po navodilih z embalaže, jih oplaknite in dobro odcedite. Zmešajte sok ½ limone, 1 žlico svetle sojine omake, 1 žličko pekočih čili kosmičev (ali pa mlete ostre paprike) in 2 žlički sladkorja. Polivko zmešajte z algami. Sveža in lahka solata!