Razjasnimo: kakšni so simptomi celiakije? (ker je izločanje glutena še vedno "v modi")

Razjasnimo: kakšni so simptomi celiakije? (ker je izločanje glutena še vedno "v modi") (foto: Profimedia) Profimedia
12. 5. 2022

Kako veste, da gluten resnično ni vaš prijatelj, in to ni le ena od modnih muh?

"Brez glutena, prosim," je postalo del našega besednjaka, pa če to zares potrebujemo ali ne. Prijateljica pravi, da se veliko bolje počuti z brezglutensko hrano, pa na forumu tudi piše, da naj ne bi bilo zdravo ... Mogoče imate celo celiakijo? 

Razjasnimo torej, kakšni so simptomi celiakije in kdaj gluten le malce slabše prenašate, oziroma se mu ne rabite izogibati. 

Preden začnemo z naštevanjem simptomov, preverite OPOZORILO: 

Nikoli si diagnoz ne postavljajte sami. Če sumite, da trpite za celiakijo, se obrnite na osebnega zdravnika, ki bo vedel, kako ravnati in vas opremil s pravimi informacijami. Sami (brez posveta z zdravnikom) ne delajte večjih sprememb v prehrani. 

Celiakija je avtoimuna bolezen, pri kateri gluten, ki ga največkrat najdemo v pšenici, ječmenu in rži, povzroči, da imunski sistem napade in poškoduje sluznico tankega črevesja. Mislili bi si, da bolezen pri vsaki osebi poteka enako, saj ima mnogo simptomov, ki ste jih zagotovo že občutili (napihnjenost, driska), vendar ločimo 3 tipe celiakije: 

Tipična celiakija: Vključuje vse simptome, ki jih običajno povezujemo s to boleznijo. 

Atipična celiakija: Vključuje simptome, ki niso tipični za celiakijo, kot je kronična utrujenost in pogoste migrene. Možno je, da oseba sploh nima težav s prebavo. 

Asimptomatska celiakija: Poteka brez simptomov, vendar se vzdolž črevesja pojavijo lezije, ki so znak bolezni. 

Kakšni so simptomi?

Za začetek je potrebno vedeti, da obstajajo črevesni in zunaj črevesni simptomi. Črevesni simptomi so znak vnetega in poškodovanega črevesja. Zunaj črevesni simptomi pa nastanejo zaradi slabe absorpcije hranil in vnetja, ki se pojavi zaradi prekomernega imunskega odziva. 

Pozorni bodite na naslednje: 
 • Bolečine v trebuhu, ki sicer še niso popolnoma pojasnjene in jih na prvo žogo ne bi pripisali celiakiji. 

 • Napihnjenost, ki je lahko posledica spremenjenega gibanja hrane po prebavnem sistemu. Hrana se lahko nakopiči in zato občutite napihnjenost. 

 • Driska se zgodi, kadar črevesje ne zmore absorbirati tekočin ali jih izloča preveč. 

 • Nenamerna izguba teže zaradi nesposobnosti absorpcije hranil v tankem črevesju. 

 • Pomanjkanje železa, ker je telo nezmožno absorbirati železo v zadostnih količinah. 

 • Srbeči, mehurjasti izpuščaji, ki jih povzročijo protitelesa, ki sprožijo imunski odziv na koži. 

 • Kronična utrujenost, za katero strokovnjaki še niso odkrili prave povezave s celiakijo. 

 • Šibkost, otopelost in bolečina v nogah ter rokah, ki jo občutite, ko so živci perifernega živčnega sistema poškodovani. 

 • Osteoporoza se pojavi, če celiakije ne zdravite, zaradi pomanjkanja vitamina D in kalcija. 

 • Spremembe razpoloženja, kar vključuje razdražljivost, anksioznost in celo depresijo. Ponovno zaradi nezmožnosti absorpcije hranil, ki so potrebna za normalno delovanje možganov. 

 • Težave z intimnim zdravjem se pojavijo zaradi pomanjkanja hranil in prekomernega odziva imunskega sistema. To se lahko pokaže v zakasnjenih ali nerednih menstruacijah, zmanjšanem libidu, spremembah v zdravju sperme. 

Preverite tudi 3 nasvete nevroznanstvenice, kako se znebiti glavobolov ali pa 5 presenetljivih znakov, da se ne gibate dovolj