3 nasveti nevroznanstvenice, kako se znebiti glavobolov

3 nasveti nevroznanstvenice, kako se znebiti glavobolov (foto: Profimedia) Profimedia
9. 5. 2022

Od tistega, zaradi dehidracije, do migrene, ki človeka popolnoma onesposobi – bolečine v glavi so izjemno pogosta pritožba.

Ko se pojavi, večina najprej poseže po zdravilih proti bolečinam. Ta so ponavadi učinkovita. Vendar obstaja boljša rešitev: pri vsakem glavobolu je treba najprej ugotoviti vzrok – še posebej, če se glavoboli pojavljajo večkrat ali trajajo dalj časa ter so si podobni.

Bolečina, ki je prisotna, lahko pokaže, za kakšen tip glavobola gre. Če se pojavi na področju lic in čela (včasih tudi kot občutek pritiska), gre morda za sinusni glavobol. Medtem ko gre pri bolečini, ki jo je čutiti, kot da bi vam znotraj lobanje nekdo razbijal s pnevmatskim razbijalnim kladivom, pogosto za migreno.

Vse vrste glavobolov pa povzroča vazodilatacija – širjenje krvnih žil. To sproži bolečinske receptorje.   

Poglejmo malce globlje v vsebino naše glave in njeno delovanje ...

Profimedia

Kri je strupena za možgansko tkivo, zato je ločena s krvno-možgansko pregrado. Če se žila v možganih razpoči, se kri razlije v možgansko tkivo in ga uniči.

Zato: če se naše krvne žile prekomerno razširijo, senzorični receptorji pošljejo signale možganom, kar si razlagamo kot bolečino.

Glavoboli so zgodnje opozorilo. Najboljši način za njihovo nevtralizacijo je, da ugotovimo, na kaj nas opozarjajo.

1. Razmišljajte izven svoje glave

Drži, bolečine pri glavobolu so zgodijo nekje v glavi in jih čutimo v glavi, zato se jim reče glavobol. Toda glavobol je veliko več kot to, piše nevroznanstvenica. Je dvosmerna ulica. Vzrok za glavobol je lahko včasih naše telo in naše vedenje. Seveda glavoboli tudi vplivajo tako na naše telo kot na vedenje.

A če na glavobol gledamo kot na nekaj, kar je povezano le z našo lobanjo, potem ne bomo nikoli zares razumeli vzroka ali kako ga lahko najbolje ublažimo.

Ljudje, ki trpijo za migrenami, to zelo dobro razumejo in pogosto že prav religiozno spremljajo vnos hrane, svoje aktivnosti in vreme, da bi ugotovili, kaj sproži napade. Tisti z običajnimi glavoboli pogosto niso tako uglašeni z vzroki za bolečino.

Glavobol tenzijskega tipa je zelo dober primer ...

Profimedia

Pri tenzijskem glavobolu se zdi, kot da vas okoli glave tesno stiska trak in kot da na vrhu vaše glave sedi cela tona.

Vsi se zavedamo, da se takšni glavoboli zelo rad pojavijo, ko smo pod velikim čustvenim stresom.

Vendar lahko glavobole tega tipa povzroča tudi stres, ki ga prizadevamo telesuslaba telesna drža denimo ali okrevanje po poškodbi.

V obeh primerih pride do pretirane aktivnosti mišičevja v predelu glave in vratu, kar sproži vnetni odziv, ki vključuje prostaglandine in dušikov monoksid, spojine, ki povzročajo širjenje krvnih žil. Te neposredno aktivirajo tudi trivejni živec – enega najbolj kompleksnih živcev, ki je odgovoren za občutke in gibanje obraza.

Če si nalagamo preveč stvari, hitimo, poskušamo stvari opraviti v najkrajšem možnem času ter poskušamo biti vse vsem ... To so običajni vedenjski kazalci, ki bodo napovedali tenzijski glavobol. To in vse, kar naredimo, ko se bolečina dejansko začne.  

2. Prisluhnite bolečini

Profimedia

Če medtem ko igrate tenis, nogomet ali kateri drug šport začutite bolečino v nogi, se boste verjetno ustavili in naredili pavzo. Zavedate se, da si lahko sicer naredite več škode in okrevanje bo trajalo dlje.

Ko gre za glavobol, tega navadno ne storimo. Vzamemo tableto proti bolečinam in nadaljujemo kot da je to nekaj povsem normalnega – medtem ko receptorji za bolečino kričijo, da je nekaj narobe.  

Protibolečinsko in protivnetno zdravilo bo preprečilo nevarnost, zmanjšalo vnetje in zaznavanje bolečine, toda glavobol se bo ponovil, če ne bomo odpravili vzroka.

Včasih je očitno – če imate sinusni glavobol, boste morali  počakati, da se sinusi očistijo. Protibolečinska tableta in nosni dekongestivi so v tem primeru morda dober pristop.

Določene strategije pa lahko situacijo poslabšajo.  

Po napornem in ekstremno stresnem dnevu se denimo odločite za steklenico vina in hrano na dom – prav takšno razvajanje potrebujete po takšnem dnevu, si mislite. Oboje vodi v dehidracijo, še en od vseprisotnih vzrokov za glavobol.

Možgani predstavljajo 70 % vode. Če si morajo ledvice sposoditi vodo za to, da bodo lahko redčile alkohol ali se spopadle z vso soljo in začimbami, ta voda navadno prihaja prav iz te oaze – možganov. Ko možgani izgubijo vodo, se dobesedno zmanjšajo, kar vleče membrane, ki pokrivajo možgane in to sproži bolečino.

3. Uporabite naravno sredstvo proti bolečinam

Tisto, ki je že prisotno v možganih.

Profimedia

Na to ne smemo pozabiti. Zanesti se je treba na naraven protibolečinski sistem in spodbuditi nevrokemične snovi, povezane s srečo (serotonin in oksitocin) in nagrajevanjem (dopamin).

Kaj vse spodbuja te hormone: nasmejte se do solz, uživajte v družbi dobrega prijatelja ali pa si privoščite nekaj intimnosti s partnerjem.

Vsi bolečinski signali, ki prihajajo iz telesa, vam ne bodo samo pomagali pri spoprijemanju z bolečino, ampak tudi popraviti neravnovesje nevrokemičnih snovi, do katerega je prišlo zaradi vašega razburjenega čustvenega stanja.

Znanje, kako lahko izkoristimo lastno vedenje in telo za ohranjanje ravnovesja nevrokemičnih snovi, nam lahko pomaga prekiniti ta cikel glavobolov.

Torej, naslednjič ko vas bo spet bolela glava in vzroki ne bodo očitni – niste denimo bolni ali dehidrirani – razmislite, kakšno je vaše življenje in kaj lahko spremenite.

Konec koncev vam bolečina poskuša nekaj povedati, zaključuje Amanda Ellison, profesorica nevroznanosti, ki že 20 let preučuje glavobole in je pred kratkim na to temo izdala tudi knjigo. Knjiga nosi naslov: Splitting, The inside story on headaches.

Preberite še:

Ali pa: 10 znakov, da vaše telo proizvaja preveč kortizola