Strokovnjak za varnost hrane: ZATO v ponedeljek ne naročajte rib v restavraciji

18. 3. 2024
Deli
Strokovnjak za varnost hrane: ZATO v ponedeljek ne naročajte rib v restavraciji (foto: Profimedia)
Profimedia

Ste že kdaj slišali, da se je ob nekaterih dnevih v tednu bolje izogniti naročilu ribe v restavraciji? 

To je zlasti ponedeljek, pravi nekdanji svetovalec za varnost hrane pri FDA in USDA, dr. Darin Detwiler, ki opozarja, da lahko naročanje rib v začetku tedna poveča tveganje za zastrupitev s hrano.  

Zakaj, se morda sprašujete, saj ribe predstavljajo okusen in hranilen obrok, v katerem je polno beljakovin, vitaminov in mineralov. Toda ta nasvet je povezan s svežino rib.  

Ribarnice namreč ob vikendih pogosto niso odprte, zaradi tega pa v restavracijah ribe več dni hranijo v hladilniku ali zamrzovalniku. To ne pomeni samo, da niso sveže, temveč so lahko podvržene tudi kemičnim spremembam, ki vplivajo na njihov okus, vonj in navsezadnje tudi (ne)oporečnost, pravi dr. Detwiler. 

Ne spreglejte:

Histaminska zastrupitev  

Strokovnjak prav tako opozarja, da lahko pokvarjene ribe vsebujejo tudi visoko raven histamina. Histamin v ribah nastane zaradi delovanja bakterij v ribjem mesu ob prekinjeni hladni verigi od ulova do potrošnika, navaja Nijz.

Sicer se histamin v ribah lahko začne tvoriti ob ugodni temperaturi že na ladji med shranjevanjem, med predelavo, v restavracijah in gospodinjstvih. Ko se ga sprosti preveč, lahko povzroči histaminsko zastrupitev, ki najpogosteje nastane zaradi zaužitja rib ali proizvodov iz rib, ki vsebujejo velike količine histamina.

Znaki in simptomi zastrupitve se pokažejo hitro po zaužitju. Lahko že v nekaj minutah do dveh ur. Lahko nastanejo alergijam podobne reakcije, kot so izpuščaji, driska, znojenje, glavoboli in bruhanje.  

Nekaj ukrepov za preprečevanje zastrupitev

Za preprečitev histaminske zastrupitve je potrebno preprečiti razmnoževanje bakterij v ribah. Upoštevajte naslednje nasvete:

  • pri nakupu svežih rib bodite pozorni, da so čim bolj sveže,
  • ribe jejte pri preverjenih ponudnikih ali kupujte pri preverjenem dobavitelju,
  • če ribe kupite, poskrbite za zagotovitev hladnega verige (hranite jih na čim nižji temperaturi in na ledu iz pitne vode), od nakupa, prevoza domov, shranjevanja in do same priprave.  

Viri:nova.rs, nijz.si

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ