Roza oktober: Katere znane osebnosti so se spopadle z rakom dojk?

Roza oktober: Katere znane osebnosti so se spopadle z rakom dojk? (foto: profimedia) profimedia
8. 10. 2019

V roza oktobru je osveščanje o raku na dojkah še bolj glasno in pogosto, o njem pa največkrat spregovorijo ženske, ki so bolezen doživele na lastni koži. Med njimi je tudi nekaj znanih osebnosti. 

Tovrstna oblika raka je najpogostejša oblika raka pri ženskah.  Na srečo pa je rak dojk visoko ozdravljiv, seveda pod pogojem, da je odkrit pravočasno oziroma dovolj zgodaj. Poglejmo, kaj so o njem povedale zvezdnice. 

CYNTHIA NIXON (igralka)

Nastopila je v nanizanki  The Sex and the City (Seks v mestu). Po diagnozi raka na dojkah je prestala odstranitev rakavega tkiva in 6 tednov terapij z obsevanjem. Njena mati se je z rakom borila dvakrat, zato je z mamografijo (pregled, s katerim lahko odkrijejo raka na dojkah) začela že pri 35 letih, to je 5 let pred njeno diagnozo. 

Poudarja, kako pomembni so redni zdravniški pregledi, saj lahko odkrijejo raka v začetni fazi in ga s takojšnjim ukrepanjem tudi odpravijo. 

CHRISTINA APPLEGATE (igralka)

Morda se je spomnite iz serije Married, with Children (Poročena, z otroki), kjer je nastopila kot Kelly Bundy. Rakave celice so ji odkrili le na eni dojki, vendar se je zaradi velikega tveganja, da se pojavijo tudi na drugi dojki, odločila za dvojno mastektomijo (postopek, pri katerem odstranijo celo dojko). 

Kasneje je ustanovila neprofitno organizacijo za ženkse, ki posameznicam z visokim tveganjem za raka na dojkah zagotavlja finančna sredstva. 

KYLIE MINOGUE (pevka)

Kylie je za diagnozo izvedela leta 2005 in prestala kemoterapije ter operacijo. Z javnim ozaveščanjem javnosti o njeni bolezni je dosegla velik vpliv pri ženskah. 

Združila je moči s svojim zdravnikom in ženske opozarjala o raku na dojkah ter jih spodbujala k rednim pregledom pri zdravniku. 

MELISSA ETHERIDGE (pevka, kompozitorka, kitaristka)

Melissa je na podelitvi nagrad Grammy pela popolnoma brez las, saj se je nastop odvil tik za tem, ko je opravila proces kemoterapij in obsevanj. Otrdlino na dojki je odkrila leto pred tem in napisala tudi pesem z naslovom I run for Life (Tečem za življenjem), ki govori o njenem boju z rakom. 

V preteklosti je zaradi raka izgubila teto, babico in očeta, njena izkušnja pa jo je prebudila in prinesla spoznanje, da se mora obdati z ljudmi in stvarmi, ki jih ima rada. 

 SHERYL CROW (rock glasbenica)

Čeprav rock glasbenikom običajno pripisujemo nezdrav življenjski slog, je Sheryl živela precej “čisto” življenje, v družinski zgodovini pa ne beleži obolenja za rakom. 

Sama je prestala lumpektomijo oziroma odstranitev rakavega tkiva in več obsevanj. Skupaj s kongresom Združenih držav Amerike se je zavezala, da bo financirala iskanje morebitne povezave med rakom dojke in okoljskimi dejavniki. 

JULIA LOUIS-DREYFUS (igralka in komedijantka)

V letu 2017 je Julia dobila diagnozo: rak dojk. Danes je po treh krogih kemoterapij ozdravljena. 

Odločila se je, da o svoji bolezni odprto spregovori in redno obvešča javnost o spremembah. 

Kasneje si je Julia prizadevala za možnost zdravstvene nege (zavarovanja), ki bi bila dosegljiva povprečnim prebivalcem in ne le bogatašem. Sama si ne predstavlja, kaj bi se zgodilo, če ne bi imela zdravstvenega zavarovanja. 

Prispevek pripravila: A. H.