Rožnati oktober: Koliko v resnici veste o raku na dojkah?

Rožnati oktober: Koliko v resnici veste o raku na dojkah? (foto: profimedia) profimedia
7. 10. 2018

Spet smo v rožnatem oktobru, mesecu, ko se večkrat pogovarjamo o raku na dojkah. Samo v letu 2016 je v Sloveniji prizadel 36,9 odstotkov žensk, zato se moramo bolje informirati o tej zahrbtni bolezni. Koliko v resnici veste o njej?

Do raka na dojkah pride takrat, ko celice v prsih pričnejo rasti nenadzorovano. Tako kot oblike raka na drugih delih telesa, je tudi ta posledica mutacije oziroma abnormalnih sprememb v genih, ki so odgovorni za zdravo rast celic. Če vse deluje pravilno, celice rastejo in se množijo, ko jih telo potrebuje. Ko se razvije rak, se proces podre:

  • abnormalne, stare in poškodovane celice preživijo, čeprav bi morale umreti

  • nove celice nastajajo, čeprav ne bi smele

Novonastale celice se lahko neprestano množijo in pričnejo tvoriti skupke, ki jim pravimo tumor.

Rak na dojki se običajno prične na vrhnjici izvodil mlečnih žlez ali na režnjičih, ki oskrbujejo mlečne žleze. Obstaja več vrst raka na dojkah, vse pa delimo v dve skupini:

  1. rak se z dojke ni razširil nikamor drugam
  2. rak se je razširil na sosednja tkiva

Rak, ki nastane na vrhnjici izvodil mlečnih žlez, se imenuje duktalni karcinom, kadar nastane na režnjičih pa lobularni karcinom. Običajno zajame le ta predel (del dojke), lahko pa se tudi razširi (kot omenjeno), in sicer na pljuča, jetra, kosti ali možgane. Pogostejši je pri ženskah, vendar lahko prizadane tudi moške.

Čeprav do bolezni običajno privede več stvari, je odvisna tudi od dejavnikov, ki jih lahko nadzorujete oziroma jo zaradi njih lahko prej odkrijete:

Dedovanje

V resnici »podedujemo« le približno med 5 in 10 % možnosti za omenjeno bolezen. To je posledica dedne mutacije dveh genov, ki jih imamo vsi, vendar mutacija na enem ali obeh poveča možnosti za razvoj raka na dojkah. Obstaja še najmanj sedem genskih mutacij za katere so odkrili, da igrajo vlogo pri razvoju bolezni. Genetika pa ni edina, ki poveča vaše tveganje. To naraste tudi, če imate enega ali več sorodnikov iz zgodnejše generacije z enako diagnozo (na primer babica).

Alkohol

Velik in reden vnos alkohola v telo lahko poveča možnosti za obolenje za rakom na dojkah. Ta namreč spreminja način na katerega telo presnavlja estrogen, zaradi česar se njegova raven dvigne. Estrogen pa spodbuja razvoj nekaterih oblik te bolezni. Kozarec vina ob nedeljskem kosilu torej ni razlog za preplah, poskrbite pa, da alkohol ne bo na meniju vsak dan.

Telesna teža

Tudi odvečni kilogrami so delno lahko razlog za povečanje tveganja. Pred menopavzo imajo pri tem manjšo vlogo, medtem ko so med menopavzo pomemben dejavnik. To ne pomeni, da v mlajših letih ženske ne potrebujejo skrbeti za odvečno težo, saj je ta povezana tudi z mnogimi drugimi zdravstvenimi problemi. Prav tako ne bo vsaka pretežka ženska v menopavzi zbolela za rakom. Povečanje telesne teže je z boleznijo povezano zaradi višjih ravni estrogena in inzulina, ki prispevata k večjemu tveganju. Če v menopavzi izgubite odvečne kilograme, pa lahko pomagate k zmanjšanju tveganja v primerjavi z ženskami, katerih teža ostane nespremenjena.

Kako ga odkrijemo?

Na žalost rak na dojkah običajno ne povzroča nobenih drugih simptomov. Tumor, ki se pojavi na dojki, je majhen in ga zlahka spregledamo, zato je obvezno, da se redno udeležujete zdravniških pregledov in da se samopregledujete. Hitreje, kot ga odkrijete, lažje ga boste odpravili.

V nekaterih primerih lahko opazite oteklino, spremembe na koži in spremenjen videz bradavice. Če se otipate, pa boste začutili manjšo, nebolečo zatrdlino.