S temi triki boste po bolezni hitro okrevali - jih uporabljate?

4. 2. 2023
Deli
S temi triki boste po bolezni hitro okrevali - jih uporabljate? (foto: Profimedia)
Profimedia

Se po bolezni kar ne morete in ne morete pobrati? Vas muči utrujenost in imate težave še kar nekaj časa po bolezni? Uporabite spodnje trike za hitrejše okrevanje. 

Se počutite, kot da bi po bolezni dobili še en dopust za okrevanje? Vsi poznamo tisti občutek, ko smo malce šibki in bi najraje doma spali. No, kot boste videli spodaj, tudi spanje ni odveč. 

Tu je nekaj trikov, ki vam lahko pridejo prav, ko se želite po bolezni spet postaviti na noge: 

Založite se z elektroliti

Že med boleznijo je vedno priporočljivo, da veliko pijete. Po bolezni pa vam to lahko pomaga okrevati. Verjetno ste jedli manj, pili pa ste vodo in čaj, zato sedaj poskrbite, da bo telo preskrbljeno z elektroliti. Sedaj, ko jeste več zelenjave in sadja, boste nahranili telo, lahko pa si omislite katerega od športnih napitkov, ki vsebuje elektrolite. Vendar pri napitkih pazite, da ne vsebujejo preveč sladkorja. 

Previdno s črevesjem

Črevesje je del našega imunskega sistema, zato tam po bolezni vlada kaos. Previdno s hrano, torej. Dajte telesu nekaj časa za obnovo črevesne sluznice, pri čemer vam lahko pomaga piščančja juha. 

Pazite, kaj jeste. Težko prebavljivi hrani se nekaj časa izogibajte, med drugim mlečnim izdelkom, sladkorju, glutenu ... Tudi če vse omenjeno normalno prenašate, je bolje, da nekaj dni tega ne jeste. 

Katera hranila potrebuje telo? 

Med okrevanjem boste najbolj pomagali telesu, če mu zagotovite hranljive snovi, ki vam bodo pomagale pri izboljšanju počutja: 

Železo - tkiva vključno z mišicami se ne morejo obnavljati brez železa. Železo je pomembno tudi za raven energije - če menite, da nekaj ni vredu in še vedno nimate energije, čeprav zadosti spite, zdravnika povprašajte glede ravni železa v vašem telesu. 

Beljakovine - Odgovorne so za grajenje mišic in drugih tkiv. So tudi osnovni gradniki celic in nujno potrebne pri okrevanju. 

Antioksidanti - celicam pomagajo pri polnem delovanju. Jejte sadje in zelenjavo različnih barv, glede jemanja prehranskih dopolnil pa se posvetujte z zdravnikom. 

Spanje in počitek

Takoj po bolezni se moramo običajno vrniti v službo in v normalne tirnice opravkov ter zadolžitev. Vendar bi bilo dobro, da bi vsaj nekaj dni svoj urnik prilagodili tako, da v prostem času ne bi imeli veliko obveznosti in bi lahko večkrat počivali. V posteljo se zvečer odpravite prej kot običajno, saj telo še vedno potrebuje precej počitka. S spanjem ne bi smeli imeti težav, saj bo telo hrepenelo po počitku. 

Med spanjem potekajo obnovitveni procesi in celjenje, zato zelo pripomorete k temu, da boste kmalu v starih tirnicah. 

Počasi z vadbo

Če redno telovadite, boste opazili, da ste izgubili kar precej kondicije in se hitro utrudite. To ne pomeni, da morate čakati več mesecev, preden zaidete v fitnes, ampak se vadbe lotite počasi. Na začetku bodo mogoče dovolj krajši sprehodi. Ko začnete z vajami, preizkusite, kdaj se zadihate in ustrezno prilagodite vadbo. Poslušajte svoje telo: če ne zmorete telovaditi več kot enkrat tedensko, zaenkrat naredite tako.