10 načinov, da sami testirate svoje zdravje

10 načinov, da sami testirate svoje zdravje (foto: profimedia) profimedia
27. 7. 2015 Vir: liza.aktivni.si

Hitro je in preprosto: sami ugotovite, kako zdravi ste.

Manjše težave ali pomanjkanje kondicije od časa do časa občuti vsak. Vprašanje pa je, ali se to pojavlja redno in je treba takoj k zdravniku ali lahko težavo enostavno ignoriramo? S samotestiranji, ki vam jih predstavljamo, boste zelo hitro ugotovili, ali ste telesno zdravi in ali vsi organi delujejo pravilno.

Izvedeli boste tudi, kako natančno izvesti posamezni test, in dobili nasvet, kdaj je priporočljivo iti na posvet k zdravniku. Poleg tega pa vam bomo še svetovali, kako ne tako optimalen izid popraviti z enostavnimi, a učinkovitimi ukrepi.

1 Koordinacija

Na eni nogi

Bosi se postavite na eno nogo in glejte naravnost. Če imate manj kot 60 let, stopalo položite na nasprotno koleno. Če ste starejši, lahko nogo le nekoliko dvignete. Hkrati dvignite obe roki nad glavo. S štoparico izmerite čas, koliko časa zdržite na eni nogi.

Rezultat

Test pokaže, kako dobre so koordinacijske sposobnosti vaših mišic. Ste lahko na eni nogi stali dlje kot 60 sekund? Super! Dober rezultat je tudi čas okoli 30 sekund. Če pa ste zdržali le 20 sekund in manj, pri zdravniku preverite krvni obtok in splošno kondicijo.

Za izboljšanje

Večkrat poskušajte hoditi 'po črti'. Dobre so tudi vaje na t. i. majavi deski. Postavite se nanjo in poskušajte zadržati ravnotežje.

2 Pljuča

Močno pihnite

Potrebujete šiviljski meter in svečo. Prižgite jo in jo poskusite ugasniti z razdalje 80 cm. Če vam je uspelo, svečo še nekoliko oddaljite in še enkrat poskusite pihniti. Če vam ne uspe, si jo približajte.

Rezultat

Večji je odmik, toliko večja je prostornina vaših pljuč. Zelo dobrih je 120 cm, srednje pa od 80 do 100. Če vam je uspelo svečo ugasniti z razdalje 70 cm, naj zdravnik posluša vaša pljuča. Morda prehlad zožuje dihalne poti ali pa ste v slabi kondiciji.

Za izboljšanje

Redni vzdržljivostni športi, kot sta hoja in kolesarjenje, povečajo kapaciteto pljuč.

3 Merjenje moči

Vstanite in sedite

Sedite na stol. Vstanite brez zagona in brez pomoči rok ter se spet usedite. To storite večkrat, zelo enakomerno, mirno in brez premorov.

Rezultat

Kolikokrat vam je uspelo brez tresenja stegen ali ne da bi bili zadihani? Dvajsetkrat pomeni, da ste v izvrstni kondiciji. Od 10- do 19-krat pomeni, da je vaša kondicija dobra. Manj kot desetkrat: narediti boste morali nekaj za svojo telesno moč. Pri 65-letnikih velja pet ponovitev manj.

Za izboljšanje

Vsak dan izvajajte najmanj 15 minut gimnastiko, ki bo izboljšala vaše mišičevje. Namesto z avtom se po opravkih odpravite peš. Zelo učinkovite so tudi vaje v fitnes studiu, a naj vam jih najprej pokaže osebje.

4 Pregled srca

Izmerite utrip

Zjutraj si v miru s kazalcem, sredincem in prstancem izmerite utrip na zapestju. Utripe štejte 15 sekund. Rezultat pomnožite s štiri in dobili boste frekvenco srca.

Rezultat

Ste dobro čutili utrip in znaša srčna frekvenca med 60 in 90? Potem je vaše srce zdravo. Tudi za vrednosti tik pod 100 si po pravilih še ni treba delati skrbi. Če pa je vaš utrip pogosto zelo hiter ali pa ga komaj čutite, potem svetujemo obisk pri zdravniku.

Za izboljšanje

Redni vzdržljivostni športi ali hitri sprehodi sčasoma zmanjšajo utrip v mirujočem stanju in okrepijo srčno mišico. Če sumite na težave s srcem, se morate prej posvetovati z zdravnikom, ki vam bo povedal, kako močno ga lahko obremenite.

5 Ščitnica

Popijte vodo

Potrebujete vodo in ogledalo. Naredite požirek, a ga ne pogoltnite takoj. Glavo lahno nagnite nazaj in se s palcem in kazalcem dotaknite vratu tik pod grlom. Nato pogoltnite. Pri drugem požirku to mesto na vratu opazujte v ogledalu.

Rezultat

Ste pri požiranju tik pod grlom opazili ali začutili izrazite otekline ali vozličke? To lahko kaže na pomanjkljivo delovanje ščitnice. Naj vam organ pretipa še zdravnik, če je treba, naj opravi še krvni test.

Za izboljšanje

Če ščitnica ne deluje pravilno, jo mora zdraviti zdravnik. Motnje ščitnice pa lahko preprečite z dobro oskrbo z jodom. Dovolj bosta že dva ribja obroka tedensko.

6 Glavobol ali migrena?

Po stopnicah navzgor

Med napadom se sprehodite po stopnicah navzgor ali pa pojdite na sprehod na sveži zrak.

Rezultat

Pri migreni te aktivnosti še okrepijo težave. Prizadeti med napadom nimajo nobenega teka, občutijo slabost in/ali ne morejo opravljati svojih vsakodnevnih opravil.

Za izboljšanje

Pri obeh težavah zelo pomaga dobra oskrba z magnezijem. Pri migreni število napadov zmanjša tudi izvleček repuha.

7 Pregled ven

Merjenje gležnjev

Imate zvečer pogosto otečene in boleče noge? To lahko kaže na težave z venami. Nekaj dni si zjutraj in zvečer merite obseg gležnjev na najožjem delu in si zapišite vrednosti.

Rezultat

Če so gležnji zvečer večkrat debelejši za dva centimetra od jutranjih vrednosti, svetujemo pregled ven pri zdravniku.

Za izboljšanje

Redno gibanje aktivira mišično črpalko v mečih in podpre vene pri njihovem delovanju. Pri daljšem sedenju in stanju svetujemo, da nosite kompresijske nogavice. Izvlečki iz rdeče vinske trte ali divjega kostanja okrepijo stene ven in tako preprečujejo otekanje.

8 Ostrina vida

Opazovanje črt

Vzemite karirast papir in sredi njega naredite črno piko. Pokrijte si eno oko in papir podržite 30 cm stran. Poglejte črte. Nato zamenjajte oko.

Rezultat

Ali vidite piko v sredini? So okvirčki različnih velikosti? So črte nekoliko valovite ali pa v kakšnem okvirčku vidite sence? V vseh teh primerih svetujemo obisk pri okulistu. Morda je mrežnica poškodovana zaradi starostno pogojene degeneracije rumene pege.

Za izboljšanje

Vsakoletni pregledi pri okulistu pomagajo pri zgodnjem prepoznavanju in zdravljenju bolezni.

9 Izpadanje las

Previdno povlecite

Pri sveže umitih laseh na različnih mestih med palec in kazalec primite približno deset las in potegnite. Ne vlecite jih, ker bo to popačilo rezultat.

Rezultat

Če na vseh mestih izpulite 30 do 40 odstotkov las, gre morda za izpadanje le-teh. Pomaga obisk pri dermatologu.

Za izboljšanje

Zdravi lasje so velikokrat odraz prehrane. Pomembni so vsi B-vitamini (v stročnicah), železo (v mesu), C-vitamin (v zelenjavi), E-vitamin (v rastlinskih oljih) in silicij (v ovsu). Izboljšajo strukturo las in poskrbijo za zdrave korenine.

10 Kožna znamenja

Pregled

Redno pregledujte vsa znamenja in opazujte spremembe. Zlasti če jih imate več kot 15.

Rezultat

A = asimetrija (Je znamenje okroglo ali ovalno?)

B = omejitev (Ni ostro?)

C = barva (Je zelo temno?)

D = premer (Je večje kot 5 mm?)

E = površina (Je odebeljeno?)

V vseh sumljivih primerih takoj obiščite dermatologa.

Za izboljšanje

Pri zdravniku se pozanimajte o odstranitvi večjih znamenj.

Preberite še: Opazujte svoja lepotna znamenja in odkrijte nepravilnosti