Se zbujate utrujeni, čeprav dovolj spite? Zagotovo še niste pomislili, da bi za boljši spanec uporabili ta pripomoček!

8. 11. 2023
Deli
Se zbujate utrujeni, čeprav dovolj spite? Zagotovo še niste pomislili, da bi za boljši spanec uporabili ta pripomoček! (foto: Profimedia)
Profimedia

Ponoči boste bolje spali, zbudili se boste polni energije, z ostrejšim spominom in boljšo pozornostjo ...

Glede na študijo, objavljeno v publikaciji Sleep Research Society, je ta preprost pripomoček vse, kar potrebujete, če želite opaziti spremembe. 

Profimedia

Imate doma spalno masko?

Svetloba je najpomembnejši zunanji dejavnik, ko gre za spanje, saj močno vpliva na cirkadiani ritem, našo notranjo uro, ki telesu sporoča, kdaj je treba biti v polni pripravljenosti in kdaj je čas za počitek, pišejo na strani Sleep foundation. Svetloba vpliva tudi na proizvodnjo melatonina, hormona za spanje. 

Temno okolje je bistveno za dober spanec. Zato so želeli raziskovalci ugotoviti, kako na spanje oziroma na raven energije čez dan vpliva nošenje spalne maske. 

Izkazalo se je, da lahko svetloba, ki prihaja skozi okna ali celo šibka svetloba, kot je odsev pod vrati, zmoti spalni cikel – ne da bi se tega sploh zavedali.

Nekatere študije so pokazale, da lahko šibka svetloba vpliva tudi na delovanje srca, poveča tveganje za nekatere bolezni, kot je sladkorna bolezen, ter povzroči utrujenost. 

Preverite še: Kaj pomeni, če zaspite v manj kot 5 minutah po tem, ko ležete v posteljo? Strokovnjakinja pravi, da je to slab znak!

Zato: če v spalnici ne morete ustvariti popolne teme, razmislite o uporabi spalne maske, pravijo raziskovalci, in zagotovo boste bolje spali. 

Glede na rezultate so udeleženci, ki so spali z masko, tudi več časa prespali v fazi s počasnimi valovi, kar je pozitivno vplivalo na njihov odziv na vizualne dražljaje in na spomin. 

Zdaj veste: če želite bolje spati, potrebujete popolno temo. Naslednje jutro ne boste le veliko bolj spočiti, ampak boste tudi veliko bolje pripravljeni na vse izzive, s katerimi se boste srečali čez dan. 

Preverite tudi:

Če se med spanjem pogosto slinite – kaj to razkriva o vašem zdravju