Šest prvakov matere narave

30. 7. 2009

Rastline in njihovi izvlečki so bili včasih naše edino zdravilo. Zato smo za vse, ki ste po duši alternativci, pripravili seznam šestih učinkovitih zeliščnih zdravil, ki lajšajo ali celo odpravijo najpogostejše težave, s katerimi se srečujemo vsak dan.

Rezultati neke raziskave v ZDA so potrdili, da kar 60 odstotkov od 150 najpogosteje predpisanih zdravil vsebuje vsaj eno aktivno rastlinsko učinkovino. To lahko pridobijo z različnimi postopki iz rastline ali pa jo umetno sintetizirajo v laboratoriju in upajo, da bo z njo mogoče doseči enake terapevt­ske učinke. Včasih se zgodi, da so sintetične spojine strel v prazno, saj prevečkrat pozabljamo, da je narava več kot skupek molekul in kemičnih reakcij.

Nekatera naravna zdravila so bolj učinkovita, druga manj. Preden jih ne preizkusimo, kljub nasvetom in priporočilom ne moremo vedeti, kakšen bo njihov vpliv na naše telo. Prodajalci v zeliščnih lekarnah nam velikokrat ne znajo postreči z dovolj velikim številom preverjenih informacij, poleg tega pa sta kakovost in učinkovitost pripravkov iz zelene lekarne odvisni od postopkov priprave in kakovosti tal, v katerih je rastlina rasla.

Preden se odločite za uživanje kateregakoli zeliščnega pripravka, se o tem posvetujte z usposobljeno osebo ter podrobno preberite navodila za uporabo in opis morebitnih stranskih učinkov. Poleg tega morate o dopolnilnih metodah zdravljenja in uporabi različnih prehranskih dodatkov seznaniti tudi svojega osebnega zdravnika.

Za vse, ki ste po duši alternativci, smo pripravili seznam šestih učinkovitih zeliščnih zdravil, ki lajšajo ali celo odpravijo najpogostejše težave, s katerimi se srečujemo vsak dan. Čeprav so lahko zelo učinkovita, jih moramo obravnavati predvsem kot dopolnilo k zdravemu načinu prehranjevanja in redni telesni aktivnosti. Nekatera med njimi pri nas niso v prosti prodaji, zato se boste morali ponje odpraviti čez mejo.

Debelost

Zdravilo: Coleus forskohlii (vrsta koprive, ki raste v Indiji; za zdravljenje se uporablja izvleček iz korenine)

Zakaj deluje: V nasprotju z efedro, ki jo je FDA (Food and Drugs Administration) zaradi negativnih učinkov na centralni živčni sistem prepovedala, je Coleus forskohlii varen za uporabo. Gre za staro ajurvedsko rastlino, ki jo v Indiji uporabljajo že tisočletja. Aktivna učinkovina forskolin stimulira tvorbo ščitničnega hormona, kar pospeši presnovo in posledično izgorevanje maščob.

Novejša študija, objavljena v znani ameriški reviji Obesity Research (znanstvena revija o zdravljenju in preprečevanju debelosti), je pokazala, da moški, ki vsak dan zaužijejo 250 mg izvlečka iz korenine Coleus forskohlii (pri tem mora ekstrakt vsebovati vsaj deset odstotkov čistega forskolina), v 12 tednih v povprečju izgubijo štiri odstotke telesne maščobe, hkrati pa se jim značilno dvigne raven testosterona, ki gradi mišice.

Pri nas boste našli zelo malo preparatov, ki vsebujejo omenjeno rastlino, saj ta po Pravilniku o razvrščanju, predpisovanju in izdajanju zdravil za uporabo v humani medicini (Ur. l. RS, št. 86/08, člen 20) še ni razvrščena v nobeno skupino.

Zasledili pa smo, da so na trgu športne prehrane dostopne nekatere mešanice (fat burnerji in testo busterji) z manjšo količino izvlečka, ki se uporabljajo kot prehranski dodatek z namenom dvigniti raven testosterona in zmanjšati količino maščevja. V sosednji Hrvaški lahko kupite v lekarnah preparat za zmanjšanje telesne teže na bazi forskolina, ki se po njihovi zakonodaji uvršča v skupino prehranskih dodatkov.

Alzheimerjeva bolezen

Zdravilo: Huperzia serrata (vrsta praproti iz družine črvojedin, aktivna učinkovina je snov huperzin A)

Zakaj deluje: Huperzin A je spojina, ki jo v tradicionalni kitajski medicini uporabljajo za zdravljenje Alzheimerjeve bolezni. Z novejšimi raziskavami in testiranji so ugotovili, da zavira produkcijo encima kolinesteraze, ki v možganih razgrajuje acetilholin (spojina, ki ima pomembno vlogo pri procesih učenja in pomnjenja).

Potrjeno je, da je huperzin A učinkovitejši od obstoječih zdravil, namenjenih zdravljenju te kronične degenerativen bolezni, saj močno upočasni njeno napredovanje, izboljša že obstoječe simptome in poleg tega nima neželenih stranskih učinkov.

Podroben pregled številnih študij, ki so jih izvedli na Kitajskem, je pokazal značilen upad nekaterih simptomov pri starejših bolnikih, ki so prejemali dnevni odmerek huperzina. Prav tako so uvodni rezultati nedavne klinične raziskave razkrili, da dnevni dodatek 400 mg huperzina A pri preiskovancih z zmerno ali blago obliko bolezni izboljša pomnjenje.

Srčni krč

Zdravilo: Cartageus monogyna (slov. enovrati glog, aktivne učinkovine so v listih in cvetovih)

Zakaj deluje: Srčni krč oz. prsno stisko bolje poznamo pod imenom angina pectoris. Je znak motene prekrvitve srčne mišice ali celo bolezni koronarnih arterij. Simptomi so predvsem neugodje, tiščanje, stiskanje in zbadanje pri srcu in se še posebej pogosto pojavijo ob intenzivni telesni aktivnosti.

Nemška agencija za nadzor nad uporabo zeliščnih zdravil je odobrila uporabo pripravkov iz listov in cvetov enovratega gloga za namene izboljšanja srčnega delovanja pri ljudeh s srčno-žilnimi obolenji, ki trpijo zaradi pretirane utrujenosti in prsne stiske med vadbo. Tudi rezultati raziskav z vsega sveta kažejo na veliko učinkovitost enovratega gloga pri blaženju srčnih obolenj, kljub temu pa je njegova uporaba naletela na velik odpor farmacevtske industrije in nekaterih predstavnikov uradne medicine.

V ljudski medicini ga že stoletja uporabljajo za krepitev oslabelega srca, saj učinkuje na tiste celice, ki ga hranijo in zanj shranjujejo energijo. Možnosti uporabe enovratega gloga za zdravljenje je veliko. Kot kardiotonik krepi srčno mišico, kot antiaritmik uravnava srčni utrip in kot koronarni vazodilatator širi venske žile in izboljša srčno prekrvitev. Zaradi močnih učinkov na srce in ožilje ni primeren za samozdravljenje brez strokovnega vodstva, saj nepravilni odmerki lahko motijo obstoječe zdravljenje z zdravili.

V kliničnih raziskavah je bil skupaj z baldrijanom, kafro in cereusom kar 84-odstotno uspešen pri 2. 243 testiranih bolnikih s srčno-žilnimi motnjami živčnega izvora in z nizkim krvnim tlakom. Pri 60 bolnikih s stabilno obliko angine sta se povečala venski pretok in poraba kisika v srčni mišici.

Vdor toksinov

Zdravilo: Silybum marianum (slov. pegasti badelj ali mlečni osat, aktivna učinkovina je zmes spojin silimarin)

Zakaj deluje: Jetra so življenjsko pomemben organ. Presnavljajo ogljikove hidrate, beljakovine in maščobe, tvorijo in izločajo žolč, ki sodeluje pri prebavi, in razstrupljajo telo. V njih boste shranili zaloge nikotina, ki ste jih pridelali kot pasivni ali aktivni kadilec, ostanke alkohola po prekrokani noči ali ostanke škodljivih spojin iz ozračja. Motnje v njihovem delovanju lahko privedejo do resnih zdravstvenih zapletov.

Plod pegastega badlja vsebuje zdravilno zmes silmarin, ki se uporablja za preprečevanje in zdravljenje jetrnih okvar, ki jih povzročijo različni zunanji toksini (npr. alkohol) ali tkivni strupi, ki nastanejo zaradi vnetij, motenj v delovanju ali kroničnih sprememb (zgrbančeno ali zamaščeno tkivo) v organu. Silimarin je zmes flavanonskih spojin, med katerimi so najpomembnejše silibin, slikristin in silidianin.

Testirane živali je zaščitil pred strupom zelene mušnice, mutagenim in kancerogenim tetraklorometanom in številnimi škodljivimi virusi, ki bi sicer povzročili odmrtje jetrnega tkiva. Deluje dvostopenjsko: najprej prepreči vdor strupa v notranjost presnovno najbolj dejavnih jetrnih celic hepatocitov, tako da utrdi njihove celične stene, nato pa spodbudi encime v celičnih jedrih, da začnejo v ribosomih tvoriti beljakovine, ki pripomorejo k obnovi poškodovanih in k nastanku novih celic.

Raziskave na ljudeh so dokazale, da odmerek 3 x 140 mg silimarina na dan značilno zmanjša smrtnost bolnikov z zgrbančenimi jetri zaradi alkohola. Je zelo varna zdravilna snov, ki se v telesu ne kopiči in se izloči pretežno z žolčem.

Zelo redko se pojavi blag odvajalni učinek, drugi stranski učinki niso znani. Pegasti badelj je po Slovenski odredbi o razvrstitvi zdravilnih rastlin razvrščen v najvarnejšo skupino H, ki ima enak pravni položaj kot hrana, če se ne prodaja v zahtevnejših farmacevtskih oblikah, kot so tablete, kapsule ali raztopine.

Kronična utrujenost

Naravno zdravilo: Paullinia cupana (slov. gvarana, aktivna učinkovina je izvleček iz semen gvaranin)

Zakaj deluje: Plemena ob Amazonki z gvarano že tisočletja preganjajo pomanjkanje energije, migrene, zaprtje in številne druge težave. Eliksir mladosti iz deževnega pragozda poleg poživljajočega kofeina vsebuje še manjše količine močnega stimulanta teofilina. Zmagovalna kombinacija je odgovorna za izboljšanje miselne budnosti in živ­ljenjske moči, prežene pa tudi utrujenost in zaspanost.

Njeno delovanje boste hitro opazili med intenzivnim treningom, ko se vam bo močno povečala vzdržljivost. Vendar previdno s količino, saj so posledice predoziranja lahko povečan krvni tlak, razdražljivost, nervoza in nespečnost. Na našem trgu boste našli kar nekaj napitkov in prehranskih dodatkov, ki vsebujejo izvleček gvarane.

Slabost, občutljiv želodec

Naravno zdravilo: Zingiber officinale (slov. ingver, aktivna učinkovina je izvleček iz korenine, ki vsebuje spojine gingerole in shogaole)

Zakaj deluje: Ingver že od nekdaj slovi kot učinkovito pomagalo proti slabosti, prebavnim težavam, morski bolezni ter različnim bolečinam in vnetjem. Ima močne antiseptične lastnosti in znanstveniki ga po protivnetnem in protibolečinskem delovanju celo enačijo z aspirinom in ibuprofenom.

Njegova dodatna prednost je, da v nasprotju z aspirinom pomirja želodec in črevesje. Študija, ki so jo objavili v reviji Journal of Pharmacology and Experimental Therapeutics, je pokazala, da že en gram ingverjeve korenike, ki ga zdrava oseba zaužije 30 minut, preden se nalije s koncentrirano glukozno raztopino (npr. aktiven športnik med vadbo in po njej), prepreči pojav neprijetnih občutkov v želodcu.

Eliksir življenja

Najboljše rezultate dajejo mešanice, ki jih uporabljajo v indijski ali kitajski tradicionalni medicini.

Nekatera eksotična zelišča je težko izslediti, zato zna biti zbiranje redkih zdravilnih rastlin dolgotrajen in drag podvig. Najboljši naravni približek, ki lahko nadomesti priljubljene sintetične multivitaminske mešanice, boste našli med preverjenimi indijskimi ajurvedskimi pripravki, med katerimi še posebej izstopa Maharishi Amrit Kalash (MAK).

Gre za posebno vrsto zeliščnega zdravila svetovno priznane znamke Maharishi Ayurved, ki je narejeno s pomočjo najsodobnejše tehnologije in v skladu s starodavnimi vedskimi pravili. Ob rednem uživanju bo MAK močno okrepil vaš imunski sistem, uravnal psihološko ravnovesje, zmanjšal negativne poledice stresa in staranja ter prispeval k boljšemu počutju.

Navdušil je tudi zdravnike in znanstvenike povsod po svetu, zato ga zdravim in bolnim priporočajo kot prehranski dodatek. MAK daje izvrstne rezultate na različnih področjih zdravljenja in je ena najbolj raziskanih zeliščnih formul ajurvede (vir: www. maharishi.si).

Anja Janeš

Izbrali smo drugačen pristop. Ga boste podprli?
V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Poleg tega pa tudi neomejen dostop do kakovostnih lifestyle vsebin.
Vsak prispevek, velik ali majhen, je dragocen in ključnega pomena za našo uredniško neodvisnost.

Podpri in prispevaj

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri