Zaradi teh petih razlogov bi morali šipek jesti pogosteje

1. 10. 2023
Deli
Zaradi teh petih razlogov bi morali šipek jesti pogosteje (foto: Profimedia)
Profimedia

Pomembno je, da uživamo veliko antioksidantov, saj ti najbolj pomagajo v boju proti prostim radikalom, zmanjšujejo poškodbe celic in nas varujejo pred boleznimi, pravi dietetičarka.

Šipek ima veliko dobrih lastnosti, predvsem pa je znan kot bogat vir antioksidantov in vlaknin. Zaradi tega je odličen za zdravje črevesja in boj proti različnim boleznim, kot so bolezni srca in celo nekatere vrste raka. 

Morda vas zanima: 7 čudnih stvari, ki jih stres povzroči vašemu telesu. Se vam dogaja, kaj podobnega?🖉

 

 Evo, nekaj razlogov, zakaj bi ga morali jesti pogosteje: 

1. Je poln antioksidantov

Sadje je na splošno bogato z antioksidanti in šipek je najboljši primer tega. V njem najdemo več različnih antioksidantov in nekatera njegova mikrohranila, kot je vitamin C, delujejo kot antioksidanti, prav tako antocianini, rastlinske spojine, ki mu dajejo barvo.

"V vsaki porciji šipkovega soka je kar 700 mg polifenolnih antioksidantov," pravi športna dietetičarka iz Miamija Roxana Ehsani.

"Prejšnje raziskave so pokazale, da ima šipkov sok celo večjo antioksidativno moč kot rdeče vino, grozdni sok ali zeleni čaj." 

Pomembno je, da uživamo veliko antioksidantov, saj ti najbolj pomagajo v boju proti prostim radikalom, zmanjšujejo poškodbe celic in nas ščitijo pred boleznimi, pravi dietetičarka, poleg tega pa zmanjšujejo tveganje za razvoj nekaterih vrst raka in bolezni srca. , z antioksidanti bogata hrana prispeva k zdravju kože, možganov in oči, piše Večernji list.

 2. Je dober vir vlaknin in polifenolov, dobrih za črevesje 

Prehranske vlaknine so eno najmočnejših hranil, ki jih najdemo v šipku, saj jih vsaka skodelica vsebuje kar sedem gramov, medtem ko dnevne potrebe po vlakninah odrasle osebe (približno 25 g na dan za ženske in 38 g na dan za moške, glede na Akademija za prehrano in dietetiko). 

"Večina ljudi še vedno ne zaužije priporočene količine vlaknin vsak dan," pravi Ehsani in dodaja, da so to bistveno hranilo, povezano z zdravjem prebave in nadzorom krvnega sladkorja.

"Pol skodelice šipkovih semen vsebuje skoraj štiri grame vlaknin." A impresivna vsebnost vlaknin ni edini razlog, da bi uživali več šipka.

 Sadje je tudi dober vir polifenolov, ki lahko delujejo kot prebiotiki, ki hranijo dobre mikrobe, pojasnjuje. »Koristni mikrobi v črevesju lahko zaradi polifenolov izboljšajo črevesno sluznico in zmanjšajo vnetja, ki povzročajo bolezni,« dodaja.

3. Podpira zdravje srca 

Nekateri pravijo, da nekatera živila spominjajo na organe, katerih funkcije podpirajo.

Na primer, orehi so koristni za zdravje možganov in so nekoliko podobni človeškim možganom. Podobno tudi šipek, ki celo nekoliko spominja na srce, podpira zdravje srčno-žilnega sistema.

 Obstaja več načinov, kako lahko granatno jabolko zaščiti vaše srce, med drugim zvišuje dober HDL holesterol in znižuje raven slabega LDL holesterola ter krvni tlak. Prav tako lahko pitje šipkovega soka izboljša pretok krvi in zmanjša možnost angine.

Šipek izboljšuje tudi zdravje arterij s preprečevanjem nastajanja zobnih oblog in lahko pomaga odpraviti zoženje arterij, znano kot ateroskleroza. Ker je šipek povezan z izboljšanjem nekaterih dejavnikov tveganja za bolezni srca, lahko zmanjšajo tveganje za enega od glavnih vzrokov smrti, pravi Cindy Chou, registrirana dietetičarka v Santa Monici v Kaliforniji. Šipek se lahko bori tudi proti vnetjem in zmanjša tveganje za bolezni srca in ožilja. 

4. Lahko izboljša športne rezultate

"Raziskave kažejo, da lahko šipkov sok pomaga pri športni uspešnosti in pospeši okrevanje po vadbi," pravi Ehsani. "Prav tako lahko pomaga izboljšati biološko uporabnost dušikovega oksida, ki pomaga telesu dobiti hranila, ki jih potrebuje za vadbo." 

5. Lahko izboljša nadzor krvnega sladkorja

Sadje vsebuje naravne sladkorje, tudi šipek, čeprav je na seznamu sadja z najnižjo vsebnostjo sladkorja.

Torej, ali lahko ljudje s sladkorno boleznijo jedo šipek? Vedno je pomembno, da se najprej posvetujete s svojim zdravnikom, vendar v mnogih primerih ljudje s sladkorno boleznijo lahko uživajo - in koristijo - šipek.Pravzaprav bi sadež lahko pomagal ohraniti raven sladkorja v krvi pod nadzorom, piše Večernji list.

"Študije na živalih in ljudeh so pokazale, da lahko šipek izboljša raven krvnega sladkorja na tešče pri bolnikih s sladkorno boleznijo," pojasnjuje. "Lahko tudi zniža hemoglobin A1C, ki je merilo nadzora sladkorja v krvi," dodaja članek na Real Simple.

Preberite še: 3 enostavni nasveti za krepitev imunskega sistema

Novo na Metroplay: Kako hitro in enostavno pripraviti uravnotežen obrok? | Žana Hrastovšek