7 čudnih stvari, ki jih stres povzroči vašemu telesu. Se vam dogaja, kaj podobnega?

24. 9. 2023
Deli

Stres je del življenja – in ni vedno nujno le slab. Včasih vam da potrebno motivacijo ali pa pripomore, da daste od sebe najboljše. Toda neobvladan ali podaljšan stres lahko slabo vpliva na vaše telo, kaže pa se v nepričakovanih bolečinah in drugih simptomih.

1. Mišice in sklepi

Stres povzroča bolečino, zategnjenost ali bolečine v mišicah, tudi krče. Vodi lahko tudi do simptomov artritisa, fibromialgije in drugih stanj. Vse to se zgodi zaradi tega, ker stres zniža vaš prag bolečine.

Morda vas zanima: Finančna tesnoba: 11 načinov za pomoč pri obvladovanju strahu pred denarnimi težavami

2. Srce in pljuča

Preveč stresnega hormona kortizola lahko poslabša stanje srca in pljuč. Posledice so lahko srčno obolenje, kap, visok krvni tlak in astma. Če vas boli, zateguje v prsih ali pa čutite razbijanje srca, čim prej obiščite zdravnika, da izključi resno stanje. 

3. Koža in lasje

Če se spopadate z ekcemi, rozaceo ali luskavico, lahko stres vsa ta stanja še poslabša. Privede lahko do izpuščajev in srbenja, povečanega potenja in celo do izgube las.

4. Črevesje

Stres se zelo hitro pokaže na prebavnem sistemu – od preprostih simptomov, kot so bolečina, napihnjenost, driska in zaprtje, pa vse do zapletenih stanj, na primer sindroma razdraženega črevesja in refluksa.

Profimedia

5. Ramena, glava in čeljust

Zdravniki temu pravijo trikotnik napetosti. Stres lahko povzroči napetostne glavobole, zategnjenost v vratu in čeljusti in krče v vratu in ramenih. Privede lahko tudi do TMJ, ki onemogoča pravilno zapiranje in odpiranje čeljusti. 

6. Imunski sistem

Močan imunski sistem je potreben za boj proti boleznim, stres pa zmanjša obrambno sposobnost telesa. Hitreje dobimo prehlad ali gripo, prav tako poslabša obstoječe avtoimunske bolezni, na primer lupus ali vnetje črevesja. 

7. Duševno zdravje

Stres lahko poslabša simptome depresije in zmanjša navdušenje za aktivnosti, v katerih običajno uživate – od vsakodnevnih hobijev do seksa. Ljudje pod stresom tudi manj jejo in se manj telesno gibljejo, kar samo še poslabša simptome.Če se počutite na tleh zaradi stresa, to ni noben osebni poraz. Dogaja se večini od nas, zato se ne bojte prositi za pomoč. Prijateljsko, družinsko ali pa strokovno. 

Preberite še: Kako se brez stresa vrniti nazaj v rutino? (Svetuje športna trenerka)