Sivi lasje: 5 razlogov, zakaj nekaterim ljudem lasje prezgodaj osivijo

4. 12. 2023
Deli
Obstaja nekaj poglavitnih razlogov, zakaj nekateri posamezniki osivijo prej kot drugi. (foto: Profimedia)
Profimedia

Sivenje las se večinoma pojavi v procesu staranja, toda včasih se zgodi že dosti prej. 

Na sivenje las sicer vpliva postopno upadanje pigmenta. Naravna barva las prihaja iz melanina, pigmetna, ki ga proizvajajo celice, ki se imenujejo melanociti. V lasne celice vnašajo melanin, ki določa odtenek las.

V procesu staranja melanociti začnejo proizvajati manj melanina, kar povzroči postopoma manjši lasni pigment. Ko lasni mešički povsem prenehajo s proizvodnjo melanina, pričnejo lasje siveti ali postajati bele barve.

Kateri so dejavniki, ki še vplivajo na sivenje las?

1. Genetika

Genetika je v prvi vrsti zaslužna za to, kdaj bodo lasje pričeli siveti. Če je hitro sivenje las značilno za vaše prednike in starše, je tveganje za zgodnje sivenje večje. Pri genetski nagnjenosti k sivenju ima pomembno vlogo tudi barva kože. Pri posameznikih s svetlejšimi odtenki kože na primer, se pogosto sivenje pojavi prej kot pri osebah s temnejšim tenom. Razlog je razlika v proizvodnji melanina.

2. Stres

Četudi stres ni neposredno odgovoren za nastanek sivih las, obstaja povezava med kroničnim stresom in prezgodnjim sivenjem las. Ena izmed razlag je ta, da telo pod vplivom stresa sprošča hormone, kot je kortizol, ki lahko ob dolgotrajnem prekomernem nastajanju vplivajo na normalno delovanje telesa in zmotijo delovanje matičnih celic melanocitov, ki igrajo vlogo pri proizvodnji lasnega pigmetna.

Za obvladovanje stresa je priporočljivo najti ustrezne tehnike, ki vam odgovarjajo. Med njimi so tehnike sproščanja, meditacija, čuječnost in na splošno zdrav življenjski slog, ki lahko pomaga upočasniti sivenje.

3. Kajenje

Kajenje je pogosto vzrok prezgodnjega staranja, med katerim je tudi prezgodnje sivenje. Kemikalije, ki so prisotne v cigaretah imajo škodljiv vpliv na telo, vključno z lasnimi mešički in proizvodnjo melanina.

4. Pomanjkanje hranil

Tudi prehransko pomanjkanje lahko doprinese k prezgodnjemu sivenju las, četudi povezava ni povsem jasna. Na splošno ima uravnotežena prehrana, bogata z bistvenimi hranili ključno vlogo za zdravje, med katerim je tudi zdravje las. Če telesu primanjkuje vitaminov, kot so B12, D in E, ter mineralov, kot sta baker in železo, lahko to vpliva na proizvodnjo melanina in splošno zdravje las ter tudi spremembo barve.

5. Zdravstvene težave

Na splošno zdravje in posledično tudi na pigmentacijo las pa lahko vplivajo tudi zdravstvena stanja med katerimi je vitiligo. To je sicer kožno stanje, pri katerem na delih kože izginejo melanociti, kar botruje k nastanku belih lis.

Včasih lahko vitiligo vpliva tudi na lase in povzroči prezgodnje sivenje ali beljenje las na območju, ki so bolj prizadeta. Tudi nekatera avtoimunska stanja vplivajo na odziv telesa, kar povzroči poškodbe melanocitov. Prav tako motnje ščitnice in spremembe ravni ščitničnih hormonov, zlasti hipotiroidizem.

Tovrstna zdravstvena stanja lahko prispevajo k prezgodnjemu sivenju, vendar se je za točno diagnozo in zdravljenje potrebno posvetovati z zdravnikom, saj lahko zdravljenje v nekaterih primerih pomaga obvladati ali upočasniti prezgodnje sivenje.   

Vir: nypost.com

Bonus video: Pilates vadba za začetnike

Novo na Metroplay: "Ljudje smo vedno bolj odprti za psihoterapijo" | Drago Švajger