Ploska stopala - vzrok za bolečine v hrbtu

Ploska stopala - vzrok za bolečine v hrbtu (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
16. 5. 2013

Po raziskavah naj bi ploska stopala vplivala na bolečine v hrbtu. Prav zaradi tega zdravniki priporočajo otrokom, staršem in starostnikom vsakodnevne vaje in hojo brez obutve.

Ploska stopala niso nič nenavadnega. V večini se vsi rodimo s ploskimi stopali. Stopalni lok nato nastaja postopoma, ko se razvijajo podporne vezi in mišice v podplatih, ter se izoblikuje v obdobju do našega šestega leta starosti.

Tedaj (v nekaterih primerih še nekaj let pozneje) jih še lahko popravimo, v odrasli dobi pa nam ploska noga lahko povzroči vrsto težav, med katerimi so tudi bolečine v hrbtenici.

Strokovanjaki so zapisali...

Pravilno oblikovano stopalo je izbočeno v dveh smereh: vzdolž in počez. Zato o ploski nogi oziroma ploskem stopalu govorimo tarkat, kadar je stopalo zvrnjeno navznoter, pri tem se notranja stran gležnja povesi, zunanja pa ostane na svojem mestu.

Ob tem se spremeni tudi težišče noge, kolena se obrnejo navznoter in se stikajo, počasi pa se lahko začnejo krčiti tudi mišice na golenih.

Ker se plosko stopalo ne popravi samo od sebe, se zaradi vsakodnevne obremenitve kmalu splošči tudi prečni lok. Tedaj postane noga ravna tudi pod prsti, kaj kmalu pa izstopi še nožni palec, se postavi postrani in gleda proti zunanjemu robu stopala.

Šibke vezi in mišice

Zakaj pravzaprav pride do ploskega stopala, zdravniki še ne vedo. Velja, da so vezi in mišice šibke in zato so šibka tudi stopala.

Plosko stopalo se redkeje pojavi zaradi dedne hibe v zgradbi drobnih kosti stopala, v večini pa velja, da imajo plosko stopalo ljudje s prirojenim manj kakovostnim vezivom, pravijo ortopedi.

Čeprav o ploskem stopalu govorimo predvsem pri otrocih, le to lahko nastane tudi pri odraslemu človeku, ki prej ni imel omenjen težave.

Razlogov za plosko stopalo je več

Včasih nastane zaradi naglega povečanja telesne teže, povzroči ga lahko oslabitev mišic in vezi, ki podpirajo loke, kar se najpogostje zgodi, denimo, pri nevrološki ali mišični bolezni.

Kriva je lahko tudi slaba obutev. Ta je še posebej pomembna, če opravljate stoječ poklic, kajti tudi to je pogosto vzrok za plosko stopalo in z njim povezanimi bolečinami v nogah in hrbtenici.

Plosko stopalo otroka navadno ne boli in tudi pozneje deformirano stopalo v začetku še lahko prekrijemo z obuvalom.

Vendar strokovnjaki svetujejo, da plosko stopalo preprečimo že v otroštvu, kajti kot posledica ploskega stopala se začnejo med odraščanjem, še bolj v odrasli dobi, pogosto pojavljati bolečine v mišicah, sklepih in kosteh, plosko stopalo pa je lahko vzrok tudi za bolečine v hrbtenici.

Zaradi ploskega stopala je pogosto omejena tudi gibljivost, noge bolijo predvsem pri hoji in takrat, ko dlje časa stojimo.

Morda bo za marsikoga presenetljivo tudi dejstvo, ki so ga zapisali zdravniki: Tudi krčne žile so lahko posledica ploskih stopal.

Obujte prave čevlje

Za pravilno stopalo moramo torej poskrbeti že pri otrocih in mladostnikih. Ortopedi ne odstopajo od navodila: plosko stopalo lahko preprečimo s pravilno nego, telovadbo in primernim obuvalom.

Otroškim stopalom najbolj škodujejo preozki in premajhni čeveljci, ki omejujejo gibanje prstov. Prav takšni čevlji hitro deformirajo mehke kosti stopala in prstov.

Čevlji otroku prav tako ne smejo biti preveliki, saj mu takšni pri hoji ne dajejo prevelike opore. Slabše za stopalo je tudi nošenje gumijastih obuval in natikačev, saj tudi ti stopalnemu loku ne dajejo prave opore, zato naj nikar ne bodo otroci v njih ves dan.

Bosi na plan

Otrokom s ploskimi stopali zdravniki navadno predpišejo veliko hoje z bosimi nogami. Pri hoji po pesku ali trdih in robatih tleh namreč podzavestno krčijo vzdolžni lok, da obremenijo čim manjšo ploskev.

Vezi krepijo tudi plezanje in hoja po gredi, najbolj pa pomaga vsakodnevna telovadba, ki vključuje:

  • petminutno hojo po prstih,
  • pobiranje manjših predmetov s tal s prsti nog (fižol, drobiž... ),
  • počepi na prstih nog,
  • hoja po zunanjem robu stopala, ki naj traja deset minut ter
  • vstajanje s sedečega turškega položaja brez pomoči rok.

Tudi odrasli s ploskimi nogami si z vsakodnevnimi vajami lahko izboljšajo stanje in počutje.

Največ lahko naredijo z naslednjimi vajami: med hojo prenesejo težo na prste, saj tako učvrščujejo mišice stopala, zato bo hoja pozneje bolj prožna in lahkotna.

Ob hoji po stopnicah uporabimo le sprednji del stopala in na sprehodih pri hoji v hrib se odrivamo le s prsti. Najvažnejše pa je, da moramo imeti tudi odrasli udobno in pravilno obuvalo.

Z vsakodnevnimi vajami in primerno obutvijo lahko veliko storimo za svoje noge. Če težave nikakor ne prenehajo, ne odlašajte z obiskom pri ortopedu. Morda bodo dovolj že primerni ortopedski vložki, ki preprečijo, da bi se noga pri hoji povesila, hkrati pa bodo primorali kostem v stopalu, da le-te ostanejo pri hoji v pravilni legi.

Priporočamo: Bomo v prihodnosti spet tekli bosi?