Skrivnosti lahko slabo vplivajo na vaše zdravje

Skrivnosti lahko slabo vplivajo na vaše zdravje (foto: profimedia) profimedia
3. 7. 2019

Koliko skrivnosti imate in kako velike so? Morda so delno krive za vaše zdravstvene težave. 

Zakaj sploh imamo skrivnosti? Večinoma zato, ker resnica ni ravno prijetna in jo želimo omiliti ali prekriti pred nekom. Zato vse pometemo pod preprogo in za nekaj časa pozabimo. Vendar bi bilo v mnogih situacijah bolje, če bi takoj povedali resnico in sprejeli posledice. Zakaj?

Breme zadrževanja skrivnosti ne izgine

Za nekaj časa skrbi zares izginejo, ko potlačimo skrivnosti, a to je le začasen odziv. Nekje v ozadju veste, da ni vse vredu in skrivnosti počasi začnejo škoditi vašemu življenju ter zdravju. To opazite še posebej, če vas določena dejanja, ki jih počnete vsak dan ali osebe, ki vas obkrožajo, opomnijo na skrivnost in še povečajo pritisk. Ne smete razkriti resnice, hkrati pa ne morete živeti tako. To ima čustvene in fizične posledice. 

Nekaterim ljudem skrivnosti predstavljajo obliko stresa, saj neprestano mislijo nanje in se posledično ne morejo zbrati za druge opravke. Sprožijo tudi občutek krivde, anksioznost ali sram. Slednje se zgodi, če imate občutek, da vas ostali ne bodo sprejeli, ko boste povedali resnico. To vas lahko zaznamuje za celo življenje. 

Vse skrivnosti niso enako velike

Nekatere situacije od vas zahtevajo tajnost, na primer poklici kot so zdravnik, psiholog, policist … Takrat nimate izbire, kot da skrivnosti obdržite zase. Nič ni narobe tudi s tem, da kakšno skrivnost pustite v preteklosti, na primer težave z bivšim partnerjem ali sramoten dogodek, ki se je zgodil v srednji šoli. S tem ne boste nikomur škodili, ampak boste sebi pomagali zaživeti in se premakniti naprej. 

Nevarne so skrivnosti, ki vplivajo na vaše razpoloženje. Zato pri sebi preverite, kako se počutite: vas je strah, se nenehno obremenjujete z informacijami, ne morete spati, se izogibate stikom z določeno osebo? Takrat bi morali na prvo mesto postaviti zdravje. Zelo pomaga tudi, če imate na voljo nepristransko osebo, s katero se lahko pogovorite. 

Preverite tudi: