Težko jih spregledate: 7 znakov, da jeste preveč sladkorja

8. 11. 2023
Deli
Težko jih spregledate: 7 znakov, da jeste preveč sladkorja (foto: Profimedia)
Profimedia

Marsikdo se rad posladka s kakšno dobro sladico ali pa na splošno obožuje sladke dobrote, ki se jim ne more upreti. 

S tem ni nič narobe, če je uživanje tovrstnih živil zmerno. Zmerno uživanje sladkorja namreč ni toliko tvegano kot prekomerno, ki lahko botruje različnim zdravstvenim tegobam kot so sladkorna bolezen, debelost, srčne težave in podobno.

»Pomembno je, da ste pozorni na vnos sladkorja in poskušate omejiti uživanje dodanih sladkorjev v prehrani,« svetuje Amy Goodson iz Ameriškega združenja za srce. Priporoča, da se dnevni vnos sladkorja omeji na približno 25 gramov ali 6 čajnih žličk za ženske in približno 37,5 grama ali 9 čajnih žličk za moške.    

Nekaj znakov, ki kažejo, da morda uživate preveč dodanega sladkorja:

Neprestano hrepenenje po sladkorju

Če uživate veliko živil, ki imajo visok glikemični indeks, kar pomeni, da imajo dodanega mnogo sladkorja in so brez hranilnih snovi, kot so vlaknine ali beljakovine, se krvni sladkor hitreje dviguje in spušča, kar vodi v drastične nenadne padce sladkorja v krvi. Med živila z visokim glikemičnim indeksom spadajo sladkarije, gazirane pijače, krofi in podobno. Prav tako tovrstna živila pripomorejo k temu, da si jih želite še več.

Energija vam drastično niha

Še en simptom, ki kaže na prevelike količine sladkorja v prehrani je drastično nihanje ravni energije. »Prehrana z veliko sladkorja lahko vodi do skokov in padcev energije, in če pogosto nihate v energiji, se počutite hiperaktivni in nato nenadoma utrujeni, je to lahko posledica prekomernega uživanja sladkorja,« pravi Goodsonova. Svetuje še, da če se vam to dogaja pogosto, lahko krvni sladkor uravnovesite tako, da ogljikove hidrate z veliko vlakninami (polnozrnata žita ali sadje) kombinirate z beljakovinami.

Težave z zobmi

Tudi za težave z zdravjem zob je lahko krivo to, da je v vaši prehrani preveč sladkorja. »Sladkor je glavni povzročitelj zobne gnilobe in kariesa, zato če imate pogoste težave z zobmi, je to lahko znak prekomernega uživanja sladkorja,« pravi strokovnjakinja. Tudi raziskava Frontiers in Oral Health razkriva, da je prekomerno uživanje sladkorja najpomembnejši vzrok za nastanek zobnih kariesov - kariesa.

Kronične bolečine

Pretiravanje s sladkorjem lahko privede tudi do kroničnih bolečin. V poročilu, ki je bilo objavljeno v reviji Journal of Clinical Medicine, kaže, da lahko preveč maščob in sladkorja pri bolnikih z osteoartritisom povzroči povečano kronično bolečino. Kronične bolečine in togost so lahko posledica prevelikih količin dodanega sladkorja, kar privede do vnetij v telesu.

Povišana raven krvnega tlaka

Uživanje prevelikih količin sladkorja pri nekaterih ljudeh pripomore k povišani ravni krvnega tlaka. Raziskava, objavljena v reviji Nutrients, je na primer pokazala, da obstaja močna povezava med povečanim vnosom dodanega sladkorja in višjo ravnijo krvnega tlaka pri udeležencih, starih od 65 do 80 let. 

Nenehna lakota in splošno nezadovoljstvo

Sladka hrana pogosto povzroča občutek lakote oziroma nasiti zgolj za kratek čas. Sladkor vsebuje veliko kalorij, zato se lahko telo momentalno počuti sito, toda le za kratek čas, saj se sladkor v telesu hitro porabi, saj nima hranilnih snovi, kot so beljakovine, vlaknine in zdrave maščobe. Ko telo izgoreva sladkor, se okrepi lakota, kar povzroči kompulzivno in brezglavo prehranjevanje in na koncu potrebo po še več sladkorja.

Velike količine sladkorja lahko vplivajo tudi na hormon v našem telesu, imenovan leptin, ki uravnava lakoto. Znižanje ravni leptina običajno povzroči večjo lakoto in povečan apetit. Če imate na primer zajtrk z visoko vsebnostjo sladkorja, boste lačni že veliko časa pred kosilom. V izogib temu za zajtrk raje izberite ovsene kosmiče in jih kombinirajte z beljakovinami, kot so jajca ali grški jogurt. Prav tako tudi v drugih dnevnih obrokih kombinirajte vlaknine in beljakovine. 

Vir: eatthis.com

Bonus video: Kakšen odnos do hrane imamo Slovenci?

Pojasnjuje prehranska strokovnjakinja Dajana Smolnik.