Slive, melone, bučke ... Slastno in zdravo!

Slive, melone, bučke ... Slastno in zdravo! (foto: Revija Moj lepi vrt) Revija Moj lepi vrt
30. 8. 2017 Vir: liza.aktivni.si

Sezonsko sadje, sezonska zelenjava - zakladnica vitaminov, zdravja in okusov!

Slive za imunski sistem

Ne le da omogočajo izboljšano absorpcijo železa, saj vsebujejo obilico vitamina C. Slive zelo dobro krepijo imunski sistem in številni menijo, da je ravno to razlog, zakaj raziskave kažejo veliko povezanost uživanja hrane, bogate z vitaminom C in manjšim tveganjem za prezgodnjo smrt, ki bi jo povzročile bolezni srca, kap ali rak.

To je sadje, ki vsebuje še en izjemen antioksidant, ki sicer ni tako znan kot vitamin C, zato pa je zelo cenjen, ker zmore uničiti še posebej škodljiv prosti radikal, imenovan superoksidni anionski radikal. Ta napada naše celice in jim sčasoma močno škodi. V svojo prehrano lahko slive enostavno vključite tako, da jih narežete v solato ali vmešate v svoj jutranji jogurt.

Zdravilni učinki melone

Melona je prava zakladnica kalcija, bakra, fosforja, magnezija, železa in kalija, vsebuje tudi vitamina C in A ter folno kislino. Ker je sestavljena iz 90 % vode, nas tudi hitro odžeja. Z besedo melona sicer lahko označimo samo sadež ali pa kar celotno rastlino. Poleg vitaminov in mineralov melone vsebujejo precej karotenoidov, ki so znani kot uspešni zaviralci nekaterih rakastih obolenj, ščitijo namreč pred pljučnim, kožnim, materničnim, želodčnim in črevesnim rakom. Že 200 g melone na dan je dovolj, da se v telesu sprožijo procesi, ki lahko zavrejo nastanek in razvoj rakavih obolenj. Melone vsebujejo tudi antikoagulante in adenozin, zato so učinkovite pri preprečevanju nastanka krvnih strdkov v žilah, s tem pa se zmanjša možnost možganske, pa tudi srčne kapi. Baker v meloni pomaga nadzorovati krvni tlak, kalij pa je pomemben mineral pri preprečevanju osteoporoze. Melone imajo tudi rahle odvajalne učinke, če ste torej zaprti, si privoščite melono in težave bodo izginile. Tudi diuretični učinki melone niso zanemarljivi, če si jo boste privoščili že za zajtrk, boste vodo postopoma odvajali ves dan.

Bučke kot zdravilo

Malo ljudi ve, da bučke lahko prispevajo k zdravljenju astme in imajo močne protivnetne lastnosti in pomagajo v preprečevanju parodontoze, uporabljajo se tudi v boju proti drugim vnetjem. Semena iz te zelenjave pomagajo pri odstranjevanju kapilar, učinkovite so pri zniževanju visokega krvnega tlaka. Zmanjšujejo tudi nevarnost pojava multiple skleroze.
Laboratorijske raziskave so ugotovile, da imajo fitonutrienti v soku bučk lastnosti, ki delujejo proti raku, ker preprečujejo mutacijo celic. Ekstrakti bučk zmanjšujejo simptome benigne hipertrofije prostate, s tem, da se ta učinek krepi v kombinaciji z drugo zelenjavo.

Jajčevci: Praktično brez kalorij

Jajčevci so živilo z nizko vsebnostjo kalorij, saj jih 100 gramov vsebuje samo 16. Povrhu ščitijo arterije pred škodljivimi vplivi slabega holesterola, preprečujejo krvavitve, čistijo kri, ugodno vplivajo na možgane, uravnavajo delovanje srca, pospešujejo prebavo, prispevajo k zmanjševanju telesne teže, zaradi bogastva vlaknin pa tudi preprečujejo nastanek raka debelega črevesja. Ker vsebuje veliko vode, jajčevci pomembno vplivajo na vrsto telesnih procesov, lepšajo pa tudi lase in kožo: gladijo gube in krepijo lasne konice.

Rdeč ribez: Poln vitamina C

Rdeč ribez, ki je znan vir vitamina C (za zadostitev dnevnih potreb po vitaminu C zadostuje že 40 jagod ribeza, navajajo nekateri viri), so v preteklosti uporabljali za zdravljenje skorbuta, danes pa so dokazali pozitivne učinke ribeza pri zdravljenju slabokrvnosti, saj vsebuje veliko železa, bakra in mangana. Poleg tega pospešuje prebavo, skrbi za imunski sistem in pomaga pri griži. Ženske bomo še posebej vesele, da je ribez tudi odličen antioksidant. Črni ribez sicer ni tako polnega okusa kot rdeči, a je učinkovit pri lajšanju težav z artritisom in putiko.