Spite z nogavicami ali bosi? Strokovnjaki razkrivajo, kaj je bolj zdravo

Spite z nogavicami ali bosi? Strokovnjaki razkrivajo, kaj je bolj zdravo (foto: Profimedia) Profimedia
4. 9. 2023

Je bolj zdravo spati z nogavicami ali brez? Strokovnjaki pojasnjujejo vse, kar morate vedeti.

Nekatere ljudi ponoči motijo nogavice, spet drugi pa ne morejo zaspati bosi. Kaj pa je boljše za zdravje?

Nogavice lahko pripomorejo k boljšemu spancu

Na portalu danas.rs poročajo o raziskavi, v kateri se je izkazalo da nošenje nogavic lahko pripomore k boljšemu spancu. Posamezniki, ki so v okviru študije spali z nogavicami, zaspali 7,5 minute hitreje, spali 32 minut dlje in se ponoči zbujali 7,5-krat redkeje od tistih, ki so spali bosi.

Boljša prekrvavitev

Ravno nogavice lahko pripomorejo k širjenju žil v nogah, kar lahko pozitivno vpliva na samo kakovost spanca.

"Nogavice lahko pripomorejo k vazodilataciji oziroma širjenju krvnih žil. To pospeši cirkulacijo in prekrvavitev stopal, kar pripomore, da lažje zaspimo in da spimo dlje," pojasnjuje strokovnjakinja za spanje, Mar de Carlo.

Višja temperatura stopal = Nižja temperatura telesa

Obenem se je izkazalo, da nogavice lahko ogrejejo stopala - s tem pa se zniža splošna telesna temperatura, kar možganom sporoča, da je čas za spanje.

"Ko je telesna temperatura nižja, se pojavi zaspanost. Nošenje nogavic in drugi načini ogrevanja stopal sicer res ogrejejo stopala, vendar obenem lahko znižajo splošno telesno temperaturo in tako pomagajo hitreje zaspati," pravi Mar de Carlo.

Obenem pa strokovnjakinja opozarja, da so mrzla stopala lahko pomemben simptom, ki ga ne smemo pregledati. "Do hladnih stopal lahko pride zaradi anemije, sladkorne bolezni, hipotiroidizma ali drugih zdravstvenih vzrokov. V tem primeru nogavice ne bodo pomagale, temveč je priporočljiv posvet s strokovnjakom."

Tudi spanje brez nogavic ima določene prednosti

Če raje spite bosi, imamo dobro novico za vas: tudi spanje brez nogavic ima številne prednosti.

Tudi pretirano visoka temperatura stopal lahko privede do manj kakovostnega spanca. Sploh v vročih dneh ali v močno ogrevanih prostorih je zato povsem smiselno, da spite bosi in tako preprečite pretirano povišano temperaturo stopal.

Obenem se s tem, ko spimo bosi, izognemo higienskim težavam, okužbam kože, neprijetnim vonjavam in celo glivičnim okužbam.

Kaj je bolje: spati z ali brez nogavic?

Oboje ima določene prednosti, pri tem pa se je dobro vprašati: kaj je bolje?

V kolikor nimate težav s hladnimi stopali in vam je bolj udobno spati bosi, lahko to počnete še naprej. Seveda velja tudi obratno: če raje spite z nogavicami in nimate nobenih težav, s tem ni prav nič narobe.

Pomembno je, da poiščete način, ki ustreza vam. Ko se odpravljate v posteljo je ključno, da vam je udobno in da se počutite dobro.

Pomembno je, kakšne nogavice uporabljate

Če spite z nogavicami, je zelo pomembno, kakšne nogavice uporabljate. Mar de Carlo svetuje, da izbirate nogavice iz naravnih materialov, kot so kašmir, merino volna, bambus ali bombaž. Takšni materiali vašim stopalom nudijo udobje, obenem pa omogočajo, da koža diha.

Vir: danas.rs