Spolna nenasitnost: Je sploh zdravo imeti spolne odnose vsak dan?

20. 11. 2023
Deli
Je zdravo imeti spolne odnose vsakodnevno? (foto: Profimedia)
Profimedia

Verjetno ni enoznačnega odgovora koliko spolnih odnosih je pravšnja količina. 

Toda ali je na splošno zdravo, če seksate vsak dan? Odgovor je da, pravi Kim Anami, holistična terapevtka za spolnost in odnose, ki je prepričana, da je lahko zadostna količina prave vrste seksa eno od najbolj transformacijskih orodij za osebno rast.

Kakšen seks je »pravi« seks?

»Če je vsakodnevni seks prijeten in ne povzroča telesnega nelagodja, je povsem v redu,« pravi Dr. Lucky Sekhon, specialistka za plodnost in certificirana ginekologinja iz New Yorka. Za zdrav seks je potebno, da vanj privolita in sta nanj pripravljena oba partnerja. 

Ključno vprašanje, ki si ga morate zastaviti glede seksa je: »Ali mi to povzroča stisko?« svetuje Mary Jane Minkin, porodničarka in ginekologinja z medicinske fakultete Yale. Pravi, da če ni stiske, ni problema. Če pa je, potem to ni zdrava izbira.

Ali je normalno seksati vsak dan?

»To je tisto, kar v odnosu deluje. Če oba partnerja želita seksati vsak dan, je to super. Če pa oba partnerja želita seksati enkrat na mesec, je tudi to v redu, če si to želita oba partnerja,« svetuje Dr. Minkin. Z drugimi besedami, ni posebne pogostosti ali količine seksa, ki bi veljala za 'normalno'.

Pozornost pa je potebno nameniti temu, ko nekoga misli na spolnost ali spolni odnos zasvojijo do te mere, da posegajo v druge vidike njegovega življenja in imajo negativne posledice. Če imate obsesivne misli o seksu, je pametno, da o tem spregovorite s svojim zdravnikom.

Kdaj seks vsak dan ni primeren?

Seks vsak dan ni v primeren, kadar vaše telo ali um nanj nista pripravljena. Pri tem je potrebno opozoriti tudi na razne poškodbe, oziroma brazgotine. »Paziti morate, da ne prekinete celjenja poškodb, kot je vaginalna raztrganina ali brazgotina po morebitni nedavni operaciji v medenici,« pravi Dr. Sekhon. Ženske, ki so rodile, pa morajo običajno počakati vsaj šest tednov, preden se ponovno podajo v spolno aktivnost.

Dr. Minkin opozarja tudi, da obstajajo nekatere zelo nenavadne okoliščine v katerih spolnost ni dobra izbira. Mednje spadajo nosečnost, ko ima ženska posteljico, ki prekriva maternični vrat (t. i. placenta previa), ali če ima ženska medenično vnetno bolezen (PID).

Napačne predstave o ljudeh, ki imajo spolne odnose vsak dan

Vsesplošni kompleks je v preteklosti privedel do stereotipov o ženskah, ki veliko seksajo. »Za moške velja za normalno, da si želijo seksa vsak dan, za ženske pa to pomeni, da ste promiskuitetne,« pravi Anami. Spolna nenasitnost je zdrav, osnovni izraz tudi za vse ženske. Samo pogojene so bile, da mislijo, da niso tako seksualne kot moški.

Kako veste, da imate premalo spolnih odnosov s svojim partnerjem? »To je precej preprosto,« pravi Anamijeva. »Če vas bolj zanima najnovejša Netflixova oddaja ali spanje, kot pa, da bi s partnerja strgali oblačila v trenutku, ko vstopi skozi vrata, potem nimate dovolj seksa.« 

Vir: purewow.com

Morda bi vas zanimala tudi ta HIIT vadba brez poskokov: