Sprememba prehrane? Preberite, kaj se zgodi v telesu

Sprememba prehrane? Preberite, kaj se zgodi v telesu (foto: Profimedia) Profimedia
21. 7. 2017 Vir: liza.aktivni.si

Kaj vse se zgodi, ko se odpoveste določenim živilom in razvadam?

Alkohol

To se zgodi, če se mu odpoveste

Po 24 urah: spet se normalizira raven krvnega sladkorja. Posezite po sadju in zelenjavi. Telo je zaradi alkohola izgubilo vlago in je dehidrirano. Pijte veliko vode in zelenjavne juhe.

Po 48 urah: najhujši maček je mimo, glavobol in utrujenost pa lahko vztrajata.

Po 1 mesecu: spali boste bolje in bolj trdno. Več boste imeli energije. Vaša koža bo bolj napeta, ker bodo napolnjene zaloge vlade. Izboljša se stanje ekcemov in pordele kože. Jetra so v boljši kondiciji in lahko bolje izločajo strupene snovi iz telesa.

Po 1 letu: zmanjša se tveganje za pojav raka na jetrih ali prsih. Tudi psihi gre veliko bolje.

Kajenje

To se zgodi, če prenehate

Že po 20 minutah po zadnji cigareti: pade krvni tlak. Temperatura rok in nog se dvigne na normalno vrednost.

24 ur pozneje: zmanjša se tveganje za srčni infarkt.

Po 1–9 mesecih: kašljanje popusti, več imate sape in tudi bolj ste budni. Pljuča se lahko bolje ščitijo pred infekcijami.

15 let pozneje: vsa tveganja so znižana na raven nekadilcev.

Meso – ga res moramo jesti?

Svetovna zdravstvena organizacija svari glede prekomernega uživanja predelanega in rdečega mesa. Posledica takega uživanja so rakave in srčne bolezni, bolezni dihalnih poti, kap, sladkorna bolezen, okužbe, Alzheimerjeva bolezen in obolenja jeter in ledvic. Meso sicer ni nujno le slabo – vsebuje kakovostne beljakovine, preskrbi telo z vitamini B, železom in cinkom.

Študije so dokazale, da se vegetarijanci redkeje spopadajo z visokim krvnim tlakom, sladkorno boleznijo, žolčnimi in ledvičnimi kamni. Tveganje za srčna obolenja je nižje za 29 %, za rakava obolenja pa 19 %. Zmanjšanje količin mesa poleg tega zmanjša količino maščob v telesu ter izboljša črevesno floro. Tudi pot vegetarijancev manj zaudarja.

Opuščanje ogljikovih hidratov – za manj kilogramov?

Kruh, krompir, testenine in riž spadajo med uravnoteženo prehrano. Telo lahko hitro predela ogljikove hidrate in možganom in mišicam ponudi energijo. Če bi se jim popolnoma odpovedali, bi moralo telo potrebno glukozo počrpati iz beljakovin – to bi ga stalo kar nekaj energije. Poleg tega ogljikove hidrate potrebujemo za nastanek serotonina v možganih, ki poskrbi za dobro voljo.  Ne pozabite, da so ogljikovi hidrati hrana za možgane in bencin za mišice ter najhitreje dostopen vir energije za telo. Polnozrnate različice so dobri viri mineralnih snovi. Vnos ogljikovih hidratov zmanjšajte zvečer.

Sladkor – preži povsod

Slovenci v povprečju pojemo 30 kg sladkorja na leto, pa čeprav vemo, da škodi naši postavi in zobem, da lahko povzroča sladkorno bolezen, škodi srcu in celo našim možganom. Sladkor v možganih aktivira izločanje dopamina, ki sladek okus zabeleži kot pozitivnega. Postanemo skoraj odvisni. Ne pozabite pa, da je sladkor prisoten tudi v živilih, kot so klobase in sir. Po odpovedi sladkorju se vam bo zagotovo zdelo, da ste v boljši kondiciji in da zmorete več. Koža postane lepša, pa še nekaj kilogramov izgubite. Spremeni se tudi čut za okus.