Star kot človeštvo

27. 2. 2003

Glavoboli niso vsi enaki. Ugotovite vrsto svojega glavobola in enkrat za vselej opravite z njim!

Spoštovani gospod Glavobol. Tako star kot človeštvo. Najbrž se mu prav zato zdi samo po sebi umevno, da zasluži spoštljiv odnos in obravnavo. Ali veste, kaj ga najbolj razjezi? Če ga preprosto in kar tako, mimogrede, poskušate utišati s tableto. V dooolgih milijonih let se je naučil marsikatere zvijače in zagotovo ga ni gospoda na tem svetu, ki bi iz izkušenj bolje poznal vašo glavo, kot jo on. Vi sežete po tableti, misleč, da ga boste tako rekoč dobesedno "utopili v žlici vode". On pa? Se premeteno in preudarno potuhne. Dokler ob popolnoma neprimernem trenutku ponovno ne udari.

Koristno je vedeti, da vsi glavoboli niso enaki in da je imel naš spoštovani gospod resnično zadosti časa, da je marsikaterega znanca, ki na svetu ni imel boljšega dela kot težiti človeškim glavam, priučil svoje obrti. Tako so nastale tudi različice originala. Pa to nosilca licence ne moti. Nasprotno. Izkazalo se je, da je raznolikost zelo učinkovita. Če gospa Migrena pri vas naleti na ne-gostoljubje, bo pa vsaj zviti gospod Tenzijec napravil malo zgage.

A) Migrena

Značilnosti: pojavlja se v obliki napadov, navadno na eni polovici glave. Bolečine so zelo neprijetne: sunkovite, utripajoče ali razbijajoče. Glavobol spremljajo slabost, bruhanje, občutljivost za hrup in svetlobo. Prizadeti zelo težko opravlja vsakodnevna opravila, telesna aktivnost pa stanje obvezno poslabša. Brez zdravljenja ima gospa Migrena oblast nad vašo glavo vsaj štiri ure, lahko tudi cele tri dni. Pogostokrat vas obišče ob koncu tedna, ko si želite oddahniti od vsakodnevnega delovnega ritma in stresnih situacij. Namesto da bi lahko v soboto malo dlje poležali, vas iz spanja zjutraj zbudi migrenski napad. Verjamemo, da vam je v takem primeru ljubša še tako kričeča budilka. Vzroka za migrenski glavobol še zmeraj ne poznamo. Strokovnjaki sumijo, da se kaskada reakcij v glavi sproži po povečanju izločanja serotonina iz njegovih zalog. Tipičen napad migrene poteka v treh fazah.

Najprej se pojavijo t. i. predznaki. Takrat ste takšni, kot bi si sicer želeli biti: zelo, morda celo čezmerno, aktivni in učinkoviti, izredno dobro duševno razpoloženi, lačni določene vrste hrane, vaši čuti pa so občutljivejši kot sicer. Lahko pa ste ravno nasprotno: zelo utrujeni, razdražljivi, omotični ali depresivni. Vsemu temu sledi t. i. avra. Od trideset do šestdeset minut pred napadom se pri nekaterih pojavijo nevrološke motnje: motnje vida, npr. migljanje pred očmi, nazobčane črte, bliskanje; mravljinčenje v rokah, odrevenelost, motnje govora. Avra hkrati pomeni: "Ukrepaj takoj zdaj ali pa boš napaden! " A to se lahko zgodi kljub ukrepanju.

Kaj jo izzove? Prisluhnite samemu sebi. Zelo pomembno je, da sami poskušate ugotoviti, kaj pri VAS povzroči napad migrene. Ali je to uživanje alkohola, kajenje, nekatere vrste hrane, npr. čokolada ali sir? Tudi neurejen ritem spanja, stres in naglica so pogosti sprožilni dejavniki.

Kako si pomagate sami? Ne, migrene ne boste mogli odsloviti s skodelico čaja in tableto. Ženska je trdovratna in zahtevna. Celo bolj kot druge! Bolj kot karkoli drugega je koristen nasvet naših babic:

"Bolje preprečevati kot zdraviti. " Mi jih dodajamo še zlatih deset:

1. Izogibajte se dejavnikom, ki pri VAS sprožijo napad.

2. Vodite dnevnik glavobolov in vanj zapisujte dogajanje med napadom.

3. Uvedite urejen ritem spanja, ki ga ob koncu tedna ne podrite.

4. Ukvarjajte se s športom.

5. Živite urejeno in uravnoteženo. Z rutinskimi vsakodnevnimi aktivnostmi lahko preprečite napade.

6. Redno jejte.

7. "Ne in amen! " Naj vas ne prisilijo v dejavnosti, ki jih sami ne želite.

8. Izvajajte vaje za sprostitev.

9. Ne preobremenjujte se in ne pričakujte od sebe preveč.

10. Bodite potrpežljivi.

Z gospo Migreno je treba delati v rokavicah. In če/ko migrena kljub temu "udari"? Vzemite si čas in se sprostite. Mir in odstranitev vseh motečih dražljajev sta ključnega pomena. Če pravočasno spoznate, kaj vam grozi, morate takoj vzeti primerno zdravilo za preprečevanje ali vsaj ublažitev napada. Priporočamo zdravilo, ki vsebuje acetilsalicilno kislino (aspirin) ali paracetamol (lekadol) ali ibuprofen (bonifen). Obenem upoštevajte naslednje štiri korake:

1. Ukrepajte, ko začutite prve znake migrene! Če boste pravočasno in pravilno ukrepali, bo napad blažji, morda se mu boste celo izognili.

2. Petnajst minut pred zaužitjem tablete proti bolečinam vzemite antiemetik. Ta ublaži ali odpravi slabost in bruhanje, tako se bo izboljšala absorpcija in učinkovanje zdravila proti bolečinam.

3. Vzemite dovolj velik odmerek zdravila proti bolečinam, npr. dve tableti aspirina ali lekadola.

4. Sprostite se! Strokovnjaki najbolj priporočajo popoln počitek (najboljše je spanje) v mirnem in zatemnjenem prostoru.

Kdaj k zdravniku? Brez pomisleka, če ste napad doživeli prvič. Prav tako, kadar samopomoč odpove in kadar so napadi pogosti, dolgotrajni in zelo hudi. Potrebujete natančen pregled in pogovor s strokovnjakom ter zdravilo, ki se izdaja samo na recept in vsebuje zdravilno učinkovino ergotamin ali sumatriptan.

B) Tenzijski glavobol

Značilnosti: gospod Tenzijec se v nasprotju z gospo Migreno pojavlja na obeh straneh glave. Lahko vas obišče v obliki napada ali pa se kar za stalno udobno namesti v vašo glavo. Topa bolečina spominja na občutek pritiska, napetosti ali vleka. Lahko pa tudi na občutek, kot da vam glavo stiskata neviden obroč ali pretesna čelada. Slabosti ali bruhanja se vam ni treba bati. Opravljanje vsakodnevnih opravil večinoma ni ovirano, telesna aktivnost stanja ne poslabša. Brez zdravljenja tegobe lahko minejo v pol ure ali pa se jih ne znebite zelooo dooolgo časa. Če vas glava zadnje pol leta boli 15 ali več kot toliko dni v mesecu, potem vaš glavobol nikakor ni več samo občasen, temveč je prerasel v kronično obliko.

Kaj ga izzove? Vsakdanje in nevsakdanje obremenitve, kot sta duševni ali telesni stres. Vsakršna količkaj pretirana čustvena reakcija mu samo prilije olja na ogenj. Raje kot pozitiven ima negativen čustveni odklon: jezo, depresijo, strah, nezadovoljstvo ipd. Ob ekstremnih razpoloženjih pride vaše telo nevede in nehote v nezdrav položaj. Mišice postanejo pretirano napete, to pa intenzivnost glavobola le okrepi.

Kako si pomagate sami? Ne sezite takoj po tabletah! Prav pri prvih znakih glavobola lahko velikokrat dosežete olajšanje tudi brez zdravil. Naših deset nasvetov:

1. Naučite se pravilno sedeti. Stol, na katerem sedite daljši čas, naj bo anatomsko oblikovan.

2. Spite na dobri postelji. Če se zbudite z bolečinami v glavi in hrbtu, morda nimate ustreznega vzglavnika in vzmetnice ali spite v nezdravem položaju.

3. Med dolgimi vožnjami z avtom naredite več postankov, med katerimi pretegnite noge in napravite nekaj lažjih gimnastičnih vaj.

4. Ne preobremenjujte se. Preprosto recite "ne! ", pa čeprav samemu sebi.

5. Redno se ukvarjajte s sproščevalnimi športi.

6. Utrdite si mišice.

7. Naučite se sprostiti.

8. Privoščite si toplo kopel. To vas bo telesno in duševno sprostilo.

9. Ne bodite prenapeti. Stvari jemljite lahkotneje.

10. Naučite se misliti pozitivno. Pogosteje čestitajte samemu sebi in se pohvalite.

Če morate kljub temu seči po zdravilih, potem vzemite zdravilo proti bolečinam, ki vsebuje le eno zdravilno učinkovino, npr. acetilsalicilno kislino (aspirin) ali paracetamol (lekadol) ali ibuprofen (bonifen). Naenkrat vzemite samo eno tableto.

Kdaj k zdravniku? Če za vas glavoboli niso nekaj "vsakdanjega" in vas v hujših oblikah mučijo zadnje čase. Tudi pri kroničnih oblikah tenzijskega glavobola ne boste ravnali napak, če obiščete zdravnika. Morda pa je v ozadju kaj hujšega?

C) Glavobol v rafalih

Značilnosti: izrecite "gostoljubje" gospodu Hortonu. "V rafalih" vas obišče večkrat na dan za krajši čas (od 15 minut do 2 uri), njegov obisk pa je intenziven in značilno vedno na isti polovici glave, predvsem v predelu očesa ali pa čela in senc. Noč za nočjo vas grobo prebuja iz spanja, navadno vedno ob isti uri, točneje kot budilka. Napade spremljajo solzenje in rdečina očesa, enostranska nabreklost nosne sluznice z belkastim izcedkom ter pordelo lice. Več tednov trajajočim napadom rafalov glavobola sledi obdobje več mesecev ali let, ko vas gospod Horton pusti spati.

Kaj ga izzove? Predvsem uživanje nikotina in alkohola! Pa tudi stres in utripajoča svetloba.

Kako si pomagate sami? Ta trenutek ugasnite svojo poslednjo cigareto v življenju! Izogibajte se pitju alkohola ter drugim sprožilnim dejavnikom. Z zdravili proti bolečinam boste vedno "zmagovali" šele po bitki, saj je napada navadno konec, še preden začne zdravilo delovati.

Kdaj k zdravniku? Takoj. Za kateri glavobol gre, bo zelo hitro ugotovil, če mu ga boste dovolj natančno in nazorno opisali. Potrebujete zdravilo, ki vsebuje učinkovino sumatriptan.

D) Boli zaradi zdravil

Značilnosti: bolečina je podob-na kot pri kroničnem tenzijskem glavobolu: topa, z občutkom napetosti in vleka v glavi.

Kaj ga izzove? Dolgotrajno in pretirano jemanje zdravil za lajšanje bolečin pri kroničnih oblikah glavobola. Da, prav ste prebrali. Tudi od jemanja zdravil proti glavobolu vas lahko boli glava. Temu pravimo učinek bumeranga!

Kako si pomagate sami? Odgovor je na dlani: prenehajte goltati tablete za vsako figo! Tablete niso bonboni! Raje pojdite na svež zrak ali si omislite kakršnokoli že sprostitev, samo da bo učinkovita. Če že segate po zdravilih, jih jemljite v skladu z navodili za uporabo in odmerkov sami ne povečujte! Zdravil za lajšanje glavobola tudi ne jemljite več kot deset dni v mesecu.

Kdaj k zdravniku? Takoj, ko si priznate, da ste tik pred tem, da postanete tabletoman ali pa to že ste. Dovolj dober razlog je že to, da se vam samo zdi, da vas od tablet boli glava.

E) Trigeminusna nevralgija

Značilnosti: trigeminus je trivejni možganski živec. Rezultat "kratkega stika" med čutilnimi vlakni in vlakni, ki prevajajo bolečine, je nenadna in izrazito huda bolečina v obliki napadov. Navadno se pojavlja na eni strani obraza v predelu čela, lica ali brade, kjer veje živca iz lobanje prihajajo na obraz. Napadi, ki lahko trajajo le delček sekunde ali največ dve minuti, se lahko pojavijo celo do stokrat na dan.

Kaj ga izzove? Mraz, govor, žvečenje, umivanje zob, lahko celo dotik obraza.

Kako si pomagate sami? Žal, tukaj ste pa resnično nemočni.

Kdaj k zdravniku? Čim prej. Samo s strokovno pomočjo se boste znebili tegob. Zdravnik vam bo predpisal zdravilo, ki vsebuje učinkovino karbamazepin (tegretol), in bo počasi povečeval dozo, dokler napadi ne bodo ponehali. V nekaterih primerih pridejo v poštev tudi kirurški posegi.

Lea Gril, foto: Fotospring