Stara dobra cikorija pomaga celo pri hujšanju

Stara dobra cikorija pomaga celo pri hujšanju (foto: Profimedia) Profimedia
14. 3. 2018 Vir: liza.aktivni.si

Se ne morete odpovedati jutranji kavi? Iz ene sta nato hitro dve ali tri in že se oglasi naša slaba vest: koliko kofeina je sploh še zdravo popiti?

Imamo dobre novice: prava alternativa se glasi cikorijina kava. In ni le zdrava, pomaga celo pri zmanjševanju telesne teže. Babice so že vedele, kaj je dobro.

Kako se pridobiva cikorijina kava?

Za izdelavo se uporabijo pražene ali mlete korenine srednjeevropske rastline cikorije ali Cichorium intybus, ki se poparijo z vodo. Tak napitek so pili že v Napoleonovih časih.

Tudi cikorija diši po kavi, je sladka in ima lahko prekajen okus.

Še namig: če potujete v New Orleans, morate poskusiti Café du Monde. Tam se namreč Café au Lait tradicionalno pripravlja s cikorijo.

Za naše zdravje

Cikorija ima nadvse veliko pozitivnih lastnosti. Pomaga zmanjševati stres in spodbuja dober spanec. Ker se ponoči bolje naspite, tudi jutranja želja po kavi ni več tako močna. Poleg tega vsebuje rastlinski učinkovini inulin in oligofruktozo, ki spodbujata nastanek dobrih bakterij v črevesju.

Prebava živil je tako hitrejša

Takoj ko je naša črevesna flora zdrava, imamo pod nadzorom tudi občutke lakote. Jemo takrat, ko smo resnično lačni, in ne takrat, ko naši možgani to zamenjajo za nekaj drugega. Obe snovi uravnavata tudi tvorjenje grelina, hormona, ki spodbuja tek. Poleg tega je cikorija bogata z betakaroteni, ki prav tako spodbujajo prebavo. Tako nam cikorija pomaga pri hujšanju, ne nazadnje tudi zato, ker spodbudi našo presnovo in deluje lahno odvajalno. Neka študija je v letu 2010 celo potrdila, da rastlina varuje naša jetra in da zmanjšuje vrednosti maščob in holesterola.
Prav vsestranski talent, torej!

In še …

Zdrava alternativa kavi poleg tega deluje tudi antioksidativno. Neka znanstvena študija je dokazala, da uživanje 300 mililitrov dnevno zmanjša viskoznost krvi in plazme in tako preprečuje nastajanje tromboze.

K temu pripomorejo različni antioksidanti v rastlini. Ti uničijo tudi proste radikale, ki škodijo celicam in organom.

Zdrav začetek dneva je torej s cikorijo zagotovljen!

Foto: Profimedia