Ste na koži, pri počutju in razpoloženju opazili te spremembe?

Ste na koži, pri počutju in razpoloženju opazili te spremembe? (foto: Jenna Hamra | Pexels) Jenna Hamra | Pexels
30. 4. 2022

Želja po živilu, za katerega bi še pred dobrim tednom trdili, da ga ne bi poskusili (ali pa celo želja po nečem, kar ni živilo), bolečine, ki jih ne znate razložiti, izpuščaji na koži ... Vaše telo vam želi sporočiti …

Da je čas, da začnete jesti bolj zdravo!

Preden odprete brskalnik in vas zajame panika ob prebiranju seznama bolezni, ki so povezane z opisanimi simptomi, pomislite na naslednje: lahko gre zgolj za pomanjkanje določenih vitaminov in mineralov, prvi korak bi morda moral biti sprememba v prehrani.

Seveda pa se o vsem tem pogovorite z zdravnikom, ki bo opravil teste.
V nadaljevanju predstavljamo 10 (nenavadnih) znakov, s katerimi vas telo opozarja, da potrebuje spremembo:
Profimedia
1. Pogosti mišični krči.

Včasih celo, ko ste v gibanju. Morda je na vašem jedilniku premalo živil, ki postrežejo z magnezijem. Magnezij sodeluje pri več kot 300 življenjsko pomembnih presnovnih procesih v telesu.

  • Nakupovalni seznam: banane, mandlji, zelenolistna zelenjava.
2. Želja po kocki leda.

Naj zveni še tako nenavadno, želja po žvečenju leda je lahko znak pomanjkanja železa. Strokovnjaki sicer ne znajo natančno pojasniti, zakaj ta nenavadna želja. Ena od študij sicer pravi, da naj bi nas led nekako prebudil, saj smo ob pomanjkanju železa navadno utrujeni in izčrpani. Pojavi se lahko tudi želja po barvi ali celo zemlji.

  • Nakupovalni seznam: rdeče meso, fižol, leča.
3. Mravljinčenje v rokah in nogah.

Zelo neprijeten občutek, kot da bi vas nekdo zbadal z iglicami. Lahko je posledica pomanjkanja vitaminov B skupine, zlasti B6 in B12.

  • Nakupovalni seznam: polnovredna žita, špinača, fižol in jajca.

Preverite še: Koliko jajc na dan je priporočljivo pojesti?

4. Lomljenje in luščenje nohtov.

Tudi v tem primeru gre lahko za pomanjkanje železa. Še en razlog, da si pripravite sočen zrezek. Če ne jeste mesa, vključite stročnice ali si privoščite juho iz leče. In vsekakor »poslušajte« svoje nohte, ti imajo veliko povedati o našem zdravju.

Si grizete nohte? Poglejte, kaj se v resnici skriva za to razvado!

5. V kotičkih razpokane ustnice.

Če ne pomaga niti redno nanašanje balzama za ustnice, preizkusite z riboflavinom – vitaminom B2. Lahko pa gre tudi za pomanjkanje vitamina C, čeprav je to redkeje.

  • Nakupovalni seznam: citrusi, paprika, zelenolistna zelenjava, polnozrnate žitne jedi.
6. Rdeči ali beli izpuščaji, ki so videti kot kurja polt.

Pojavijo se na licih, po rokah in stegnih. Morda vam primanjkuje esencialnih maščob, vitamina A in D.

  • Nakupovalni seznam: losos, laneno seme, chia semena, oreščki, korenje, sladek krompir, rdeča paprika. In veliko gibanja zunaj.
7. Težave s spominom.

Če pozabljate, kje ste pustili telefon, če se ne spomnite, kdaj imate naslednji sestanek, in če ste našli ključe v hladilniku … Brez skrbi, niste nori. Vam pa morda primanjkuje vitamina B12.

Mimogrede: nizko raven vitamina B12 lahko povzročijo tudi nekatera zdravila.

8. Ste povsem brez energije.

In dan bi najraje preživeli kar v postelji. Verjetno se kar vsi občasno počutimo tako. Poudarek je seveda na občasno. Če je takšen prav vsak dan, pa vam morda primanjkuje nekaj pomembnih hranil. Utrujenost je lahko med drugim posledica pomanjkanja vitamina B12 in železa.

9. Sivite.

Lasje so sivi pri korenini. Če se vam zdi, da še ni čas za to, preverite, kakšen je nivo folata (vitamin B9). Pomanjkanje tega lahko povzroči sivenje. Pa tudi utrujenost.

  • Nakupovalni seznam: špinača, brokoli, šparglji, grah, jetra ...
10. Ste nenadoma brez volje.

Črnogledi. Preden povprašate za antiderpesivi, preverite, kakšen je nivo naslednjih hranil: omega 3, vitamin D, magnezij, vitamini B skupine, folat, železo, cink, jod.

Preberite še: