Ste pri sebi opazili slab telesni vonj? To lahko opozarja na TA zdravstvena stanja!

Ste pri sebi opazili slab telesni vonj? To lahko opozarja na TA zdravstvena stanja! (foto: Profimedia) Profimedia
28. 10. 2022

Ne le, da je slab telesni vonj neprijeten tako za vas kot okolico, lahko nakazuje tudi na resna zdravstvena stanja. 

Nič ni hujšega, kot ugotoviti, da oddajate neprijeten vonj. Gre le za znojenje, ali je to morda znak katere od bolezni? Vsekakor je vredno preveriti, ali je z vašim telesom vse vredu. 

Poglejmo, kaj vse lahko povzroča spremembo telesnega vonja: 

Stres

Stres je verjetno najpogostejši razlog, da včasih na sebi zaznate neprijeten vonj, kljub temu da ste poskrbeli za higieno in ne počnete nič drugače kot sicer. Ko ste v stresu, se tudi več potite kot običajno, kar lahko povzroči neprijeten vonj. 

Če se oseba prekomerno poti, govorimo o hiperhidrozni motnji. Motnja je lahko genetskega izvora, včasih je pokazatelj drugih bolezenskih stanj, ali je posledica zdravil. Ljudje s to motnjo so pogosto tudi v stresu zaradi neprijetnega vonja. 

Diabetes

Pri diabetesu se lahko zgodi dvoje: telo ne proizvede zadosti inzulina, ali ne more efektivno uporabiti vsega, kar proizvede. Vse skupaj vodi v povišan krvni sladkor. Ko so ravni krvnega sladkorja previsoke, se zgodi diabetična ketoacidoza. To pa povzroči, da ima vaša sapa nekakšen saden in sladek vonj. 

Menopavza, menstruacija, nosečnost

Ste kdaj opazile, da ima vaše telo med menstruacijo drugačen vonj? Raziskava je odkrila, da ženske v najbolj plodnem obdobju oddajajo drugačen vonj. S tem privlačijo moške, pa tudi druge ženske, saj naj bi vonj dišal vsem. 

Druge hormonske spremembe, ki se zgodijo med menopavzo in nosečnostjo, lahko povzročijo drugačen telesni in vaginalni vonj. Ta ni nujno neprijeten, le drugačen kot običajno, zato ga tudi zavohate. 

Kožne infekcije

Če se na koži pojavijo infekcije, ki so lahko posledica bolezenskih stanj, alergij ali česa drugega, boste na tistem delu telesa morda opazili neprijeten vonj. Infekcije, ki lahko povzročijo neprijeten vonj, so med drugim: 

  • vročinski izpuščaji,
  • eritrazma (površinska bakterijska okužba kože),
  • trihomonoza (vnetje sečnice ali nožnice). 
Pomanjkanje vitaminov in mineralov

Ko telo ne dobi dovolj vitaminov in mineralov, ali če telo ne more učinkovito absorbirati hranilnih snovi, se lahko pojavi neprijeten vonj, ne le na telesu, ampak tudi v urinu. Pomanjkanje vitamina C na primer povzroči gniloben vonj znoja.