STE NEHOTE POJEDLI DEL PLESNIVEGA ŽIVILA?
Seveda veste, da se morate izogibati vsej hrani, ki je obarvana drugače (npr. belo ali zeleno), mehka ali gnila in nakazuje, da se je na njej razvila plesen, vendar ni vedno tako preprosto. Včasih so madeži svetli in jih ne opazimo takoj, ali nismo pozorni in šele kasneje opazimo, da je preostali del živila plesniv. Verjetno smo plesen pojedli tudi sami.
Kaj se bo zgodilo?
Malo verjetno boste imeli kakšne hujše posledice, če ste zaužili majhen del plesni, vseeno pa lahko opazite nekaj simptomov: slabost, bruhanje, trebušne krče.
V redkih primerih pride do hujših alergijskih reakcij, vključno z anafilaksijo. To je odziv telesa, za katerega potrebujete nujno medicinsko pomoč, zato takoj pokličite 112. Znaki anafilaksije lahko vključujejo: izpuščaj, slabost, bruhanje, težko dihanje, šok. Ne oklevajte s pomočjo!
Ali lahko kos kruha, sira ali drugega živila, na katerem se je nabrala plesen, samo odrežemo? ➡️