Kako se brez stresa vrniti nazaj v rutino? (Svetuje športna trenerka)

Kako se brez stresa vrniti nazaj v rutino? (Svetuje športna trenerka) (foto: Profimedia) Profimedia
2. 9. 2023

Kako se po počitnicah vrniti nazaj na ustaljene tirnice?

Ko se počitnice končajo in se otroci vrnejo v šolo, se nenadoma soočimo z realnostjo, da moramo vrniti v rutino. Za mnoge je lahko ta čas naporen, za nekatere pa je rutina ključna za red in uspešnost.

Tukaj je 7 nasvetov za vrnitev v zdravo rutino po poletju.

1. Majhni koraki

Namesto, da bi se poskušali vrniti k vsem komponentam svoje rutine naenkrat, si poskusite postaviti manjše cilje.

Dajte si nekaj dni, da otrokom pripravite urnik domačih nalog, še nekaj dni, da uredite vse svoje omare, še nekaj dni, da vzpostavite tedenske jedilnike, in še nekaj dni za tem, da se vrnete k vadbi.

2. Držite se zdravih osnov

Povratek v "resnični svet" je že tako naporna, še dodatno pa nam je težko, če se počutimo slabo.

Vrnitev k zdravi rutini je lahko izčrpavajoča, vendar vam bodo dosledne zdrave navade dale veliko energije. Pijte veliko vode, vzpostavite nazaj zdrav način prehranjevanja in ne pozabite imeti vsak dan v dnevu nekaj časa ZASE in za svoje duševno zdravje.

3. Pripravite se na uspeh

Kako zagotoviti, da se boste rutine držali? Tako, da se nanjo že vnaprej pripravite v največji možni meri.

Če nameravate dan pričeti z gibanjem, si pripravite športna oblačila že večer prej. Če si želite vrniti k zdravi prehrani, načrtujte svoje obroke in vnaprej kupite ustrezna živila.

4. Načrtujte vnaprej

Vaših poletnih izletov in dogodivščin ne bi bilo brez določenega načrtovanja. Tudi za nadaljevanje običajnih dejavnosti bo potrebno načrtovanje!

Načrtujte čas za pripravo obroka, svojo rutino vadbe, druženje z ljudmi, ki so vam pomembni, a ne pozabite si omogočiti tudi prostor za »prepustitev življenju«. Imeti načrte za vsakodnevni ritem je dober, sploh, če so doma majhni ali šoloobvezni otroci. Dovoliti pa si je treba, da gre včasih življenje po svoje, saj se takrat lahko zgodijo čudovite stvari.

5. Poskusite nekaj novega

Da, vračate se v rutino, a kdo pravi, da mora ta rutina izgledati točno tako, kot je bila? Zdaj je morda pravi čas, da stvari spremenite z novim družinskim urnikom, novim pristopom k vaši vadbeni rutini ali novo navado.

Že zdaj se počutite, kot da ste v trenutku prehoda, zato bi lahko
kar dobro dosegli.

TUKAJ vas čaka brezplačni dnevnik navad >

6. Na koledar vnesite dogodke, ki se jih veselite

Slovo od poletja je včasih težko, zato je pomembno, da se opomnite na vse dobro, kar vas čaka v jeseni. Če imate konec tedna potovanje ali vas čaka druženje s prijatelji, morda vaši jesenski dnevi ne bodo slabi.

Pričakovanje nečesa lepega vas bo motiviralo tudi takrat, ko bodo pred vami bolj naporni dnevi.

7. Dajte prednost spanju

V kaosu prilagajanja s poletja na jesen zlahka dopustimo, da počitek pade s seznama prioritet. Kdo ima čas za spanje med ponovnim osredotočenjem na delo, obšolskimi obveznostmi in iskanjem časa za ponovno redno vadbo?

Jeseni je spanec prav tako pomemben, kot je bil poleti, ko ste se počutili nekoliko bolj brezskrbno. Postavite bolj realistična pričakovanja glede tega, kaj lahko dosežete vsak dan, da boste lahko šli spat ob razumni uri.

Ne pozabite, da nihče ne pričakuje, da boste takoj povsem izstopili iz poletnega načina življenja. Ne počutite se krive, če urnika ne ujamete takoj. Dajte septembru čas, da se vpelje v novo obdobje.

Prisluhnite še podkast epizodi s Tjašo: