Odslej boste dvakrat premislili, ali boste zjutraj posegli po skodelici kave

Odslej boste dvakrat premislili, ali boste zjutraj posegli po skodelici kave (foto: Profimedia) Profimedia
16. 9. 2023

Obstaja velika verjetnost, da boste odslej dvakrat premislili, ali bi zjutraj, takoj ko se zbudite, posegli po skodelici kave. 

Kofein poskrbi za zelo dobrodošel dvig energije, vendar vpliva tudi na povišanje krvnega sladkorja, kar lahko v nekaterih primerih pomeni težave kasneje – in med njimi je sladkorna bolezen tipa 2. Seveda se ljubiteljem kave še ni treba povsem posloviti od prve jutranje skodelice. Obstaja trik, ki lahko zmanjša tveganje.

Kaj se dogaja v telesu, ko si zjutraj privoščite kavo?

Kot je za dailymail pojasnil dr. Michael Mosley, začnejo naša telesa nekaj ur preden se zbudimo, sproščati veliko količino stresnega hormona kortizola. Tako telo samo poskrbi za dvig energije. 

Toda kortizol ima tudi številne druge učinke na telo, vključno z uravnavanjem sladkorja v krvi. Raven sladkorja lahko zviša tako, da spodbuja proizvodnjo glukoze iz virov, ki niso ogljikovi hidrati. In če imate dolgotrajno visoko raven kortizola, lahko to poslabša občutljivost za inzulin in vodi do sladkorne bolezni. 

Če torej v času, ko je kortizol že tako visok, privoščimo kavo, se krvni sladkor dvigne še bolj. 

Dr. Mosley je med spremljanjem lastnega krvnega sladkorja ugotovil, da tudi črna kava brez mleka in sladkorja vpliva na raven sladkorja v krvi. 

Spremljanje krvnega sladkorja je sicer pomembno iz več razlogov. Veliko število ljudi ima prediabetes, t. i. povišano raven krvnega sladkorja, ki je lahko predhodnik sladkorne bolezni tipa 2. Vendar velik delež tega ne ve, in tudi če ne zbolite, samo prediabetes poveča tveganje za prezgodnjo smrt za več kot 60 odstotkov. 

Več: Prediabetes in znaki, ki jih ne smete spregledati

Kakšen je trik oz. nasvet?

Tako piše dr. Mosley: "Nasvet, ki sem ga dobil, je, da preložite pitje kave za vsaj uro po tem, ko se zbudite, takrat raven kortizola upada."

"Prav tako sem ugotovil, da je bila hitra hoja kmalu po jedi dober način za znižanje krvnega sladkorja – to je zato, ker so moje mišice porabile nekaj odvečnega sladkorja," še dodaja.

Preverite še:

Poceni živilo, ki v hipu odstrani vodni kamen in madeže (bolje od kisa in sode bikarbone)