25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Ta živila, bi morala biti pogosteje na vašem jedilniku

Ta živila, bi morala biti pogosteje na vašem jedilniku (foto: Profimedia) Profimedia
12. 10. 2016 Vir: liza.aktivni.si

Če ne želite zboleti, poskrbite, da se bodo na vašem jedilniku znašla naslednja živila.

Ingver

Azijski kuharji uporabljajo ingver praktično v vseh jedeh in prav je tako. Ingver se bori z infekcijami in vam pomaga pri zdravljenju. Ta zares stara rastlina vam lahko pomaga pri slabosti, napihnjenosti in zaprtju. Če ne marate surovega ingverja, poskusite ingverjev čaj.

Doma pripravite ingverjev sirup

Oves

Oves vsebuje posebno vlaknino, imenovani beta glukan. Ta vlaknina naj bi preprečevala infekcije na zgornji dihalni poti. Beta glukani pripomorejo k uravnavanju ravni holesterola in občutno znižajo stopnjo tveganja za srčnožilne bolezni in morebitno kap. Na obrambne mehanizme našega telesa jim uspe vplivati skozi aktivacijo določenih belih krvničk (makrofagov). Oves v kombinaciji z navadnim jogurtom je odličen proti nosečniški slabosti.

Temna zelena listnata zelenjava

Temno zelena listna zelenjava, kot sta kot na primer špinača in ohrovt, je zelo zdrava in ima poseben bonus za vašo odpornost. Zadnje raziskave kažejo, da je na primer tudi rukola odlična za obnovo krvi.

Oranžna hrana

Oranžna hrana, na primer korenje in sladki krompir, dobi barvo iz betakarotena. Telo betakaroten spremeni v vitamin A, ki je izredno pomemben za zdravo delovanje sluznice v grlu in nosu.

Ostrige

Ostrige so bogate s cinkom, za katerega je dokazano, da zmanjša dolžino vsakega prehlada. Ne pozabite le, da ostrige pripravite na pravilen način, da vam na koncu ne bo slabo.

Fižol, stročnice, oreščki

Proteini iz stročnic, oreškov in fižola nam pomagajo v boju z vnetji. Posebno dobra izbira so brazilski oreščki, ki vsebujejo veliko selena, velikega borca proti prehladom. Priporočamo vam tudi uživanje sončničnih semen, ki so polne vitamina E.

Koromač

Semena koromača pomirjajoče vplivajo na kašelj in zamašen nos. Semena zdrobite in jih dodajte v čaj – okus je odličen. Lahko jih dodate tudi zelenjavni juhi.

Jogurt

Učinek jogurta na prebavni trakt je najbolj zaslužen, da ga štejemo k dobri hrani. Naša sposobnost absorbiranja hranilnih snovi je odvisna od zdravega prebavnega sistema. Absorpcija telesu zagotovi, da dobi iz živil potrebne hranilne snovi. Ta zmožnost lahko s staranjem oslabi. Jogurt spodbuja zdravje prebavil in s tem pomaga ohranjati zdravje.

Preberite: 10 presenetljivih pozitivnih učinkov jogurta

Pusto mesto

Kot smo že omenili, beljakovine igrajo pomembno vlogo v našem telesu. Če ne jeste piščančjega ali puranjega mesa, vam predlagamo, da si privoščite beljakovinski šejk.

BRJT

Sicer angleško dieto BRAT smo poslovenili v dieto BRJT, saj vsebuje – banane, riž, jabolka in toast, živila, ki pomirjajoče delujejo na želodec. Kombinacija teh štirih živil pomiri razdražen prebavni sistem.

Semena janeža

Janeževa semena velikokrat dodajajo jedem zaradi arome, a so veliko več kot le dober okus. Janež lahko pomaga zmanjšati sluz in olajša kašelj.

Česen

Česen je pravi mali paket antioksidantov. Če vam ni všeč okus surovega česna, si ga lahko kupite tudi v obliki tablet.

Vitamina C in D

Vitamin C je zakon za zdrav imunski sistem, vitamin D vas bo branil pred premočnim soncem.

Kokošja juha

Kokošja juha, ki je že od nekdaj veljala za učinkovito krepčilo za oslabele in bolne, je še dandanes številka ena v boju proti prehladu. Ne boste verjeli, kokošja juha resnično deluje, kar so potrdili tudi znanstveniki.

Jejte mastno ... kot je riba

Tun in losos sta tipični ribi, bogati z maščobnimi kislinami omega 4, ki lahko v telesu zavrejo vnetje. Vnete bezgavke slabijo naš imunski sistem, zato lažje zbolimo in smo dlje bolni.

Temna čokolada

Čokolada z več kot 75-odstotnim deležem kakava vsebuje močan antioksidant, ki se imenuje polifenol, ki krepi imunski sistem. Končno, zdrav izgovor, da lahko jemo čokolado.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri