Tako lahko poskrbite, da bo vaš naslednji romantični odnos bolj zdrav

Tako lahko poskrbite, da bo vaš naslednji romantični odnos bolj zdrav (foto: profimedia) profimedia
20. 11. 2021

Namesto obžalovanja, zavidanja drugim in predajanja strahu, lahko, ko ste samski, poskrbite, da bo vaše naslednje razmerje zdravo in dolgo trajajoče. 

Za kaj si vzemite čas, ko ste samski?

Razmislite o čustveni prtljagi, ki jo prinesete v odnos ...

Vsi imamo čustveno prtljago, tudi če to zanikate. In ko ste samski, je pravi trenutek, da jo podrobno pregledate in zmanjšate. Vsi smo ljubili in bili prizadeti, se imeli lepo in obžalovali dejanja ... Zato čustvena prtljaga ni nekaj slabega, ampak so izkušnje, ki nas pripravijo na naslednji korak. 

Bolje se spoznajte in ugotovite, katera so vaša šibka mesta, kaj je sprejemljivo in kaj ne, kje postavite meje. Tako boste v razmerju natanko znali povedati, kakšni ste in kaj želite. Brez mask, brez pretvarjanja. 

... in jo skušajte zmanjšati

Morda vas v preteklosti držijo nekatere nerazrešene situacije, ne nujno le iz ljubezenskih odnosov. Sedaj imate čas, da delate na sebi in se sprijaznite s preteklostjo, da boste lahko živeli v sedanjosti. 

  • Nehajte se kriviti za propadla razmerja - za prepir sta vedno potrebna dva. 
  • Razčistite s prijateljico - držanje zamer nima smisla. 
  • Pogovorite se z mamo in se ji opravičite. Veste, za kaj in tudi veste, da ima velikokrat prav. 
  • Popravite odnos do sebe - nehajte iskati le pomanjkljivosti, ampak občudujte svoje močne plati. 
Naredite rutino, ki vas bo veselila

Razmislite, kaj vas osrečuje, in to dodajte v svojo rutino. Če ste jutranji človek in dan radi začnete s skodelico kave in jogo, počnite to. Če bi radi kariero postavili stopničko višje, se vsak dan trudite za ta cilj. 

Razmerje bo zahtevalo prilagodljivost in veliko kompromisov, a to ne pomeni, da boste morali opustiti, kar imate radi. Rutina vas bo opomnila, čemu se ne odrecite v odnosu. Če boste našli pravo osebo, vam ne bo hotela vzeti stvari, ki vam narišejo nasmeh na usta. 

Kaj iščete?

Razmislite o svojih pričakovanjih o razmerju. So realna? Princa ali princese na belem konju pač ne boste srečali in tudi ne boste živeli le srečno, ampak s preizkušnjami ...

Potem zapišite, kakšnega partnerja si želite. Katere vrednote naj bi zagovarjal, kaj mora pri vas nujno sprejeti in kaj lahko spremenite, kakšne lastnosti naj bi imel, kako naj bi se spopadal z ovirami ... Tako boste vedeli, kaj želite od potencialnega partnerja. 

Kaj ponujate?

Zelo pomembno je tudi, kaj boste v odnos prinesli vi sami. Zato dobro premislite o svojih močnih plateh, potem pa poglejte še šibke. Kje bi se lahko izboljšali, katere navade bi morali odpraviti ali katere posvojiti? 

Vedno lahko rastete in postajate boljši, če si tega želite. Ne obstanite na točki le zato, ker ste samski. Poskrbite, da boste najboljša različica sebe, ko srečate pravo osebo.