TAKO sami ugotovite, če imate nizek krvni tlak

TAKO sami ugotovite, če imate nizek krvni tlak (foto: Profimedia) Profimedia
17. 3. 2023

Kako prepoznati nizek krvni tlak?

Pogosto govorimo o visokem krvnem tlaku, a "nizek pritisk" oziroma hipotenzija je prav tako pogost pojav, ki lahko povzroči različne zdravstvene težave.

Vrednost 90/60 mmHg ali nižja na splošno velja za nizek krvni tlak. Najbolje je, da redno merite svoj pritisk, obenem pa se hipotenzija kaže tudi z določenimi znaki, na katere morate biti pozorni.

Nizek krvni tlak se kaže z naslednjimi simptomi:
  • Vrtoglavice;
  • Zamegljen vid ali črne pike pred očmi;
  • Nepojasnjena utrujenost;
  • Omotičnost;
  • Slabost;
  • Omedlevica.
Nizek pritisk je pogostejši pri ženskah

Hipotenzija pri ženskah lahko nastane zaradi močnejših menstrualnih krvavitev, pogosto pa se pojavi tudi v času nosečnosti. 

Obenem do nizkega krvnega tlaka lahko pride tudi zaradi jemanja določenih zdravil, nekateri posamezniki pa imajo že sami po sebi nekoliko nižji krvni tlak.

V kolikor nepojasnjeno pride do nizkega krvnega tlaka, se posvetujte s svojim zdravnikom, ki vam bo pomagal ugotoviti vzrok ter vam svetoval, kako si lahko najbolje pomagate.

Vir: n1info.hr

Morda bi vas zanimalo tudi:

dr. Ana Debevc Prašnikar o pomenu vitalnosti

V novi epizodi Aktivni podkasta je z nami specialistka interne medicine, ki že vrsto let raziskuje načine, s katerim lahko podaljšamo mladostno delovanje našega telesa. 

V pogovoru pa nam je Ana zaupala, zakaj je skrb za vitalnost tako zelo pomembna, kako zanjo poskrbimo, katere napake najpogosteje počnemo, kakšno vlogo pri našem zdravju igra miselnost ter še veliko več.