Tako ugotovite, v kako dobri formi ste v resnici

Tako ugotovite, v kako dobri formi ste v resnici (foto: Profimedia) Profimedia
19. 10. 2017

Štetje korakov, porabljene kalorije, teža, pretečena razdalja … Kako veste v kako dobri formi ste v resnici? Naučite se spremljati …

Frekvenco srčnega utripa.

Natančneje: kako hitro po aktivnosti pade vaš srčni utrip. Tako lahko zelo hitro presodite stanje svoje pripravljenosti. Če ste v dobri formi, se pulz običajno zelo hitro umirja.

Nadenite si športne copate in naredite test

Najprej izmerite maksimalni srčni utrip. To naredite z vadbo, kjer je vključena večina mišic, npr. tek. Najprej po ravnini enakomerno stopnjujte hitrost teka do najvišje hitrosti, nato pa se poženite še navkreber do maksimalne obremenitve. Po tem si vzemite minuto za okrevanje. In spremljajte, kako hitro je padel vaš srčni utrip?

Pri Nacionalnega združenju za urgentno medicino opozarjajo, da srčni utrip, ki pada zelo počasi ali sploh ne, kaže, da nekaj ni povsem v redu. Tudi pri The New England Journal of Medicine pišejo o pomenu hitrega umiranja po vadbi. Raziskovalci so namreč odkrili, da je lahko že to, da se srčni utrip v prvi minuti zniža za manj kot 12 utripov, opozorilo, ki ga ne smete ignorirati.

Test ponovite večkrat.

Opomba: za takšen test morate biti ustrezno spočiti in zdravi. Če namreč telo ni spočito, se boste že zbudili z višjim srčnim utripom. Da ste utrujeni, lahko vidite tudi po tem, da med intenzivno vadbo visokega pulza ne morete doseči ali pa se počutite slabo.

Srčni utrip v mirovanju

Športniku je tudi v prid, če je razlika med maksimalnim srčnim utripom in utripom v mirovanju, čim višja. Z redno telesno aktivnostjo namreč dosežemo, da se srčni utrip v mirovanju precej upočasni – srce postane večje in bolj čvrsto.

Za spremljanje napredka nekaj dni vsako jutro izmerite srčni utrip. Čez nekaj časa test ponovite. Če se jutranji utrip znižuje, se vaša forma izboljšuje.

Pozorni bodite tudi na to, ali se je stanje kakorkoli poslabšalo v primerjavi s dnem, ko ste začeli trenirati.

Vedeti morate tudi …

Srce zdravega odraslega človeka v mirovanju utripa s frekvenco 60 do 100 utripov na minuto, med obremenitvijo pa lahko mlado srce doseže tudi do 200 udarcev. Maksimalna srčna frekvenca se s starostjo zniža – vsako leto življenja za približno 0,7 udarca na minuto.

Poleg starosti na spremembo utripa, ne glede na pripravljenost, vplivajo tudi: okolje (vročina, mraz, vlaga), dehidracija, bolezensko stanje, pretreniranost, psihično stanje, nekatera zdravila …

Kdo bi moral spremljati frekvenco srčnega utripa

Vsi. Srčni utrip je zelo pomemben pokazatelj zdravja, ne samo pripravljenosti oz. vašega napredka.

Tudi pri športu, spremljanje je pomembno tako za tiste, ki tekmujejo v vzdržljivostnih športih, kot tudi za rekreativne športnike in vse, ki ste usmerjeni v oblikovanje telesa. Vzdržljivost je konec koncev pomembna tudi pri doseganju želene telesne teže.  

Več preberite v članku Kaj vse nam lahko pove frekvenca srčnega utripa?

Preverite pa še 4 super ideje za jesenske pohode.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri