Tako vam telo sporoča, da ne uživate dovolj beljakovin

Tako vam telo sporoča, da ne uživate dovolj beljakovin (foto: profimedia) profimedia
8. 9. 2018

Beljakovine so pomemben del prehrane, saj vas zjutraj napolnijo z energijo, pri športu pa ohranjajo mišično maso in sodelujejo pri mnogih drugih procesih. Če jih uživate premalo, vam bo telo to sporočilo.

Nasvet, da je pomembno poslušati svoje telo, moramo upoštevati vsi, ne le tisti, ki se ukvarjajo s športom. Tako boste hitro opazili, ko bo kaj narobe in lahko pravočasno ukrepali. Če imate te znake, trpite za pomanjkanjem beljakovin:

Hitre spremembe v razpoloženju

Kadar pri sebi opažate hitre spremembe razpoloženja, ki niha iz jeze v stres in žalost, je za to lahko krivih več dejavnikov, poskusite pa tudi z več beljakovinami. Ker možganom pomagajo pri proizvajanju t.i. hormonov sreče, boste bolj umirjeni in pozitivni. Prav tako ne boste občutili zaspanosti, ki sledi padcu sladkorja v krvi.

Povečano izpadanje las

Ko telo ne dobi dovolj beljakovin, začne porabljati tiste iz manj pomembnih predelov. Poleg mišic so to tudi lasje. Ker jim sistem odreka hranilne snovi, ki jih potrebujejo za rast, se začnejo tanjšati ali odpadati. Tega ne more preprečiti noben šampon, zato najprej prilagodite svoj jedilnik.

Otekanje gležnjev

Beljakovine pomagajo sol in vodo zadržati znotraj žil in s tem preprečijo otekanje gležnjev. Če se zadnje čase pogosto spopadate s tem problemom, pa še niste našli razloga, en teden v prehrano poskusite načrtno vnašati več beljakovin. Morda se otekanja lotite po naravni poti.

Stalno segate po prigrizkih

Komaj ste prišli v službo, pa že pogledujete proti omarici za prigrizke. Tem se ne morete upreti niti po obroku ali zvečer … Neprestano grizljanje kaže na pomanjkanje beljakovin ali vlaknin, ki dajo občutek sitosti. To povzroči hiter padec krvnega sladkorja in posledično lakoto. Da bi se temu izognili, jutro začnite z obilnim zajtrkom, ki mu ne bo manjkalo beljakovin.

Ni napredka pri vadbi

Če želite utrditi in poudariti mišice, pa meseci truda še niso pokazali napredka, je morda kriv tudi premajhen vnos beljakovin v sistem. Te telo potrebuje za “gorivo” pri treningu. Če se prikrajšate za beljakovine, energijo črpate iz mišičnega tkiva, zato ne opazite želenih rezultatov. Vsi, ki se občasno ali redno ukvarjate s športom, poskrbite za uravnovešene obroke.