Tedenski jedilnik za gurmansko hujšanje (2. del)

10. 6. 2015 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Tedenski jedilnik za gurmansko hujšanje (2. del) (foto: profimedia)
profimedia

Pozdravljeni v drugem tednu gurmanske diete! Upam, da je prvi teden minil odlično in da niste bili preveč šokirani nad spremembo. Brez skrbi, popolnoma razumem, če vam je bilo težko. Razumem in čestitam. Kajti uspelo se vam je prebiti čez najtežje. Sedaj, ko se vam je telo že malenkost navadilo na nov način prehranjevanja, bo vedno lažje. Resnično. Obljubim!

V naslednjih osmih dnevih bomo uživali v mlečnih izdelkih, burgerju in palačinkah, se morda odpravili ven na kosilo, povabili k sebi prijatelje ali sorodnike na jogurtovo pecivo s čokoladno glazuro in spoznali, da je solata s sadjem prav posrečena ideja.

1. dan: Beljakovinski dan

Zajtrk

  • 2 jabolki

Kosilo

  • Zelenjavno-sirova pita, kos kruha, skleda solate (po kosilu popijte šalčko juhe ali čaja) 

Recept za pito najdete TUKAJ

Večerja  

  • Za večerjo pojejte kos pite od kosila ali pa si pripravite krožnik sirov (ki so ostali od priprave pite), si narežite paradižnik ter popijte kozarec jogurta. Pest narezanega sira (feta, mocarela od kosila), soljen paradižnik, kozarec navadnega jogurta
2. dan: Škrobni dan

Zajtrk

  • 1 skodelica jagod

Kosilo

  • Ješprenjčkova "rižota" s šparglji, grahom in meto, skleda solate (po kosilu popijte šalčko juhe ali čaja)

Recept za ješprenjčkovo "rižoto" dobite TUKAJ.

Večerja

  • Za kosilo pripravite več ješprenjčkove "rižote" in si jo privoščite tudi zvečer ali pa se doma ali v kinu pocrkljajte z vrečko kokic ali v pečici pečenem čipsom z manj maščobe.
3. dan: Ogljikovo-hidratni dan

Zajtrk

  • 2 rezini svežega ananasa

Kosilo

  • Kuskus juha z zelenjavo in metino pasto, 2 popečena kosa kruha

Obe rezini kruha pokapajte z olivnim oljem in ju na obeh straneh popražite na ponvi.

Recept za juho najdete TUKAJ

Večerja

  • Jogurtovo pecivo s čokoladno glazuro. Rebro temne čokolade

Pecivo lahko pripravite dan prej, odlično je tudi brez čokoladne glazure.

Recept za pecivo najdete TUKAJ

4. dan: Sadno-zelenjavni dan

Zajtrk

  • Avokadov in mangov smuti

Recept najdete TUKAJ

Malica

  • Skodelica češenj

Kosilo

  • Bučna ribanka

Potrebujete (za 2 osebi)

  • 1 por, 2 zeleni bučki, 1 žlička limoninega soka, 1 šopek peteršilja, 0,75 l zelenjavne jušne osnove, sol, poper, 1 ščepec čilijevih kosmičev ali 1/2 suhega feferona ali 1 žlička čilija v prahu (neobvezno), 1 žlica olivnega olja, 10 g masla

Priprava

V kozici segrejte olje in maslo. Dodajte na kolute narezan por in pražite, da se por omehča, a ne obarva.

Potem dodajte naribani bučki in premešajte. Dolijte zelenjavno jušno osnovo, dodajte ščepec zdrobljenega suhega feferončka in kuhajte približno 10 minut, da se bučka zmehča.

V juho dodajte limonin sok in peteršilj ter sveže mlet poper in poskusite ter dosolite, če je potrebno. Takoj postrezite.

Malica

  • Korenje

Korenje olupite in zagrizite vanj, lahko pa ga tudi naribate in pripravite v solati z malo soli, olja in kisa.

Večerja

  • 1/2 manga
5. dan: Beljakovinski dan

Zajtrk

  • 2 hruški

Kosilo

  • Zrezek z žara, skleda solate, kos kruha (po kosilu popijte šalčko juhe ali čaja)

Zrezek si pripravite doma ali pa pojdite ven na čevapčiče, ražnjiče, kebab ali jufko.

Potrebujete (za 2 osebi)

  • zrezek, sol, poper, olje

Priprava

Poljuben zrezek posolite in popoprajte in premažite z malo olja. V segreti ponvi (brez dodatnega olja) zrezek popecite na obeh straneh glede na okus. 

Večerja

  • Zelenjava z jajčki, paradižnikova solata

Potrebujete (za 2 osebi)

• 1/2 (rjave) čebule, 1 (rumena) paprika, 4 sveži paradižniki, 4 jajca, 2 vejici svežega peteršilja ali majarona, sol, poper, olje

Priprava

Čebulo in papriko narežite na rezine. Na olju pražite čebulo in papriko, da se zmehčata, a ne obarvata, približno 5 minut - dodajte ščepec soli, da se hitreje zmehčata.

Potem dodajte še na kocke narezan paradižnik in ga pražite, da spusti nekaj vode in se zmehča. V posodici razžvrkljajte jajca in jih vlijte na popraženo zelenjavo.

Počakajte, da malo zakrknejo, potem pa jih nežno obrnite in zmešajte. Dodajte še sol in sveže mlet poper. Potresite s sesekljanim peteršiljem in parmezanom ter takoj postrezite.

Paradižnikova solata

Potrebujete (za 2 osebi)

  • 4 paradižniki, sol, poper, balzamični kis, olje

Priprava

Paradižnik narežite na rezine, posolite in popoprajte ter pokapajte z oljem in kisom.

6. dan: Škrobni dan

Zajtrk

  • Skodelica jagod

Kosilo

  • Burger s koruzno-čičerikinim polpetom (po kosilu popijte skodelico juhe ali čaja)

Bombetke specite sami ali pa kupite žemljo, kajzarico ali polnozrnato štručko. Polpet lahko pripravite tudi vnaprej in ga s seboj odnesete v službo ali šolo. Če vam primanjkuje časa, lahko namesto pečenih paradižnikov uporabite svežega. Burger bo odličen tudi brez okisane čebule. Recept za burger najdete TUKAJ.

Večerja

  • Koruzno-čičerikin polpet, skleda solate

Za kosilo pripravite več koruzno-čičerikinih polpetov in dva pojejte za večerjo s skledo svoje najljubše solate.

7.dan: Ogljikovo-hidratni dan

Zajtrk

  • 2 jabolki

Kosilo

  • Bučna juha in brusketa z olivami in pečenimi paprikami

Brusketa bo odlična tudi brez pečene paprike, zato brez skrbi, če je nimate pri roki, lahko pa uporabite tudi svežo papriko. Recept za bučno juho najdete TUKAJ ter za brusketo z olivami TUKAJ.

Večerja

  • Palačinke s kokosom

Potrebujete (za 2 osebi)

  • za palačinke: 1 jajce, 100 g moke, 1 ščepec sode bikarbone, 1 ščepec soli, 1,5 dcl mleka, 1 dcl vode
  • za nadev: 1 mali lonček kisle smetane, 4 žlice kokosove moke, 1 žlička sladkorja
  • ostalo: 1 žlica kokosove moke, 2 rebri temne čokolade, olje

Priprava

Iz sestavin za palačinke umešajte maso za palačinke. Pustite, da masa počiva 15 minut. Ponev za palačinke res dobro segrejte.

Potem v njej speci te palačinke, pred vsako zajemalko mase, ki jo oblikujete v palačinko, dajte na ponev 1/4 žličke olja. Palačinke specite na obeh straneh, približno 2 minuti na vsaki strani. Kislo smetano zmešajte s kokosovo moko, dodajte žličko sladkorja in dobro zmešajte.

Temno čokolado stopite nad vodno kopeljo. Vsako palačinko nadevajte z nadevom iz kisle smetane in kokosa. Palačinko zavijte, jo okrasite s stopljeno čokolado, potresite s kokosom ter postrezite.

8. dan: Sadno-zelenjavni dan

Zajtrk

  • Ananasov smuti

Potrebujete (za 2 osebi)

  • 1 skodelica (svežega ali zamrznjenega) ananasa, 3 dcl pomarančnega soka, 1 žlica javorjevega sirupa (neobvezno)

Priprava

Dva kosa ananasa prihranite za okras, ostale kocke ananasa, pomarančni sok in žlico javorjevega sirupa pa prenesite v mešalnik in zmiksajte. Smuti prelijte v kozarca, okrasite s kosom ananasa in postrezite.

Malica

  • 3 dcl gostega soka, skodelica praženih lešnikov

Izberite enega izmed svojih najljubših gostih sadnih sokov (breskovega, mareličnega ali jagodnega)

Kosilo

  • Pražene banane

Recept za pražene banane najdete TUKAJ.

Malica

  • 3 dcl gostega soka

Večerja

  • Špinača z mangom in indijskimi oreščki

Recept za špinačo z mangom in indijskimi oreščki najdete TUKAJ.

Za vsakršna vprašanja sem vam na voljo. Kontaktirajte me na barbara@sitfit.si, se mi pridružite na Sit Fit Facebook strani in se naročite na Sit Fit mailing.

Se beremo naslednji teden, ko vas bo v vaših e-nabiralnikih čakal jedilnik za naslednjih 8 dni.

Pa dober tek!

Preberite še: 

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord