Teh alergijskih simptomov NIKAKOR ne smete spregledati! (ali zamenjati za kaj drugega)

24. 6. 2022

Lahko vas muči alergija, pa tega ne pripisujete temu. Nujno je, da prepoznate nekatere znake. 

Slika 1/2

KAJ JE ALERGIJSKA REAKCIJA? 

Naloga imunskega sistema je, da vas brani pred bakterijami in virusi, ki so zdravju nevarni. A včasih kakšno povsem nenevarno snov zamenja za nevarno in se začne pred njo braniti. Alergijska reakcija se torej zgodi, ko se imunski sistem na določeno stvar odzove hipersenztivino. 

Imunski sistem začne ustvarjati protitelesa, ki vas obvarujejo pred sovražniki. Posledično se sprožijo reakcije kot je otekanje in vnetje delov telesa, ki so bili izpostavljeni določeni snovi. 

Alergijske reakcije se lahko zgodijo, ko jeste, pijete, vdihnete ali se dotaknete nečesa. Ne zgodijo se vedno ob prvem stiku s potencialno nevarno snovjo. Poglejmo primer s čebeljim pikom. Prvič se lahko pojavi le rdeča pika in pekoča bolečina. Telo bo čebelji strup zabeležilo kot nevarno snov in naslednjič, ko vas piči čebela, boste lahko imeli veliko hujšo reakcijo z zatekanjem, težkim dihanjem ...

Profimedia

Preverite tudi RECEPT: mladi krompir s skuto in rožmarinom ali pa 14-dnevna UKC dieta: kakšen jedilnik predpisuje in ali bi se je morali držati?