Teh simptomov kronične utrujenosti še ne poznate

Teh simptomov kronične utrujenosti še ne poznate (foto: Profimedia) Profimedia
2. 8. 2021

Vedno pomislimo na celodnevno utrujenost in zaspanost, nikoli pa na te znake, ki prav tako kažejo, da nekaj ni vredu. 

"Imam kronično utrujenost!" ste verjetno razglasili več kot enkrat, ko ste se slabo naspali in je bil dan posebej težek, ali je pač prišlo deževno vreme, ki vam ne daje veliko energije. 

Kako pa izgleda prava kronična utrujenost? Pozorni bodite na naslednje znake, med katerimi ni zaspanosti: 

VRTOGLAVICA

Tokrat se vrtoglavica ne bo pojavila zaradi pritiska v ozračju, ali ker ste izpustili zajtrk, ampak kar tako na videz brez razloga. Lahko vam prepreči delo na računalniku, zamaje ravnotežje ali prepreči, da bi počeli druge stvari v prostem času. Verjetno jo boste izkusili, ko boste premaknili glavo v levo ali desno. Težko boste nadaljevali z delom in aktivnostmi. 

BOLEČINA V SKLEPIH

Sklepi postanejo precej občutljivi, zato lahko občutite bolečine ali neprijeten občutek, posebno če dlje časa hodite ali izvajate ponavljajoči se gib. Enako je lahko ponoči, kar pomeni neprespanost. 

Občasno se pri kronični utrujenosti pojavijo tudi zategle in pekoče mišice, čeprav niste delali nobenih težjih fizičnih opravil. 

PREHLAD

Če imate prehlad le tu in tam, ni z vami verjetno nič narobe, ko pa se zdi, da se ponavlja že mesece, morate postati pozorni. Zaradi kronične utrujenosti imunski sistem oslabi, vi pa postanete dovzetnejši za bolezni. Vse to je za že tako utrujenega človeka precej težko. 

OBČUTLJIVA ČUTILA

Ker smo si različni, ni nujno, da boste občutljivi na povsem enake stvari kot nekdo drug s kronično utrujenostjo. Pojavi se lahko na primer občutljiv vid, kar je približno tako, kot kadar se prebudite v temi in v prostor posije sonce. Le da boste občutljivi že na običajno dnevno svetlobo in boste potrebovali sončna očala. Enako se lahko zgodi z okusom ali sluhom.