Kdaj si je najbolje privoščiti prvo skodelico kave?

Kdaj si je najbolje privoščiti prvo skodelico kave? (foto: Profimedia) Profimedia
1. 8. 2021

Spadate med tiste, ki ne morete začeti jutra brez kave? Niste edini.

Vendar zelo verjetno prehitevate.

Razlog?

Kortizol – hormon, ki se sintetizira v skorji nadledvične žleze in ga običajno povezujemo s stresom in z negativnimi učinki na telo. 

Profimedia

Kortizol se v telesu res izloča ob stresnih situacijah in izkazuje številne učinke na organizem: vsi pa pomagajo k ponovni vzpostavitvi homeostaze, procesa, ki ga je ogrozil stresni dejavnik.

Zaradi kortizola ostajamo budni in skoncentrirani. Kortizol uravnava tudi presnovo, odziv imunskega sistema in celo krvni tlak in krvni sladkor.

Kortizol tako rekoč pripravi telo na akcijo.

Kakšno povezavo ima kortizol s kavo?

Zjutraj je raven kortizola naravno povišana (za povprečno 50 %) – in navadno doseže najvišjo raven približno 30 minut po tem, ko se zbudimo. Nato začne padati – najnižja raven naj bi bila okrog polnoči.

Kofein lahko prispeva k dodatnemu povišanju stresnega hormona.

Če je gibanje kortizola normalno, navadno ni težav. Problem je dlje časa povišana raven kortizola, kar ima lahko negativen vpliv na imunski sistem. Manjša študija iz leta 2005 je pokazala, da lahko dejansko razvijemo toleranco na povišano raven kortizola, ki se zgodi zaradi kofeina.

Kdaj je torej idealen čas za prvo skodelico kave?

Profimedia
Raziskovalci zato menijo, da je prvo kavo najboljše spiti pozneje v dopoldnevu, ko se raven kortizola že zniža.

Če se zbudite ob 7. uri, bi si bilo kavo tako najbolje privoščiti med 10. in 12. uro.

Skupaj s spremembo jutranjega rituala pa boste zelo verjetno opazili tudi, da vam odložena prva skodelica kave pomaga ohranjati energijo dlje časa.

Kaj pa popoldanska kava

Če bi se radi pred večerom umirili, potem popoldanska skodelica kave ni najboljša ideja, pravijo strokovnjaki. Učinki kofeina lahko trajajo od tri do pet ur, odvisno od osebe, so še zapisali pri American Academy of Sleep Medicine.

Nekaj ur pred spanjem torej ni priporočljivo piti kave, če pa že, naj bo to vsaj šest ur preden se odpravite v posteljo, da bo telo predelalo kofein in ne bo težav s spanjem. Sicer pa si namesto kave v poznih popoldanskih urah raje privoščite skodelico zeliščnega čaja.

Preberite še: