Telo za svoje delovanje potrebuje gibanje in počitek

Telo za svoje delovanje potrebuje gibanje in počitek (foto: Profimedia) Profimedia
24. 11. 2014 Vir: liza.aktivni.si

Še tretji del o tem, kako je pravilno skrbeti zase, da se v svojem vsakdanjiku ne izčrpamo. Tokrat o gibanju in počitku – kjer se pogosto zgodi, da s prvim pretiravamo, na drugega pa kar pozabimo. Sploh ker za počivanje pri Slovencih velja, da je to nekaj slabega ... Češ da je treba delati. Saj to je res – treba je delati, ampak treba je tudi počivati.

Gibanje in počitek – za zdravje potrebujemo oboje

Velikokrat delamo napako in si za počitek vzamemo premalo časa. Za aktivnost še nekako gre, saj lahko povsod beremo in slišimo, kako zdravo je, da smo fizično aktivni, pri počitku pa se pogosto zatakne: ponoči premalo spimo, nato pa še čez dan premalo počivamo. Samo delamo in se ženemo od ene obveznosti k drugi, zato je normalno, da ima naše telo enkrat dovolj, in ko se prižge rdeča luč, je običajno že prepozno, saj obležimo s povišano telesno temperaturo in glavobolom.

Pravijo, da človek potrebuje približno osem ur spanja na noč. Ali je to dovolj za vas? Pravijo tudi, da je spanec pred polnočjo kakovostnejši. Nekateri morajo popoldne počivati pol ure, spet drugi se po takem počitku ne počutijo dobro. Tukaj je toliko nasvetov, kolikor je ljudi. Zato morate najti svojo 'spalno formulo'.

Morda je za vas osem ur spanja preveč in ste ugotovili, da potrebujete manj spanja ponoči, zato pa si vzamete eno uro počitka sredi dneva ali popoldne. Tako kot smo rekli glede načina prehranjevanja, velja tudi tukaj enako pravilo – sami poiščite ustrezen ritem zase. Opazujte se, kako se počutite zjutraj, ko ste se zbudili po šestih urah spanja, in kako, ko ste spali devet ur skupaj. Ste se zbudili sami od sebe že po sedmih urah, čeprav običajno spite več? Tudi to se dogaja, včasih potrebujemo pač manj spanja.

Poiščite aktivnost, ki vam ustreza. Nismo vsi tekači, čeprav je zadnja leta tek postal že kar moderen in vse več ljudi teče.

Seveda s tem ni nič narobe, narobe je le, če se vi silite k teku samo zato, ker vsi tečejo. Če raje hodite, potem delajte to, da boste ostali v formi in se dobro počutili. Karkoli že boste delali za izboljšanje kondicije, mora izhajati iz vas, iz tega, kar si vi želite. Na tak način vam ne bo nikoli težko nekaj početi, ker boste šli z veseljem na primer na treking ali v hribe. Če pa na primer tečete, ker tečejo vse vaše prijateljice, boste vsakič s težavo obuli superge in potem še s težavo odtekli tistih pet kilometrov. Ničesar v življenju nam ni treba početi zato, ker moramo ali zato, ker vsi tako delajo. Ne, stvari počnite zato, ker si vi to želite.

Ni pomembno, koliko in kdaj, pomembno je le to, da se poslušate in lepo poskrbite zase in za to, kar potrebujete vi.

Telo nam vse sporoča, le prisluhniti mu moramo. Ker pa si tako zelo prizadevamo ujeti hiter tempo sveta, pozabimo poslušati, kaj nam naš notranji ritem narekuje – smo zares lačni ali smo v resnici prestrašeni in zaskrbljeni, potrebujemo po napornem dnevu v službi res še eno uro teka ali naše telo kliče po počitku in miru? Čim večkrat na dan se vprašajte: ''Kako sem, kako se počutim, kaj potrebujem'' in dobili boste odgovor – morda ne takoj, z vztrajnim in potrpežljivim samospraševanjem bo odgovor zagotovo prišel.

S tem, ko se ne poslušamo in ne upoštevamo, izgubljamo veliko energije, zato smo potem izčrpani, nemotivirani in pod stresom. Ko pa si boste dali to, kar zares potrebujete, se boste počutili zdravo, vitalno in imeli boste dovolj energije za življenje. Pa ne le to – s takim načinom ravnanja s seboj si boste pokazali, da se imate radi in da se spoštujete, kar pa je najpomembnejše.

Delavnice za zdrave odnose posamezniku pomagajo razviti lep in zdrav odnos do sebe in do drugih. Le-ta vpliva na ustvarjanje odnosov v življenju in določa kakovost našega življenja na vseh področjih (partnerstvo, služba, družina, zdravje ...).Če vas zanima več o delavnicah za zdrave odnose, pišite tinkara@zdraviodnosi.si.

Pripravila: Tinkara Filač