Test: Koliko v resnici veste o alkoholu?

Test: Koliko v resnici veste o alkoholu? (foto: profimedia) profimedia
3. 3. 2019

Če ste prepričani, da o alkoholu veste vse ali pa bi radi izvedeli kaj novega, hitro rešite test!

Katera je vaša najljubša alkoholna pijača? Uživate alkohol samo poleti, ko se želite osvežiti, občasno ali redno? Koliko v resnici škoduje zdravju? O tem in še čem bo govora v tem testu.

Ste pripravljeni?

  • Je zmerno pitje alkohola škodljivo?

Drži. Tudi uživanje priporočljivih odmerkov alkohola na dolgi rok škoduje. Čeprav kozarec rdečega vina na primer povezujemo z zdravjem srca, alkoholnih pijač ne gre uživati za boljše zdravje, saj je slednje odvisno od mnogih drugih dejavnikov. Zanesljivo pa vemo, da alkohol lahko povzroči raka in druge bolezni.

Svoj “odmerek zdravja” zato raje zaužijte s sadjem, zelenjavo in ravnovesjem ostalih hranljivih snovi, ki jih telo potrebuje za normalno delovanje.

  • Ali merica alkohola pomiri živce in izboljša razpoloženje?

Ne ravno. Začasno lahko zares dobite občutek, da ste boljše volje, saj alkohol zmede povezave v možganih na področju čustev, ki jih sprožijo prejete informacije. Na dolgi rok pa lahko alkohol anksioznost in slabo počutje poslabša, zato bo bolje, da poiščete druge načine sproščanja.

Ideje morda dobite tu: Kako preprosto poskrbeti za sprostitev in si po naravni poti načrpati novih moči

  • Ali drži rek “klin se s klinom zbija” in bi morali mačka zdraviti z več alkohola?

Nikakor. Kakor se lepo sliši, to zagotovo ne drži. Alkoholni maček traja med 12 in 24 ur, ko se raven alkohola v krvi zmanjšuje. Če spijete še en kozarec alkoholne pijače, boste čas ponastavili. Več kot spijete, dlje boste okrevali.

Mačka preganjajte z veliko vode in vitaminom C (na primer domačo limonado), najlažje pa se mu boste izognili, če ne boste pili alkohola. Žal je to še vedno najbolj učinkovita metoda.

  • Ali draga vina brez sulfita ob prekomernem uživanju omilijo glavobol v primerjavi z vini, ki ga vsebujejo?

To ni resnično. Vino označujemo tudi kot “povzročitelja” glavobolov, v nekaterih primerih celo migren, vendar za to ni kriva vsebnost sulfita. Krivci so fenoli, ki vplivajo na to, kako možgani obdelajo določene živčne prenašalce. Če ste nagnjeni k močnim glavobolom in migrenam, se vinu raje izognite ali ga pijte le ob posebnih priložnostih.

  • Ali drži, da pri kuhanju z vinom in pivom alkohol popolnoma izhlapi iz hrane?

Na žalost ne drži povsem. Nekaj alkohola še vedno ostane v omaki oziroma jedi, ki ste jo z njim pripravili. Zato je najbolje, da uporabljate recepte brez alkohola, če se mu želite popolnoma izogniti. V nasprotnem primeru pa povečajte toploto ali hrano kuhajte dlje časa.

Nasvet: Če vas skrbi, da boste s tem prekuhali hrano, najprej v posebni posodi zavrite vino in ga šele na to primešajte v lonec.

Preverite še: