Tihi srčni infarkt: 5 simptomov, ki se lahko zlahka prezrejo

11. 2. 2024
Deli
Prva asociacija ob besedi srčni infarkt je pogosto močna bolečina v prsih, toda skoraj polovica srčnih napadov se zgodi brez tega specifičnega simptoma. (foto: Profimedia)
Profimedia

Prva asociacija ob besedi srčni infarkt je pogosto močna bolečina v prsih, toda skoraj polovica srčnih napadov se zgodi brez tega specifičnega simptoma. 

Simptomi tihega srčnega infarkta so lahko veliko bolj subtilne narave. V medicini se sicer tihi srčni napadi poimenujejo tihi miokardni infarkt ali tiha ishemija. To sicer ne pomeni, da so tovrstni srčni infarkti manj smrtno nevarni kot tisti, pri katerih se pojavijo znani znaki kot so ekstremna bolečina v prsih, zbadajoč občutek v roki, vratu ali čeljusti ter spremljajoča zasoplost in potenje.

Kardiolog dr. Laksami Mehta pravi, da lahko do majhnega ali tihega srčnega infarkta privedejo minimalni, komaj zaznavni simptomi.  Med njim je nekaj bistvenih simptomov, katerih prepoznavanje je bistvenega pomena, saj sta zgodnja diagnoza in zdravljenje ključna za zmanjšanje resnih zdravstvenih posledic, ki so lahko posledica srčnega infarkta.   

Ne spreglejte:

Nekaj manj očitnih simptomov tihega srčnega infarkta

Zgaga  

Med subtilnimi simptomi je lahko zgaga. Dr. Mike Sevilla, ugotavlja povezavo med zgago in srčnim infarktom, saj so nekateri njegovi pacienti iskali zdravila proti zgagi brez recepta in imeli majhne srčne napade. Kadar zdravila zoper zgago ne olajšajo nelagodja, je to znak, da težava morda ni v želodcu, temveč je lahko srčne narave.  

Občutek zategnjenosti v mišici

Bolečina v vratu, prsnem košu ali zgornjem delu hrbta lahko nakazuje, da ste preobremenili mišico, kar sicer še ni zaskrbljujoče. Toda dr. Mehta in dr. Sevilla opozarjata, da vseeno bodite pozorni na nelagodje. Tovrsten simptom je lahko namreč še eden izmed znakov tihega srčnega infarkta, ne le preobremenjenost v mišici. 

Dolgotrajna in izrazita utrujenost

Tudi občutek izdatne utrujenosti v daljšem obdobju je lahko več kot posledica trdega dela. Dolgotrajna, izrazita utrujenost in izčrpanost, ki  zdi nesorazmerna z dnevnimi aktivnostmi, je lahko subtilen znak, ki sporoča, da nekaj ni v redu.

Zasoplost

Tudi zasoplost je lahko eden izmed simptomov tihega srčnega napada. Običajno je težje dihati po fizičnem naporu ali med stresom, toda dr. Sevilla pravi, da če se te težave z dihanjem po počitku in po tem, ko ste se sprostili, ne izboljšajo, jih ne smete prezreti.

Simptomi, ki so podobni gripi

V zimskem času so simptomi, ki so podobni prehladnemu obolenju ali gripi sicer pogostejši, toda če oseba, ki je izpostavljena tveganju za bolezni srca, čuti simptome kot so kašelj, zasoplost in utrujenost že dolgo in ne izginejo, je morda čas za obisk kardiologa, še svetuje dr. Sevilla. 

Vir: n1info.hr

Novo na Metroplay: "Ljudje smo vedno bolj odprti za psihoterapijo" | Drago Švajger