Tihi znaki, da počasi bolehate zaradi stresa

Tihi znaki, da počasi bolehate zaradi stresa (foto: profimedia) profimedia
8. 4. 2019

Morda znakov sploh niste pripisali stresu, ampak čemu drugemu in vas niso posebej skrbeli. Pa bi vas morali, saj počasi a vztrajno načenjajo vaše zdravje.

Preverite, ali trenutno doživljate katerega od naslednjih znakov in ga nemudoma odpravite. Na dolgi rok si lahko namreč nakopljete resnejše zdravstvene težave.

Rdeči, srbeči izpuščaji

Če nimate alergij oziroma veste, da to ni običajna reakcija na katero od alergij, preverite, s kakšno količino stresa se soočate. Ko ste za krajši ali daljši čas pod stresom, telo prične sproščati kemikalijo histamin. To je obramba proti bolezni, ki je v tem primeru stres. Če se stresno obdobje ne konča, razvijete alergijsko reakcijo. Imunski sistem je oslabljen, zato se koža lahko razdraži tudi ob stvareh, na katere nikoli niste bili občutljivi, na primer ob stiku z milom, mrazom ali vročino, losjonom za telo, detergentom za posodo …

Nihanja v teži

Kar naenkrat boste opazili, da ste pridobili nekaj kilogramov ali pa jih izgubili, čeprav niste glede prehrane in telovadbe uvedli nobenih sprememb. To se zgodi, ker se ob stresu v telesu sprošča hormon kortizol, zaradi katerega telo ne uravnava sladkorja v krvi pravilno. Posledično se zgodijo motnje v presnavljanju maščob, ogljikovih hidratov in beljakovin, zaradi česar pridobite nekaj maščobnih oblog ali shujšate.

Ko ste daljši čas izpostavljeni stresu, povečate tudi tveganje za nezdrave odločitve glede prehrane, kot je prenajedanje, poseganje po nezdravih živilih ali popolno izpuščanje pomembnih obrokov.

Nenehno se borite z glavoboli

Alarm naj se sproži, če prej niste imeli pogostih glavobolov, sedaj pa se vrstijo en za drugim in ne mine teden, ko ga ne bi imeli vsaj enkrat. Verjetno ste preobremenjeni. Takrat se v telesu sproščajo kemikalije, ki povzročijo spremembe v živčevju in krvnih žilah v možganih, kar izkusite kot glavobol.

Vsi, ki ste nagnjeni k migrenam, pa vedite, da jih stres lahko sproži ali poslabša. Poskrbite za svoje zdravje in na urnik nemudoma dodajte aktivnosti, ki vas bodo sprostile.

Imate prehlad, ki se nikoli ne konča

Stres oslabi imunski sistem, zato lažje zbolite in se nalezete čisto vsega, kar se trenutno prenaša v vaši okolici. Zato nikoli ne morete dokončno pozdraviti prehlada, če pa ga, se ta ponovno pojavi že čez nekaj dni. Poleg tega se lahko razvije v resnejšo bolezen.

Kaj lahko storite? Enkrat za vselej ustavite prehlad z rednim sproščanjem, telovadbo, veliko količino spanca in sadjem ter zelenjavo pri vsakem obroku.

Izpadanje las

Izpadanje las je naraven proces in se dogaja vedno, vendar ne v takšnem obsegu, kot kadar ste pod stresom. Na krtači za lase boste opazili veliko več izpadlih las, prav tako na blazini in med umivanjem. Zakaj se to zgodi? Ker stres potisne rast in krepitev las v t. i. fazo počivanja. Čez približno dva meseca lasje izpadejo. Stres lahko prav tako prepriča imunski sistem, da prične “napadati” rast las, kar se izraža v veliki izgubi las.

Preverite tudi: